„Stejarii”, ambasadorii rugby-ului est-european

„Stejarii”, ambasadorii rugby-ului est-european

Naționala de rugby a României se detașează de celelalte națiuni din această parte a „bătrânului continent” printr-o performanță unică: participarea la toate cele 8 ediții ale Cupei Mondiale

Rugby-ul a are o seminificație aparte în istoria de aur a sportului românesc. În ani 80, „stejarii” prindeau rădăcini zdravene pe terenul adversarilor, în partide memorabile în care erau neclintiți. România se bătea de la egal la egal cu forțe europene.

În acea perioadă, „tricolorii” au uimit iubitorii sportului cu balonul oval, când își treceau în cont victorii magistrale împotriva Ţării Galilor (de două ori), Scoţiei (echipă care în 1984 câştiga Marele Şlem) şi Franţei (de două ori). În prezent, reprezentativa de rugby a României a ieșit în evidență printr-o performanță unică: este una dintre cele 12 țări care au participat la toate edițiile Campionatului Mondial, de la înființarea acestei competiții în anul 1987, și singura națiune din Europa de Est care bifează tot atâtea participări la turneul final.

Cei drept, „stejarii” nu au reușit decât o victorie la fiecare prezență în această competiție, cu excepția celei din 2011, și niciodată nu s-au putut califica din faza grupelor. Ultima reprezentație a Cupei Mondiale, a 8-a la număr și aflată în plină desfășurare, i-a adus pe „tricolori” întrun con de lumină.

Ne puteți urmări și pe Google News

Magia de la Leicester

Pentru ai noștri râvnita întrecere s-a încheiat, dar ceea ce au realizat la turneul final din Anglia are loc de cinste în istoria sportului de golani și practicat de gentlemani. În Albion, „stejarii” au obţinut o victorie, 17-15 cu echipa Canadei şi au pierdut trei meciuri, cu Franţa, 11-38, cu Irlanda, 10-44 şi ultimul, duminică, cu Italia, 22-32, terminând Grupa D, pe locul 4. În ceea ce privește partida cu naționala „Frunzei de Arțar”, România a obținut acea victorie după ce în minutul 52 al partidei de la Leicester, elevii lui Lynn Howells erau conduși de nord-americani cu 15-0! Aceasta a fost cea mai spectaculoasă revenire din istoria Cupei Mondiale. Până la meciul cu trupa de peste Ocean, Franța domina această categorie. În semifinala din 1999, „cocoșii galici” au întors rezultatul în fața Noii Zeelande, după ce erau conduși cu 14 puncte.

În rugby-ul est-european, România are un singur „rival” de seamă: Georgia. La fiecare confruntare de seniori dintre cele două naționale se pune la bătaie Cupa Antim Ivireanu, dar în afară de duelurile de la Cupa Mondială și de cele pentru calificare la această competiție.