Statul român, obligat să suporte cheltuielile pentru repatrierea românilor morți în străinătate

Statul român, obligat să suporte cheltuielile pentru repatrierea românilor morți în străinătate Sursa foto: Arhiva EVZ

Cheltuielile ocazionate de repatrierea cetăţenilor români decedaţi în străinătate vor fi suportate de statul român. Proiectul de lege a fost adoptat marți, 8 octombrie, de Plenul Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz. Este vorba de o sumă limitată la 5.000 de euro pentru fiecare persoană decedată.  

Statul plătește repatrierea românilor morți peste hotare

Proiectul de lege obligă statul român să suporte, la cererea familiei, cheltuielile ocazionate de repatrierea cetăţenilor români decedaţi în străinătate.

5.000 de euro este suma suportată de statul român pentru fiecare persoană care se regăseşte în această situaţie, transmite Agerpres.

Sumele se alocă anual în bugetul MAE

Cheltuielile care depăşesc acest plafon vor putea fi suportate din taxele consulare, precizează documentul.

„Statul român suportă cheltuielile de repatriere a cetăţenilor români decedaţi în străinătate, la cererea familiei, în limita a 5.000 de euro pentru fiecare persoană decedată. Anual, în bugetul Ministerului Afacerilor Externe, se alocă aceste sume pentru plata cheltuielilor de repatriere.

Normele metodologice de punere în aplicare a prezentei legi se stabilesc prin ordin comun al ministrului Afacerilor Externe şi al ministrului Finanţelor, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi", se arată în iniţiativa legislativă.

MAE Romania

MAE Romania / sursa foto: mae.ro

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Câți români au murit în străinătate în ultimii 10 ani

În vara acestui an s-a propus constituirea unui fond de de repatriere a românilor care sfârșesc peste hotare. În ultimii 10 ani, au murit aproape 20.000 de români arată statisticile. Cei mai mulți ăn Italia.

„19.156 de cetăţeni români şi-au pierdut viaţa în străinătate în ultimii 10 ani! Aproape un sfert dintre decese s-au înregistrat numai în Italia, adică 4.710, unde comunitatea de români este foarte numeroasă. Numărul este foarte mare şi în Germania, Spania, Franţa sau Marea Britanie, adică acolo unde locuiesc şi muncesc milioane de români”, scria în urmă cu câteva luni pe Facebook, deputatul PNL Valentin Făgărăşian.

Revista presei