Steagul României de la Alba Iulia, făcut cu materiale din Germania
- Dinu Boboc
- 1 decembrie 2011, 13:40
Steagul României, care a fost astăzi ridicat la Alba Iulia, cu ocazia Zilei Naţionale, este făcut din materiale aduse din Germania, rezistă la raze ultraviolete şi costă în jur de 500 de euro.
"Este făcut dintr-un poliester special tratat pentru a rezista la raze ultraviolete şi acţiuni mecanice. În plus, este conceput să fluture uşor, la cea mai mică adiere de vânt", a explicat Alexandru Bălan, manager general al companiei care a produs steagul de la Alba Iulia, Metropolis.
Potrivit lui Bălan, compania este obligată să aducă materiale din import din cauza faptului că, în ţara noastră, industria textilă este aproape inexistentă. Germania este preferată în locul Chinei datorită materialelor de o calitate net superioară.
Steagul naţional de la Alba Iulia are în jur de 50 de metri pătraţi şi costă 10 euro/mp. Compania vinde zeci de mii de steaguri la nivel naţional, dintre care 40% sunt steaguri naţionale ale României.
Cele mai scumpe steaguri sunt cele din mătase grea, care, cu tot cu imprimare, costă circa 15 euro/mp. Metropolis livrează multe astfel de steaguri de protocol către instituţii ale statului precum parlament, ministere sau primării. Pe magazinele online se poate achiziţiona un steag al României, din poliester, dimensiunea 30x45 cm, cu un preţ de sub 10 lei. Dacă vreţi o dimensiune mai mare, 90x150 cm, va trebui să scoateţi din buzunar circa 25 de lei. Tricolorul făcut manual
Singura femeie din Argeş şi una dintre puţinele din România care realizează manual steagul naţional este o femeie din Piteşti, cunoscută drept "Doamna Tricolor", scrie Mediafax.ro. Steagurile făcute de ea au ajuns inclusiv la Guvern şi la majoritatea primăriilor din Argeş, dar şi la români plecaţi în străinătate.
Veronica Eşeanu, în vârstă de 60 de ani, spune că, până acum zece ani nu a lucrat niciodată croitorie, fiind angajată timp de 22 de ani într-un laborator chimic. Potrivit acesteia, poate confecţiona steaguri în mai multe formate, de la unul mic, cât o cutie de chibrituri, până la format A5 sau chiar dimensiuni mai mari.