Noi înregistrări audio și video, printre care cea cu decapitarea unui ostatic francez, apeluri la jihad individual în țările occidentale, mesaje provocatoare la adresa SUA răspândite pe site-urile de socializare și chemarea sub arme a noilor recruți – Statul Islamic răspunde atacurilor aeriene prin întețirea propagandei. „Doar atât puteți în campania asta a voastră? Este America, alături de toți aliații săi, incapabilă să coboare pe pământ?”, sună un mesaj audio recent.

Efecte imediate

Neputincioasă în fața raidurilor aeriene, gruparea teroristă încearcă să îi atragă pe americani în capcana unei operațiuni terestre în care confruntarea armată poate avea un alt curs și care poate servi drept muniție pentru propaganda islamistă, aceea a luptei împotriva invadatorilor, explică analiștii. Dacă americanii nu au coborât încă la sol, mesajele Statului Islamic produc efecte în diferite colțuri ale lumii. Mai multe țări occidentale, precum Belgia, Olanda și Elveția, au anunțat zilele trecute dejucarea unor atacuri teroriste, în timp ce, în nordul Africii, în Algeria, o grupare necunoscută până acum, Soldații Califatului, au răspuns apelului lansat din Siria și au decapitat un turist francez în numele extremismului. Practic, Statul Islamic a deschis un nou front, chiar sub nasul Europei. În Filipine, o grupare afiliată Statului Islamic a luat ostatici doi germani și amenință cu execuția lor.

Mai mult, specialiștii care au examinat filmul de 50 de minute – Flăcările războiului – difuzat de Statul Islamic în urmă cu o săptămână, au fost impresionați de calitatea și complexitatea producției. Nu întâmplător, ultimile cinci minute ale filmului se concetrează pe acte violente, precum decapitarea celor doi americani și a unui britanic, care șochează privitorul occidental.

Boko Haram, fără lider

În paralel cu ofensiva propagandistică a Statului Islamic, coaliția internațională formată pentru a eradica amenințarea jihadistă din Orientul Mijlociu a lansat ieri noi atacuri asupra pozițiilor controlate de extremiști. Pentru a le tăia sursele de aprovizionare cu combustibil, avioanele americane și cele ale aliaților arabi au lovit rafinăriile controlate de Statul Islamic în Siria. Tot ieri, Franța a lansat noi raiduri aeriene deasupra Irakului, în timp ce Marea Britanie este la un pas de a se alătura coaliției, așteptând doar votul Parlamentului.

O veste bună a venit ieri și din Nigeria, deși deocamdată neconfirmată pe teren. Abubakar Shekau, liderul temutei grupări Boko Haram, care preluase stindardul islamismului în Africa, ar fi mort, potrivit armatei nigeriene. Oficialii de la Abuja susțin că au ucis recent un militant care semăna leit cu Shekau și care îl înlocuia pe acesta din urmă în mesajele video pe motiv că liderul Boko Haram murise demult.