Statul american unde administrația va fi exclusiv musulmană: „Nu vom încerca să impunem credințele noastre altora”

Statul american unde administrația va fi exclusiv musulmană: „Nu vom încerca să impunem credințele noastre altora” sursă: arhivă

Timp de zeci de ani, Hamtramck a fost cunoscut ca „Micul Varșovia” din Michigan, un oraș de doar trei kilometri pătrați de case și fabrici înghesuite, la mică distanță de centrul orașului Detroit. Cardinalul polonez Karol Wojtyla l-a vizitat o singură dată, în 1969, înainte de a deveni Papă. O statuie a lui Wojtyla, cu brațele întinse, încă aruncă o umbră peste ceea ce acum se numește Pope Park, unde o pictură murală uriașă cu dansatori populari polonezi se întinde pe aproape un întreg bloc.

În cei 99 de ani de la încorporarea sa, fiecare primar al orașului Hamtramck a fost polonez american. Acest obicei va lua sfârșit pe 2 ianuarie 2022, în anul centenarului orașului Hamtramck, când Amer Ghalib va fi inaugurat primar, împreună cu un consiliu municipal în întregime musulman.

Primul oraș din Michigan unde administrația va fi musulmană

Hamtramck va deveni primul oraș cunoscut din SUA cu o administrație alcătuită în întregime din musulmani, potrivit Muslim Public Affairs Council, care spune că nu are cunoștință de nicio altă administrație de acest fel.

Primarul ales Ghalib s-a născut în Yemen și a venit singur în Statele Unite în tinerețe, cu câteva noțiuni de limbă engleză. Acum are 42 de ani, lucrează în domeniul medical și studiază pentru a deveni medic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aparent, perioada de glorie a orașului Hamtramck a trecut. Orașul era în decădere. Multe fabrici se închiseseră. Mulți americani polonezi din a doua și a treia generație se mutaseră în suburbiile din Detroit și dincolo de acestea în ultimele două decenii. Imigranții, în mare parte din Yemen și Bangladesh, le-au luat locul, iar Hamtramck, spun localnicii, este acum majoritar musulman.

„Noi suntem musulmani. Suntem mândri de credințele noastre. Dar nu vom încerca să le impunem celorlalți”

Hamtramck este un palimpsest - unde noii imigranți au așezat straturi de cultură și societate peste ceea ce era deja acolo. Poți savura un foul yemenit - o tocană de fasole picantă - și o pâine prăjită la micul dejun, dar poți găsi și un kielbasa sau un pierogi la prânz. Iar Hamtramck este acum din nou în ascensiune, fiind unul dintre orașele cu cea mai rapidă creștere din Michigan, după cum arată cifrele recensământului. Noii imigranți repară casele dărăpănate, deschid magazine și restaurante. Și ce poate fi mai american decât să te scufunzi în politica locală?

„Această seară este un exemplu real că visul american este viu în țara oportunităților”, a declarat Ghalib mulțimii entuziaste, adunată pentru a sărbători victoria sa zdrobitoare în alegerile de la începutul lunii noiembrie. El a învins-o pe actuala deținătoare a postului, Karen Majewski, care îl ocupase timp de 16 ani.

În noul consiliu există un singur membru de origine americană: Amanda Jaczkowski, o locuitoare din Michigander. Familia ei, de origine poloneză americană, se închină de cinci generații la aceeași biserică catolică din apropiere. Ea s-a convertit la islam în 2012.

„Unul dintre marile lucruri care îi îngrijorează pe oameni este că vom scăpa de baruri. Nu putem scăpa de baruri”, a spus Jaczkowski. Ea și colegii ei consilieri nu vor să înlăture localurile deoarece islamul interzice alcoolul pentru adepții credinței, dar nu și pentru alții.

„Nu sunt neapărat locuri rele pe care să le interzicem pentru că nu se așteaptă ca ei [nemusulmanii] să trăiască după aceleași reguli ca și noi”, a spus ea despre localurile în cauză. Opinia sa a fost împărtășită de primarul ales.

„Noi suntem musulmani”, a spus Ghalib, în camera de consiliu a primăriei pe care o va prezida în curând. „Suntem mândri de credințele și valorile noastre. Dar nu vom încerca să le impunem celorlalți”, a susținut acesta.

Jaczkowski a adăugat: „Vom depune un jurământ pentru a proteja Constituția Statelor Unite. Iar Constituția Statelor Unite include separarea bisericii de stat”.

Primele fisuri între cultura din Orientul Mijlociu și America modernă

Primarul ales și consiliul său promit o separare a moscheii de stat. Aceasta este legea, spun ei, și, de asemenea, intenția lor. „Cred că va fi bine!”, a spus Mara Popovska în timp ce spăla părul unei cliente în vârstă la salonul pe care îl conduce de zeci de ani pe strada principală din oraș. Dar soțul lui Popovska vrea să se ridice și să plece. „Nu mai are prieteni”, a spus ea. „Așa că nu vrea să rămână”.

Procentul de americani de origine poloneză din Hamtramck s-a redus acum la o singură cifră.

„Cine mai are prieteni?”, a exclamat clienta ei, Theresa Smith. „Ai mei sunt toți morți!” Smith, o americancă de origine poloneză, s-a născut în Hamtramck, a locuit în aceeași casă în toți cei 85 de ani ai săi și spune că plănuiește să moară aici.

„Există schimbări toată viața ta și trebuie să mergi în ritm cu ele”, a spus Smith în timp ce Popovska îi prindea părul. „Adică, toată lumea ar putea să se plângă de una sau alta. Suntem oameni”, a mai zis ea.

Popovska se plânge că noii ei vecini nu sunt atât de curați pe cât și-ar dori. „Eu fac curat în fiecare zi, ei doar aruncă!”, a spus ea. Dar, în calitate de proprietar, ea este de acord că strada principală este mai plină de viață de când s-au mutat noii imigranți.

Smith spune că salută fețele în schimbare ale orașului său. „Au venit în oraș. Ei repară casele frumos”, a spus ea. „Când cineva spune ceva împotriva lor, mă enervez. Pentru că toți părinții noștri au venit de undeva la un moment dat”.

„Nu există niciun motiv” de obligare a femeilor să își acopere părul

Când imigranții musulmani au sosit pentru prima dată în Hamtramck în număr mare, în urmă cu un deceniu sau două, unora dintre localnici nu le-a plăcut chemarea la rugăciune, care se auzea din difuzoare de pe acoperișurile moscheilor.

„Este mai mult din partea oamenilor care s-au mutat din Hamtramck decât din partea celor care au rămas”, potrivit lui Jaczkowski. Scopul, spune Jaczkowski, este de a face Hamtramck primitor și sigur pentru toți. Nu există planuri, de exemplu, ca administrația să oblige toate femeile să își acopere părul în oraș. „Nu există niciun motiv pentru asta!”, a spus ea.

Dar a existat o oarecare neliniște atunci când nici măcar o singură femeie yemenito-americană nu a participat la sărbătorirea victoriei lui Ghalib, târziu în noaptea alegerilor. „În campania mea au lucrat șase fete, șase femei”, a spus el. Dar niciuna dintre ele nu a fost acolo.

„Rezultatul a fost anunțat târziu în noapte, știți, pe la 22 sau 23”, a explicat el. „Și într-o parte din cultură, femeile nu ies noaptea, de cele mai multe ori. Și, știți, există încă o anumită segregare la evenimente chiar și atunci când participă”.

Jaczkowski a fost acolo în acea seară. „Unul dintre lucrurile pe care oamenii trebuie să le înțeleagă este că femeile yemenite de aici nu au nevoie să fie salvate”, a spus ea. „Le-am trimis un mesaj câtorva dintre prietenii mei și i-am întrebat: „Vreți să fiți acolo?”. Și ei au spus că nu vor”.

Primarul Hamtramck refuză promovarea steagului LGBT

Un alt potențial punct de fricțiune între cultura din Orientul Mijlociu și America modernă a apărut în vara anului trecut, când Comisia pentru artă și cultură din Hamtramck a propus arborarea unui steag al mândriei gay în fața primăriei.

„Eu nu sunt pentru sau împotrivă. Susțin dreptul fiecăruia de a practica ceea ce dorește. Dar nu ar trebui să facă din asta o problemă guvernamentală”, a spus Ghalib. „O pot face oriunde altundeva, în casele lor, pe stradă. Eu nu sunt împotriva acestui lucru. Nu mă deranjează”.

Ghalib susține că acum nu poți fi în favoarea arborării steagului LGBT la primărie și să câștigi alegerile în Hamtramck. Ghalib nu dorește ca problema să ajungă din nou în fața consiliului.  „Nu ar trebui să fie discutată pentru că va diviza, va crește fisurile în comunitate”, a spus el, înainte de a recunoaște că nu vrea să fie niciodată forțat să voteze pe această temă.

Este demn de remarcat faptul că armata americană nu permite arborarea steagului mândriei pe bazele militare. Iar consiliul municipal din Roseville, California, a votat în această vară să nu arboreze steagul LGBT sau alte steaguri neguvernamentale la primăria lor. Și se pare că nu există musulmani în consiliul din Roseville.

„Politica nu trebuie să fie tăioasă”

Lynn Blasey, din Comisia pentru artă și cultură din Hamtramck, a susținut arborarea steagului. Ea a candidat pentru consiliul municipal în toamnă și a pierdut. „Am decis că vrem să facem ceva mai mult pentru comunitatea LGBT, în afară de a citi o declarație la începutul lunii în cadrul ședinței consiliului municipal”, a spus ea. „Scopul nostru a fost de a transmite comunității LGBT de aici, din Hamtramck, că nu sunt singuri și că există servicii disponibile pentru a-i sprijini”.

Blasey a declarat că, în ciuda înfrângerii, va continua să lucreze cu consiliul, cu candidații care au învins-o, pentru binele comunității. „Cred că a fost un mesaj important de transmis comunității”, spune ea. „Politica nu trebuie să fie tăioasă”.

Primarul ales Ghalib știe că lumina reflectoarelor naționale asupra consiliului municipal exclusiv musulman din Hamtramck îi va face munca mai dificilă. El încearcă să blocheze acest lucru.

„Oamenii întreabă: „Ce părere aveți despre asta? E o premieră”. Eu sunt ceva genul: „Premierele sunt grozave”. Și acum trebuie să dovedim că nu contează că administrația este (exclusiv musulmană)”, a declarat Jaczkowski, membru al consiliului local, pentru CNN.