Stațiunile balneare din Budapesta se deteriorează de la o zi la alta. Ungurii se plâng de lipsa investițiilor

Stațiunile balneare din Budapesta se deteriorează de la o zi la alta. Ungurii se plâng de lipsa investițiilor Asigurarea de călătorie acoperă o parte dintre evenimentele neplăcute care pot strica o vacanță. Sursa: Arhiva EVZ

Faptul că stațiunile balneare din Budapesta au trebuit să fie închise timp de opt luni în timpul pandemiei nu a ajutat turismul. Există o mulțime de defecțiuni, iar rezolvarea unor probleme tehnice mai mari, care implică chiar și sisteme întregi, sunt tot mai frecvente.

Fostul director general al Societăţii pentru staţiunile balneoclimaterice şi cu ape termale din Budapesta (Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.), László Szőke, a declarat pentru ziarul "Magyar Nemzet" că la deteriorarea stațiunilor balneare a contribuit, printre atele, şi noua conducere a societăţii, scrie Magyar Nemzet.

Ce condiții predomină în stațiunile balneare din Budapesta? Unele secţii închise nu s-au deschis de un an, predomină condițiile neglijate, se plâng oaspeții obișnuiți, în timp ce numărul turiștilor care vin la Budapesta pentru apele termale creşte necontenit.

 Renovarea stațiunilor balneare din Budapesta

Reprezentanţii Societăţii pentru staţiuni balneoclimaterice şi cu ape termale din Budapesta au explicat pentru ziarul "Magyar Nemzet" că din cauza închiderii forțate de opt luni a stațiunilor balneare în timpul pandemiei cu noul coronavirus, compania a pierdut aproximativ 22 de miliarde de forinţi din venituri, iar lipsa turiştilor (ruși, ucraineni) din cauza războiului, precum şi criza energetică şi inflaţia galopantă au reprezentat o altă dificultate. Societatea a amintit că în anii dinaintea epidemiei cu COVID-19 numărul oaspeților din turism a fost remarcabil, în perioada 2010-1019, băile Gellért și Széchenyi, de exemplu, nu s-au închis nici măcar o zi. În actuala situaţie nu au mai fost efectuate în mod sistematic lucrări de întreținere.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acum apar o mulțime de defecţiuni, în multe cazuri nu mai sunt suficiente doar reparaţiile simple care menţin nivelul de funcţionare a staţiunilor balneare, ci din ce în ce mai des este necesară rezolvarea problemelor tehnice care implică chiar și sisteme întregi. Aceste lucrări nu pot fi efectuate decât cu limitarea parţială a serviciilor, ceea ce presupune un timp mai îndelungat. În vederea asigurării securităţii functionării staţiunilor, societatea pregăteşte periodic un plan anual de intreţinere si renovare, în baza căruia efectuează reparaţiile necesare la timp, și verifică în mod constant starea tehnică și funcționarea băilor, iar în cazul unor defecţiuni intervine imediat.

Societatea a mai precizat pentru "Magyar Nemzet" că în 2013 vor începe investiţii majore în mai multe staţiuni balneare, motiv pentru care vor exista închideri parțiale în unele locuri pe durata lucrărilor de construcție. Oaspeții vor fi în totdeauna informați cu privire la aceste restricții.

 Baia Szent Lukács - incendiul sistemului de saune

La întrebarea ziarului "Magyar Nemzet" privind starea actuală a saunei băii termale Szent Lukács (Sfântul Luca), societatea Budapest Spa Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. a explicat că în timpul incendiului care s-a produs acolo, datorită stingerii rapide și a profesionalismului pompierilor au fost suferite doar pagube locale, însă în timpul reparaţiilor au fost descoperite și erori de sistem mai grave, printre altele, a apărut o problemă la sistemul de control al programului saunei privind funcţionarea acesteia, care nu era afectat de incendiu. Sauna a fost refăcută, iar sistemul funcţionează la nivelul cerinţelor.

În prezent este în desfăşurare operațiunea de testare necesară redeschiderii băii Szent Lukács și este de așteptat ca oaspeții să o poată folosi din nou la jumătatea lunii mai. De altminteri, saunele și camerele de aburi din secţiile wellness și termale au fost și sunt încă în funcțiune aici. După incendiu, compania a verificat saunele electrice din toate spa-urile sale din punct de vedere al protecției la contact, în baza căruia a lansat un program de renovare de trei ani pentru modernizarea tuturor saunelor din stațiunile balneare.

 Starea stațiunilor balneare va reprezenta un regres pentru turism?

Stațiunile balneare din Budapesta încă nu și-au revenit după pandemie, precum și din cauza măsurilor greșite, a subliniat László Szőke, fostul director general al societăţii Budapest Spas și Hévizei Zrt., răspunzând la întrebarea ziarului "Magyar Nemzet", menţionând: Înainte de schimbarea conducerii, profitul companiei în 2019 era de 4,2 miliarde de forinţi, iar în 2022, profitul este de așteptat să fie de doar 2,4 miliarde de forinţi, în pofida faptului că 2022 a fost anul cu temperaturile cele mai ridicate din ultimii 100 de ani. În opinia sa, la deteriorarea stării stațiunilor balneare a contribuit, printre altele, şi incompetența noii conduceri  a societăţii. După cum a spus, oamenii care lucrează în stațiuni balneare nu sunt plătiți corect, anul acesta și-au crescut salariile doar cu 13 la sută, ceea ce reprezintă o reducere relativă a salariului din cauza inflației de 14,5 la sută de anul trecut. Salariile celor care lucrează în spa-uri sunt în urmă față de salariile celor care lucrează la alte companii din capitală. Sub conducerea sa, lucrătorilor li s-au oferit creșteri salariale care au depășit semnificativ inflația. "Din această cauză există un deficit de personal în stațiunile balneare. În prezent, la sediul central al companiei sunt, însă, şase directori, comparativ cu cei patru anteriori, şi sunt, de asemenea, mult mai multe secţii și, implicit, mai mulţi şefi de secţii, cu salarii de un milion de forinți sau mai mult", a explicat László Szőke.

Acesta a adăugat: „În prezent, staţiunile balneoclimaterice funcţionează cu un program mult mai scurt: înainte, marile staţiuni se deschideau la 6 dimineaţa - dar acum doar staţiunea Rudas deschide la această oră - şi se închid, de asemenea, mai devreme, la ora 7 sau 8 seara. Astfel, în zilele lucrătoare, atât traficul de dimineață, cât și cel de după-amiază este anulat. În opinia sa, prin acest program de funcţionare, nevoile vizitatorilor nu sunt luate în considerare, nu este întâmplător că prin acest gen de politică de afaceri spa-urile mai mari din mediul rural își pot atinge deja rezultatele înregistrate înainte de pandemia cu COVID-19,  în timp ce Budapesta nu a reușit nici până în prezent”.

Potrivit lui László Szőke, actuala conducere nu urmează o politică de afaceri bună: piscinele nu sunt deschise, saunele funcționează în regim redus, iar dacă ceva nu merge bine, pun un afiş pe care scrie "închis".

"Este șocant și iritant", a spus fostul director general, care a adăugat: actuala conducere promovează un marketing defectuos, care, de altfel, nu vrea să fie pe placul oaspeților, ci doar al conducerii orașului. Fără dezvoltări, Spa-urile din Budapesta vor muri", a conchis László Szőke. (Traducerea: Rozália Gănciulescu/Rador)