Stelian Ion: DNA CONSTANȚA, SPULBERATĂ de ORDONANȚA lui Tudorel Toader
- Feri Predescu
- 16 octombrie 2018, 17:09
Deputatul USR Stelian Ion acuză că Ordonanța de Urgență pe legile justiției blochează accesul magistraților tineri în DNA și în special în funcțiile de conducere, prin creșterea vechimii de la 8 la 10. Parlamentarul constănțean susține că Ordonanța “spulberă” DNA Constanța, urmând ca în Serviciul Teritorial să mai rămână doar doi procurori care se încadrează la condițiile de vechime.
“Ordonanţa de ieri face ca DNA Constanţa să fie spulberată. Din 8 procurori, mai rămân doar 2. Nu știu dacă este mai gravă o amnistie sau dacă mai grav este ceea ce s-a întâmplat ieri, și anume distrugerea unor instituţii care funcţionau bine. Este inimaginabil!”, comentează deputatul USR de Constanța, Stelian Ion, pe pagina sa de Facebook. În plus, “ordonanța se va aplica și retroactiv, procurorii care nu îndeplinesc noile condiții, vor fi trimiși înapoi la parchetele locale, deși atunci când au fost detașați la parchetele superioare îndeplineau toate cerințele legii.”
În opinia lui, “noul ordin a lui Dragnea pentru ministrul justiției”, duce la „blocarea accesului magistraților tineri în DNA și în special în funcțiile de conducere.” OUG-ul pe legile justiției prevede creșterea vechimii în profesie de la 8 ani la 10 ani pentru ca un procuror să intre în DNA, iar procurorul șef al direcției trebuie să aibă minim 15 ani experiență. “Nu este o surpriză această prevedere introdusă în OUG, în condițiile în care atunci când a avut de ales pentru conducerea DNA între doi procurori din Constanța, Tudorel Toader a selectat-o pe Adina Florea, în detrimentul unui procuror tânăr care a avut rezultate și s-a remarcat prin dosarele împotriva lui Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu.”
Potrivit deputatului USR, Stelian Ion, modificările îl avantajează de fapt pe liderul PSD. “Dragnea are nevoie de procurori cuminți în DNA! Până acum, era nevoie de 8 ani ca un procuror să fie șef al DNA, iar în prezent este nevoie de 10 ani doar ca să intre în direcție. Mai mult, Tudorel se folosește de articolul modificat din lege cu privire la activitatea procurorilor care se desfășoară sub autoritatea ministrului justiției, pentru a-și aroga dreptul de a începe anchete disciplinare împotriva procurorilor. Inițial, în proiectul de ordonanță, ministrul putea sesiza Inspecția Judiciară și împotriva judecătorilor, dar s-a răzgândit între timp.”