Evenimentul Zilei > Economie > STATUL ia mai mulţi BANI angajaților cu salarii MICI. Decalajul dintre brut la net s-a TRIPLAT în ultimii 5 ani
STATUL ia mai mulţi BANI angajaților cu salarii MICI. Decalajul dintre brut la net s-a TRIPLAT în ultimii 5 ani

STATUL ia mai mulţi BANI angajaților cu salarii MICI. Decalajul dintre brut la net s-a TRIPLAT în ultimii 5 ani

Procentul din salariu pe care angajaţii și angajatorii o plătesc către stat a crescut în ultimii ani, ajungând în noiembrie 2018 la 1.866 de lei, cu o pondere a netului în brut de 60%.

În noiembrie 2018, salariul mediu brut pe economie era de 4.658 de lei, iar cel net, de 2.792 de lei, potrivit ultimelor date comunicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Declajul este de 1.866 de lei între net și brut, partea pe care angajații și angajatorii o plătesc către stat sub formă de taxe, impozite și contribuții sociale, și o pondere de doar 60% a netului în brut.

Potrivit datelor INS:

– în 2008 (în urmă cu 10 ani), când salariul mediu brut era de 1.844 de lei, iar cel net de 1.361 de lei, diferența brut/net cedată statului era de 483 de lei, iar ponderea netului în brut era de 73,8%

– în 2013 (în urmă cu 5 ani), când salariul mediu brut era de 2.219 lei, iar cel net de 1.650 de lei, diferența brut/net cedată statului era de 569 de lei, iar ponderea netului în brut era de 74,3%.

Potrivit specialiştilor, prima cauză care provoacă acest decalaj tot mai mare dintre salariile brute şi nete rezultă din faptul că deducerile de care beneficiază angajaţii au rămas la nivelul anului 2004, scrie revista-patronatelor.ro.

O altă cauză care a dus la creşterea acestui decalaj este faptul că ponderea contribuţiilor sociale în salariul brut este tot mai mare, chiar dacă între timp CAS a scăzut.

 

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: