De-a lungul timpului, "roş-albaştrii" s-au descurcat de minune în meciurile disputate în condiţii meteo extreme.
Steaua va înfrunta mâine seară, de la ora 22.05 (în direct la PRO TV), echipa olandeză Twente Enschede, în "16"-imile de finală ale Ligii Europa.
Condiţiile meteo din Bucureşti au ridicat semne de întrebare în ceea ce priveşte disputarea partidei. Steaua a avut o astfel de experienţă în 2005, atunci când meciul din Ghencea, cu spaniolii de la Villarreal, a fost reprogramat din pricina ninsorii abundente.
În afara valului de ger care a luat prizonieră Capitala, cantităţile însemnate de zăpadă din ultimele zile au readus în atenţie starea precară a gazonului de pe "Naţional Arena".
Fanii îşi vând biletele
Administratorii stadionului au dat asigurări că situaţia este sub control. Terenul a fost acoperit cu o prelată, iar omătul a fost îndepărtat manual, cu ajutorul a 150 de deţinuţi.
Olandezii sunt îngroziţi de experienţa pe care o au de înfruntat mâine. "Nu Steaua ne sperie, ci gerul de la Bucureşti", a spus unul dintre oficialii batavilor.
De partea cealaltă, steliştii sunt cu nervii la pământ, pentru că nu s-au putut antrena decât pe terenuri sintetice. Unii dintre suporteri s-au speriat şi caută să-şi vândă biletele.
Mâine, la ora meciului, în Bucureşti se va înregistra o temperatură de -9 grade Celsius, iar cerul va fi acoperit de nori.
ISTORIC
"Militarii" fac instrucţie în zăpadă cu cine îi înfruntă
Steliştilor le-a priit mereu vremea nefavorabilă. Şi în Europa, dar şi în campionat, "militarii" au obţinut rezultate pozitive când au evoluat în condiţii meteo neprielnice.
- 19 MARTIE 1986. Steaua s-a calificat în semifinalele Cupei Campionilor Europeni, după o victorie obţinută în Finlanda contra celor de la Kuusysi Lahti, scor 1-0. Jocul a avut loc la o temperatură de -3 grade Celsius, pe o suprafaţă de joc îngheţată.
- 9 NOIEMBRIE 1988. Steaua a jucat la Moscova, cu Spartak, meciul-retur din turul secund al Cupei Campionilor Europeni. Pe o temperatură de -15 grade Celsius şi pe un teren pe care se putea patina fără probleme, "roş-albaştrii" au învins cu scorul de 2-1, calificându-se în turul următor.
- 6 DECEMBRIE 1995. Este data la care Steaua a remizat fără goluri, în Ghencea, cu Juventus Torino. Partida a contat pentru grupele Ligii Campionilor şi s-a disputat pe un teren acoperit de zăpadă şi la o temperatură de -10 grade Celsius.
- În campionat, pe terenuri acoperite de zăpadă, Steaua a remizat în deplasare cu Dinamo, scor 0-0, pe 3 decembrie 1988, şi i-a învins pe "câini" în Ghencea, scor 1-0, pe 4 decembrie 1993.
FIDELI. Fanii Stelei au suportat cu stoicism frigul și ninsorile, dar au avut și satisfacții -9 grade C vor fi în Bucureşti mâine, la ora 22.05, atunci când va începe partida dintre Steaua Bucureşti şi Twente Enschede
AVERTISMENT
"E pericol de accidentări"
Laurenţiu Roşu, fost jucător al Stelei, a evoluat în celebra partidă disputată de "roş-albaştrii" cu Juventus Torino (scor 0-0), pe 6 decembrie 1995, în Ghencea. "Roşeaţă" a fost rezervă în prima repriză şi îşi aminteşte că a tremurat de frig pe banca de rezerve.
"Greu s-a jucat meciul ăla. A fost un chin. Noi, cei de pe banca de rezerve, eram acoperiţi cu pături, aveam fesuri, fulare, de toate. Când e ger, nu poţi să stai încălţat cu ghete, fiindcă îţi îngheaţă picioarele. Trebuie să ai «adidaşi», pentru că altfel e de rău. Am simţit frigul când mi-a zis nea Ţiţi Dumitriu să ies la încălzire. Când am intrat pe teren, m-am încălzit. Alergam ca să nu mă răcesc. Problema era că nu se putea sta în picioare, deşi aveam ghete speciale, cu crampoane turnate şi care erau mai ascuţite decât cele obişnuite", ne-a povestit Roşu, care are un mesaj: "Jucătorii să aibă grijă să se protejeze, pentru că există pericol de accidentări din cauza temperaturilor scăzute".
