Statul lansează un nou tip de voucher. Cât valorează și la ce poate fi utilizat
- Ionel Sclavone
- 16 august 2024, 14:16
București. Un nou tip de voucher va putea fi acordat angajaților, conform unui proiect legislativ pregătit de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Tichetul va fi utilizat pentru plata celor care prestează diferite munci în gospodării.
Menajerele, bonele sau cei care prestează diferite munci în gospodării vor putea fi plătiți cu vouchere emise de statul român. Măsura este destinată celor care își suplimentează veniturile prin prestarea, ocazional, de activități casnice necalificate. Aceștia vor beneficia de asigurări de pensii și de sănătate.
Voucher pentru prestatorii casnici
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a anunțat că va lansa un nou tip voucher pentru cei care prestează munci casnice, contra cost, ocazional. Măsura este pusă în aplicare cu o întârziere de mai bine de opt luni. Tichetele pentru activități casnice trebuiau emise încă de la 1 ianuarie 2024.
Actul normativ propune o colaborare între firmele angajatoare și agențiile teritoriale de ocupare a forței de muncă. Angajatorii vor achiziționa acest tip de voucher de activități casnice, pe care le va acorda angajaților. La rândul lor, salariații le vor utiliza pentru a-i plăti pe cei care prestează diferite munci casnice, conform capital.ro.
Legea a stabilit stabilit 34 de activități care pot fi remunerate exclusiv cu tichete valorice. Între aceste activități sunt îngrijirea locuințelor sau a grădinilor, a animalelor de companie sau sprijinirea persoanelor dependente.
Valoarea unui voucher ajunge la 15, lei, iar un prestator casnic trebuie să folosească cel puțin 85 de tichete pe lună pentru a beneficia de asigurări de pensii și de sănătate.
Avantaje și nu prea pentru beneficiari
Prin implementarea acestui proiect, statul urmărește să-i aibă sub control pe prestatorii casnici ocazionali. Poate fi prestator casnic orice persoană fizică care a împlinit 16 ani și obține venituri din prestarea, ocazională, de activități casnice necalificate. Pretatorul casnic poate fi un șomer, pensionar, elev, student sau angajat. Pentru a folosi tichetele, trebuie să se înregistreze pe o platformă electronică, tichete.anofm.ro.
Spre deosebire de banii numerar, primiți pentru prestații, acest voucher poate fi utilizat într-un interval de timp limitat. Tichetele pentru prestații casnice nu pot fi economisite pentru a fi utilizate ulterior. Legea îi obligă pe beneficiari să le folosească într-un interval de 12 luni de la primire.
Dacă nu se înregistrează în platforma ANOFM și nu cer preschimbarea tichetelor în acest interval de timp, acestea sunt pierdute. Voucherele nevalorificate vor fi anulate.
Conform legii, înscrierea în platformă și prestarea activităților în schimbul tichetelor permite lucrătorilor casnici să beneficieze de asigurări de pensie și de sănătate. Însă pentru a obține aceste asigurări ei trebuie să preschimbe cel puțin 85 de vouchere, în valoare de 1.275 de lei pe lună.
Angajatorii atrași să ceară acest tip de voucher
Pentru a acorda tichete de activități casnice angajaților, angajatorii trebuie să încheie un contract cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în raza căreia activează. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, susține că angajatorii care oferă acest tip de voucher vor beneficia de anumite avantaje fiscale.
Gestionarea contractului cu agențiile de ocupare implică și o serie de proceduri birocratice. Angajatorii au obligația să se înscrie în platforma tichete.anofm.ro. Iar în fiecare lună trebuie să furnizeze o listă cu datele angajaților cărora le acordă acest tip de voucher. Mai mult, la rândul lor, aceștia trebuie să aibă un conturi în platforma digitală.
Astfel, dacă o companie acordă cel puțin puțin 600 de tichete unui salariat într-un an, va primi în anul următor 50 de tichete gratuite. Pe de altă parte, angajatorii trebuie să respecte o serie de reguli impuse de Ministerul Muncii. Astfel, dacă întârzie plata către agențiile teritoriale de ocupare a forței de muncă, pentru voucherele achiziționate vor fi sancționați.
Ei vor fi obligați la plata unor penalități de întârziere de 0,04% pe zi. Aceste penalități nu sunt tocmai de natură să-i atragă pe angajatorii care vor să-și recompenseze lucrătorii cu un astfel de voucher. Dimpotrivă, pare mai mult o bătaie de cap, în plus, în condițiile în care și-ar putea recompensa altfel angajații, cu sume de bani.