Suntem sau nu singuri în Univers? Cercetătorii promit un răspuns în curând

Suntem sau nu singuri în Univers? Cercetătorii promit un răspuns în curând Galaxie. Sursa: Arhiva EvZ

Un cercetător care coordonează o misiune spre Jupiter susține că ar fi „absolut uluitor” să nu găsim indicii ale vieții pe unul dintre sateliții înghețați ai acestei planete.

Profesoara Catherine Heymans, astronomul regal al Scoției, subliniază că există convingerea că în acest Univers infinit, bogat în stele și planete, există o diversitate incredibilă de forme de viață inteligentă.

Ea remarcă că în prezent, cu tehnologia și capacitățile pe care le avem la dispoziție, suntem în măsură să abordăm cu seriozitate întrebarea fundamentală legată de existența altor forme de viață în Cosmos.

Cercetătorii, tot mai optimiști în legătură cu semnele de viață din Univers

Recent, Telescopul Spațial James Webb (JWST) al NASA a furnizat informații promițătoare. Acestea sunt referitoare la posibila existență a vieții pe o planetă aflată în afara Sistemului Solar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astăzi, telescoapele sunt capabile să analizeze atmosfera planetelor aflate în jurul stelelor îndepărtate. Prin scanarea pentru substanțe chimice care, cel puțin pe Terra, sunt tipic produse de organisme vii.

Un posibil semn al unui gaz care, pe Terra, este produs de organisme marine simple, a fost detectat în atmosfera planetei K2-18b. E situată la 120 de ani-lumină distanță.

Extratereștri, OZN

Extratereștri. Sursa: Arhiva EVZ

Această planetă se află în ceea ce specialiștii numesc „Zona Goldilocks”. Acea distanță perfectă față de steaua sa-mamă pentru a menține o temperatură la suprafață care să permită existența apei lichide, un element esențial pentru susținerea vieții.

K2-18 b gravitează în jurul unei stele pitice reci, la o distanță care permite existența unei temperaturi potrivite pentru susținerea vieții.

Cercetătorii așteaptă cu nerăbdare să obțină mai multe informații în următorul an. Și asta pentru a confirma sau infirma semnele promițătoare pe care le-au observat.

Următorii cinci ani sunt decisivi în descoperirea vieții

Profesorul Nikku Madhusudhan de la Institutul de Astronomie al Universității Cambridge, care a condus studiul, a spus că, dacă indiciile se confirmă, „ar schimba radical modul în care ne gândim la căutarea vieții”.

Dacă vom găsi semne de viață pe prima planetă pe care o studiem, va crește posibilitatea ca viața să fie comună în Univers”.

El anticipează că în următorii cinci ani se va produce o „schimbare semnificativă”. Mai ales în ceea ce privește înțelegerea noastră despre viața din Univers, potrivit BBC.

În situația în care echipa sa nu detectează semne de viață pe K2-18b, au în plan încă 10 planete Goldilocks pentru studiu. Și, poate, multe altele în viitor.

Cu toate acestea, chiar și în absența unei descoperiri, aceasta ar furniza informații valoroase. În special cu privire la posibilitatea existenței vieții pe astfel de planete, a explicat el.