La ora meciului cu Twente, terenul nu va fi acoperit de zăpadă şi se va folosi o minge normală, de culoare albă.
AMINTIRI RECI
"Ne lua dracu’ dacă schimbam tricourile!"
Andrei Călin
În ediţia 1988-1989 a CCE, Steaua a disputat un meci istoric la Moscova, cu formaţia Spartak. Partida a avut loc pe 9 noiembrie 1988, de la ora locală 19.00, la o temperatură de -15 grade Celsius. În afara gerului, jucătorii au avut de înfruntat şi un teren care semăna cu un patinoar.
Pe teren, ca pe stradă
Steaua câştigase meciul-tur cu scorul de 3-0, iar în Rusia a învins cu 2-1, graţie golurilor marcate de Lăcătuş şi de Balint.
Ştefan Iovan a fost titular în acea partidă de neuitat pentru stelişti. Frigul este primul lucru de care îşi aminteşte fostul fundaş. "Nu ne-a fost uşor la Moscova. Nu ştiam ce să mai facem, ca să scăpăm de senzaţia de frig. Asta înainte de meci. Când a început jocul, nu am mai simţit gerul. Eram preocupaţi să ne ţinem echilibrul. Terenul era bocnă. Era cum sunt străzile acum, de nu se poate merge din cauza gheţii şi a zăpezii. Ne adusesem de la Bucureşti nişte tenişi speciali, cu crampoane pentru zăpadă. Ni-i dăduseră cei de la firma «Adidas». Ne-am descurcat mai bine decât ruşii, care erau în climatul lor", ne-a povestit Iovan.
La finalul meciului de la Moscova, cel care a fost căpitanul Stelei la Sevilla a fugit direct la vestiare. "La ce frig era, ne lua dracu’ dacă schimbam tricourile. Cine să mai aibă chef de aşa ceva? Eram fericiţi că bătusem şi scăpasem de meciul ăla!".
Prezent şi el pe teren la Moscova, Ilie Dumitrescu crede că actualii jucători ai Stelei sunt mai norocoşi: "Nu se compară ce am trăit noi atunci. Joi va fi un teren bun". "Ne adusesem de la Bucureşti nişte tenişi speciali, cu crampoane pentru zăpadă. Terenul era bocnă.“ ŞTEFAN IOVAN, fost jucător al echipei Steaua
GER EXTREM
La Moscova s-a jucat la -14 grade Celsius
Şaisprezecimile de finală ale Ligii Europa au debutat ieri cu un meci-şoc. Ruşii de la Rubin Kazan au evoluat contra grecilor de la Olympiakos Pireu. Din pricina condiţiilor meteo extreme de la Kazan, jocul s-a disputat la Moscova, de la ora locală 15.00. Chiar şi aşa, în momentul în care arbitrul a fluierat startul, termometrele indicau o temperatură de -14 grade Celsius!
Gazdele, obişnuite cu astfel de condiţii meteo, nu au putut să profite de situaţie şi au pierdut cu scorul de 1-0. Singura reuşită i-a aparţinut lui David Fuster, în minutul 71.
Anul trecut, în aceeaşi fază a competiţiei, Rubin a jucat tot la Moscova, cu olandezii de la Twente Enschede. Din cauza gerului teribil, respectiva partidă a fost devansată cu şase ore şi s-a jucat la o temperatură de -20 de grade Celsius. Nici atunci, frigul nu le-a fost de folos ruşilor, iar disputa a fost câştigată de batavi cu scorul de 2-0. ÎNFOFOLIȚI. Jucătorii greci s-au ascuns de ger FOTO: REUTERS Citiți și:
- Sorin Oprescu, despre gazonul de pe "Naţional Arena": "Să mor dacă mă aşteptam să arate aşa"
- Steaua - Twente. "Doar în ziua meciului aflăm dacă se joacă"