Statuile din Piaţa Universităţii sunt mutate. Viitoarea parcare subterană, acuzată că e ilegală

Statuile din Piaţa Universităţii sunt mutate. Viitoarea parcare subterană, acuzată că e ilegală

Mutarea celor patru statui din Piaţa Universităţii pentru a începe construirea unei parcări subterane în centrul Bucureştiului a trezit suspiciuni printre arhitecţi, dar şi printre ONG-uri, care acuză că lucrările sunt ilegale.

Prima statuie, cea a lui Ion Heliade Rădulescu, a fost trasnportată duminică în Parcul Izvor. În acest weekend vine rândul monumentului din bronz al lui Mihai Viteazul.

Cele două, alături de statuile lui Gheorghe Lazăr şi Spiru Haret, se află pe lista monumentelor istorice din Bucureşti (sunt monumente de clasa A).

Potrivit articolului 35 din legea 422 din 2001 referitoare la protejarea monumentelor istorice, Comisia Naţională a Monumentelor Istorice este cea care avizează documentaţiile tehnice privind intervenţiile asupra monumentelor istorice din grupa A.

Nu există un aviz al Comisiei Monumentelor Istorice

Arhitectul Virgiliu Polizu, preşedintele acestei comsii, a declarat însă pentru evz.ro că documentaţia necesară pentru obţinerea avizului „nu a trecut pe la Comsia Monumentelor”, deşi „conform legii, aşa ar fi trebuit”.

„Ele revenind la loc, pentru noi nu reprezintă o problemă deoasebită”, a mai arătat Polizu.

De asemenea, el a explicat că, deoarece este vorba de o mutare temporară, este suficient un aviz de la Comisia Monumentelor de For Public (CMFP), care ar fi fost necesar deoarece noul loc de amplasare (Parcul Izvor) trebuia să fie unul potrivit cu valoarea statuilor.

Mihai Oroveanu, preşedintele CMFP, a declarat că există un aviz al comisiei pe care o conduce prin care a fost aprobată mutarea statuilor: „Au avizul comisiei”, a precizat el. El a menţionat că firma respectivă s-a angajat să le aducă înapoi în doi-trei ani.

Oroveanu a mai spus că este regretabil faptul că, înainte de mutare, nu s-au realizat negativele statuilor (mulaje cu formele statuilor), necesare pentru refacerea lor fidelă în cazul nefericit al unui accident.

„Mie mi se părea normal, e o minimă precauţie ca să poată să fie restaurată corect dacă se întâmpla ceva. Nu s-a făcut, din nenorocire”, a declarat el. Câţiva trecători s-au alăturat protestului de ieri al Asociaţiei Umaniste Române faţă de dislocarea statuilor

Potrivit panoului amplasat în Piaţa Universităţii, beneficiarul este Prointec România, firma executantă Apolodor Com Impex, iar construirea parcării subterane a fost avizată de Primăria Bucureşti prin avizul cu numărul 7343 din 3 septembrie 2010.

Arhitectul Dan Marin a explicat pentru evz.ro că, din punctul său de vedere, avizul care ar fi trebuit obţinut era cel de la Comisia Naţională a Monumentelor Istorice, aşa cum prevede şi legea 422 din 2001, deoarece Comisia Monumentelor de For Public se ocupă doar de analizarea calităţii artistice a lucrărilor.

„Eu nu înţeleg ce a analizat Comisia Monumentelor de For Public, deoarece nu avea de analizat calitatea artistică. Avea de analizat dacă se mută sau nu se mută. Or asta ţine de competenţa Comisiei Naţionale a Monumentelor”, a arătat el. Un proiect ţinut departe de ochii publicului

Uniunea Arhitecţilor din România a depus la Registratura Primăriei Municipiului Bucureşti un document în care atrăgea atenţia asupra mai multor nereguli. În primul rând, pe pagina de internet a Primăriei nu au fost afişate date privind viitoarea parcare subterană, care ar trebuit să menţioneze termenele exacte de execuţie şi data la care statuile vor fi readuse pe vechile amplasamente.

De asemenea, Primăria nu a organizat nicio dezbatere sau consultare publică privind proiectul, după cum prevede legea 52 din 2003.

“Acest lucru face nulă orice hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti sau autorizaţie de construire privind proiectul”, arată UAR.

În ceea ce priveşte alegerea locului, Uniunea consideră inoportună realizarea unei parcări de mari dimensiuni în centrul Bucureştiului: „O astfel de strategie a fost abandonată în ţările dezvoltate, deoarece încurajează supraaglomerarea zonei centrale. În mod normal parcajele se construiesc la marginea zonelor centrale, iar în centru sunt încurajate transportul public, deplasarea cu bicicleta sau pe jos”.

UAR mai avertizează că mutarea statuilor poate duce la distrugerea acestora şi ia în considerare „riscul ca, în ciuda promisiunilor municipalităţii, acest ansamblu statuar unic în Bucuresti să rămână în Parcul Izvor, lipsit de contextul firesc, actual, de care este strâns legat”.

Peter Derer, preşedintele UAR, a declarat pentru evz.ro că, din punctul de vedere al protejării monumentelor, lucrările de construire a parcării subterane sunt ilegale: „Nu corespund regulilor de intervenţie pe monumente de for public”.

Pe de altă parte, arhitectul e de părere că soluţia mutării este o măsură preventivă: „E de preferat să eviţi surprizele când lucrezi în subteran. De exemplu, într-un oraş din Germania se lucra la reţeaua de metrou şi nu s-au luat măsurile necesare, nu au fost foarte precauţi, şi s-a surpat clădirea Arhivelor. S-a terminat până la urmă cu demisia primarului şi cu un scandal enorm”. Protest al AUR lângă statuia lui Mihai Viteazul

„A fost o acţiune rapidă pentru a-i pune pe bucureşteni în faţa faptului împlinit”

În acest context, mai mulţi membri ai Asociaţiei Umaniste din România au protestat ieri lângă statuia lui Mihai Viteazul de la Universitate faţă de mutarea celor patru monumente şi au afişat pancarte cu mesaje precum „Şantier ilegal”, „Opriţi agresiunea asupra statuilor de la Universitate” sau „Nu poate fi pusă o parcare în balanţă cu un patrimoniu inestimabil”.

„A fost o acţiune rapidă pentru a-i pune pe bucureşteni în faţa faptului împlinit”, a declarat Remus Cernea, preşedintele AUR.

De asemenea, Cernea a mai spus că asociaţia suspectează că parcarea subterana urmează să aibă şi etaje supraterane. „E suspect faptul că au luat statuile de la început pentru că lucrările pentru parcarea subterană s-ar fi putut face şi fără mutarea statuilor”, a afirmat el. În schimb, Mihai Oroveanu a dat asigurări că la suprafaţă nu se va construi nimic.

Cernea a precizat că asociaţia pe care o conduce va începe o acţiune în instanţă împotriva Ministerului Culturii şi Primăriei Municipiului Bucureşti, pe care le consideră responsabile de situaţia creată.

Ne puteți urmări și pe Google News