Evenimentul Zilei > Monden > Ştefan Iordache a crescut printre derbedeii din Rahova
Ştefan Iordache a crescut printre derbedeii din Rahova

Ştefan Iordache a crescut printre derbedeii din Rahova

Ștefan Iordache a crescut printre derbedeii din cartierul Rahova. A ajuns unul dintre cei mai iubiți actori. La examenul de admitere la Teatru a purtat costumul tatălui și pantofi cu talpă de cauciuc, dintr-o anvelopă.

Puştiul colţos din Rahova, stângaci şi timid, crescut printre derbedei, nu ştia că va deveni mare actor. De tânăr, Ștefan Iordache era în pas cu moda. Iar examenul de admitere la Facultatea de Teatru a fost un exemplu în acest sens.

„Mă prezentasem îngrijit îmbrăcat: o haină scurtă, de-a lui tata; o cămaşă cu guler mare, pantaloni strâmţi, şosete «sing-sing», cu dunguliţe verticale, pantofi cu talpă groasă de cauciuc făcută din anvelopă. Eram înalt deşirat, cu o creastă de cocoş, «à la Elvis Presley», tunsoarea modernă de atunci. Arătam foarte bine, după părerea mea. E drept, n-ar fi stricat să am şi-o cravată”, a povestit marele actor.

În 1964, cu rolul din filmul “Străinul”, Ștefan Iordache a fost selectat la festivalul de Film de la Karlovy Vary, unde a fost premiat. Teatrul Nottara, unde a jucat o bună parte din viaţă, a fost un loc binecuvântat. “Raskolnikov” l-a consacrat ca actor şi l-a condus spre alte două spectacole: „Hamlet” şi „Viziuni flamande”. Au urmat ani cu roluri multe şi grele.

El a fost și ”Cel mai iubit dintre pământeni”. A cântat în duet cu Sanda Ladosi superba piesă ”Eu vreau să-ți spun că te ador”.

Femeile din viața lui Ștefan Iordache

„Stela, Irina, Liliana. Fiecare m-a învăţat în felul ei, cum să iubesc. Stela exploda de viaţă, era debordantă, Irina, profundă, căutându-şi reazem pe visare, Liliana, obsedată de meseria noastră şi călăuzindu-mă spre un anume fel de a trăi în teatru. Şi în suflet port lumina. Ea vine de la soţia mea, Mihaela”. Jocul iubirii a început pentru Ştefan Iordache cu o femeie experimentată.

Citiți integral articolul Marinei Dohi în Rețete și vedete.