Evenimentul Zilei > Actualitate > Stela Popescu A MURIT. O carieră marcată de numeroase succese artistice. Cele mai importante roluri ale marii actrițe
Stela Popescu A MURIT. O carieră marcată de numeroase succese artistice. Cele mai importante roluri ale marii actrițe

Stela Popescu A MURIT. O carieră marcată de numeroase succese artistice. Cele mai importante roluri ale marii actrițe

Stela Popescu s-a născut în 21 decembrie 1935, în Bălţi, Basarabia, şi şi-a dedicat întreaga viaţă teatrului şi filmului, fiind una dintre cele mai iubite actriţe româneşti. A absolvit Colegiul Naţional Unirea, din Braşov. A absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1959.

Între anii 1971 și 1979 face cuplul, pe scenă și la televiziune, cu Ștefan Bănică. Cât despre longevivul cuplu umoristic Stela – Alexandru Arșinel, care a început în 1979, acesta a fost garanția umorului de calitate și în prezent, dar și în trecut, când textele scenetelor erau semnate Mihai Maximilian.

În 1958, debutează în cinematografie în pelicula Alo? Ați greșit numărul. A jucat în peste 25 de filme precum Nea Mărin miliardar (1979), Pe malul stîng al Dunării albastre (1983), În fiecare zi mi-e dor de tine (1988), etc.

Stela Popescu a făcut o carieră și în televiziune. A jucat în televiziune de la înființare până în prezent, în piese de teatru și emisiuni de divertisment, reușind să transmită ceva din spiritul satiric și contestatar al Revistei prin textele unor scriitori de valoare: Mihai Maximilian, Grigore Pop, Octav Sava sau Dan Mihăescu. TVR a scos pe piață DVD-urile "O stea printre stele" (2006) și "Stela și Arșinel" (2005) care reunesc o parte dintre aparițiile televizate ale Stelei Popescu.

Începând jumătatea anilor '90, Stela Popescu a fost moderatoarea unor emisiuni TV pentru femei pe posturile TVR, Realitatea și Național TV

Joacă în serialul TV "Cuscrele" (2005-2006) precum și în telenovelele "Râzboiul sexelor" (2007-2008), "Regina" (2008-2009) și "Aniela" (2009-2010) în rolul Coanei Chiva. În 2011 revine cu o participare specială în telenovela Iubire și Onoare.

Activităţi:

A fost actriţă a Teatrului de Revistă "Constantin Tănase".
Era îndeosebi cunoscută pentru cuplul pe care îl forma pe scenă împreună cu actorul Alexandru Arşinel.

A jucat în filmele şi serialele:
1958 – "Alos… Aţi greşit numărul" (regia: Andrei Călăraşu)
1961 – "Omul de lângă tine" (regia: Horea Popescu)
1965 – "Sărutul"
1969 – "Pantoful Cenuşăresei" (regia: Jean Georgescu)
1972 – "Astă seară dansăm în familie" (regia: Geo Saizescu)
1975 – "Cantemir"(regia: Gheorghe Vitanidis)
1979 – "Nea Marin Miliardar" (regia: Sergiu Nicolaescu)
1981 – "Grăbeşte-te încet" (regia: Geo Saizescu)
1984 – "Zbor periculos" (regia: Francisc Munteanu)
1987 – "în fiecare zi mi-e dor de tine" (regia: Gheorghe Vitanidis)
1993 – "A doua cădere a Constantinopolului" (regia: Mircea Mureşan).
2001 – "Sexy Harem Ada-Kaleh"
2005 – "Cuscrele" (Serial TV)
2007 – "Războiul sexelor" (Acasă TV)

Premii și distincții pentru marea actriță

Președintele României Ion Iliescu i-a conferit la 7 februarie 2004 Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D – "Arta Spectacolului", „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.

În data de 10 septembrie 2013, fostul rege Mihai I al României i-a conferit, (prin fiica sa, principesa Margareta) într-o ceremonie care a avut loc la Castelul Peleș din Sinaia, Decorația Regală „Nihil Sine Deo”.

În data de 21 decembrie 2015, când artista a împlinit vârsta de 80 de ani, președintele României, Klaus Werner Iohannis a decorat-o cu Ordinul național „Steaua României” în grad de cavaler, pentru dragostea și talentul de care a dat dovadă în promovarea artei teatrale.

În data de 9 iunie 2016, Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, i-a conferit titlul onorific „Artist al Poporului” în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în promovarea artei teatrale și cinematografice, pentru succese remarcabile în activitatea de creație și contribuție substanțială la dezvoltarea relațiilor culturale dintre România și Republica Moldova.
Teatrul de comedie (1969-1993) – selectiv

    Dispariția lui Galy (Brecht)
    Un om egal un om (Brecht)
    Mutter Courage (Brecht)
    Mandragora (Machiaveli)
    Steaua fără nume (Mihail Sebastian)
    Preșul (Ion Băieșu) – piesă care s-a jucat 18 ani
    Pețitoarea (Thornton) – piesă care s-a jucat 12 ani
    Plicul (Rebreanu) – piesă care s-a jucat 10 ani
    Trei surori (Cehov)
    Marele feudal (Al. Mirodan)
    Curcanul
    Turnul de fildeș – Premiul pe țară pentru cel mai bun rol secundar
    Sfântul Mitică Blajinul (Aurel Baranga)
    Capcană pentru un bărbat singur (Neil Simon)

Opera Comică pentru Copii – selectiv

    Piatra din casă
    Cântăreț
    Chirița