Un grup de astronomi din China a localizat cea mai mică stea găsită vreodată, ascunsă într-un sistem binar uimitor. Această descoperire uimitoare aruncă o nouă lumină asupra enigmelor din jurul evoluției stelei.
Cea mai mică stea găsită până în prezent. Steaua subpitică fierbinte, TMTS J0526B, este mai mică decât Saturn, fiind de numai șapte ori mai mare decât Pământul. Oamenii de știință sunt entuziasmați de proprietățile remarcabile ale acestui mic corp stelar, care se află la o distanță de aproximativ 2.760 de ani lumină de Pământ.
Cea mai mică stea găsită până în prezent
TMTS J0526B orbitează în jurul unui companion pitic alb mai mare și nevăzut, J0526A, la fiecare 20 de minute. Aceasta este alimentată de heliu care arde la o temperatură de suprafață arzătoare de 2.500 Kelvin (2.226,85 grade Celsius).
Deși J0526A nu poate fi văzut cu un telescop, existența sa este stabilită de atracția gravitațională pe care o exercită asupra companionului său mai mic, care îl face să ia forma unui ou.
Aflată la 600 de ani-lumină distanță, EBLM J0555-57Ab este cea mai mică pitică roșie măsurată vreodată, potrivit unui studiu din 2017 condus de cercetători de la Universitatea din Cambridge.
Verificarea unor conjecturi anterioare
Faptul că această descoperire, care a fost raportată în Nature Astronomy, susține o teorie prezentată de astronomii chinezi în urmă cu douăzeci de ani, conform căreia aceste stele minuscule ar trebui să existe în sisteme binare, o face deosebit de demnă de luat în seamă. Validarea acestei teorii deschide o fereastră către procesele care ghidează formarea și evoluția stelelor în universul nostru.
Descoperirea a fost posibilă datorită telescopului de ultimă generație Tsinghua University-Ma Huateng Telescope for Survey (TMTS), care este destinat să caute obiecte în mișcare pe cer.
De la lansarea sa în 2019, TMTS a oferit astronomilor un acces de neegalat la spațiu, permițându-le să găsească minuni cerești precum TMTS J0526B.
După ce a făcut descoperirea inițială, echipa de cercetare a folosit telescoape mai mari, cum ar fi Gran Telescopio Canarias din Spania și telescopul Keck-I din Hawaii, pentru a face observații suplimentare.
Sistemul binar ar putea emite unde gravitaționale
Aceste observații nu numai că au arătat că sistemul binar există, dar au arătat, de asemenea, că acesta este capabil să emită unde gravitaționale. Viitoarele observatoare spațiale ar putea fi capabile să identifice acest fenomen. Aceste instalații sunt în prezent în curs de dezvoltare.
Sfidând noțiunile acceptate despre natura și dimensiunea stelelor, TMTS J0526B împinge limitele a ceea ce știm despre univers. Cândva se credea că piticele roșii sunt cele mai mici stele, dar TMTS J0526B eclipsează chiar și aceste pitice cerești.
Importanța continuării cercetărilor și inovațiilor în astronomie este evidențiată de această descoperire. Cu fiecare nouă descoperire făcută pe măsură ce omenirea explorează imensitatea spațiului, ne apropiem tot mai mult de dezlegarea misterelor cosmosului, potrivit techtimes.