Stațiunea din inima Bucegilor, oază de răsfăț. Savanți celebri s-au relaxat aici. Foto

Stațiunea din inima Bucegilor, oază de răsfăț. Savanți celebri s-au relaxat aici. FotoSursa foto: Facebook- Asociația Turistică Peștera Padina

În inima munților Bucegi, pe Valea Ialomiței, într-un cadru natural de o frumusețe rară, se află zona turistică Padina-Peștera, stațiune de interes național și singura din țară amplasată integral într-un parc natural. 

Toți cei care ajung în zonă, pentru a petrece câteva zile de vacanță, sunt atrași nu doar de facilitățile oferite de unitățile de cazare, ci și de numeroasele atracții turistice ce pot fi abordate cu punct de plecare Padina-Peștera.

Zona Padina-Peștera rămâne în topul preferințelor pentru zeci de mii de turiști români și străini, care o aleg pentru peisajele sale sălbatice și spectaculoase. Tradiția ospitalității în zona Padina-Peștera este una foarte veche, iar în acest an, pe 21 septembrie, se vor împlini 100 de ani de la inaugurarea primului adăpost destinat turiștilor, „Casa Peștera”.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Sursa foto: Facebook

Construită din material lemnos din zonă, casa de adăpost a fost ridicată la inițiativa lui Mihai Haret, nepotul savantului Spiru Haret, întemeietorul mișcării turistice din România și a fost Membru al Clubului Alpin Francez, precum și Membru în Comitetul Societății Regale Române de Geografie.

Obiective turistice în Padina - Peștera

Zona turistica Padina-Pestera, aflata pe Valea Ialomitei, Muntii Bucegi. Statiunea ofera obiective turistice precum: Pestera Ialomiţei, Canionul Horoabe, Sfinxul, Babele, Turbăria Laptici, Cheile Tatarului, Cascada Ialomitei. Zona ofera o multitudine de variante pentru practicarea de mountain bike pe traseele Padina - Bolboci - Piatra Arsa, Piatra Arsa - Hotel Peștera, Babele - Peștera, Padina -Strunga - Drumul Grănicerilor - Vf.Omu. In fiecare vara se desfășoară Maratonul Bucegilor, concurs de mountain bike.

Babele - vestitul monument natural situat pe Platoul Bucegilor. Oamenii de ştiinţă spun că apa, vântul, dar și înghețul au creat aceste două stânci care seamănă cu niște babe cocoșate ce stau la şuetă. În cărțile de geografie se spune că aceste roci cu forme ciudate şi interesante sunt numite „ciuperci” stâncoase și sunt delimitate de Valea Jepilor spre est şi Valea Şugărilor în vest.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Sursa foto: Facebook

Vârful Omu. Dacă ajungi la Padina, Vârful Omu este de neratat. Situat la 2505 metri altitudine, traseul spre culme pe valea Ialomiţei te va duce pe lângă cascada Ialomiţei, Mecetul Turcesc, Colţul Ocolit şi alte atracţii turistice.

Drumeții - traseele turistice care se regăsesc în zonă sunt foarte variate cu trasee ușoare (Cabana Padina- Cascada Ialomiţei) până la trasee grele (Canionul Horoabelor).

Escalada - pentru practicarea escaladei, aveţi la dispoziție trasee cu grade variate de dificultate, cele mai ușoare găsindu-se pe stâncile Vararia Mica şi Stanca Popilor iar cele mai grele pe Vararia Mare si Turnul Seciului.

Schi - când aducem în discuție schi-ul de Off-Piste şi de Tura, Zona Padina-Pestera oferă trasee scurte/medii şi lungi unde se pot admira peisaje unice care pornesc de la altitudini de 1300 m până la 2504 m.

Trasee de schi de tură din zona Padina

Cele mai cunoscute trasee pentru schi de tură în zona Padina sunt:

  • Padina-Șaua Strunga-Vârful Tătaru-Padina;
  • Padina-Șaua Strunga-Creasta Grănicerilor-coborare pe Culmea Bătrâna-Peștera;
  • Padina-Șaua Lăptici-Vârful Cocora-coborâre pe Plaiul lui Păcală-Padina;
  • Peștera-Culmea Bătrâna-coborare spre Șaua Strunga-Padina;
  • Peștera-Culmea Bătrâna-Creasta Grănicerilor-Vârful Omu-coborare pe Valea Obârșiei (pericol de avalanșă în zona Cascadei Obarției!)-Peștera;
  • Peștera-Valea Obarșiei-Vârful Obârșia-coborâre pe Valea Sugarilor-Peștera;
  • Peștera-Valea Sugarilor-Vârful Călugărului-coborâre pe Fata Mare-Peștera;
  • Peștera-Valea Sugarilor-Șaua Călugărului-Cabana Babele-Vârful Cocora-coborâre pe Plaiul lui Păcală.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Sursa foto: Facebook

Începe Festivalul Padina- Peștera

Mai mult, turiștii care iubesc Munții Bucegi au motive să vină aici în zilele următoare deoarece vineri, 18 august, începe Festivalul Peștera-Padina 2023, al doilea mare festival al verii din Bucegi, după „The Jazz Cave”, care are loc, în fiecare an, în Peștera Ialomiței, numită și „peștera regilor”.

Festivalul Padina- Peștera – este organizat de Consiliul Județean Dâmboviţa în Munții Bucegi, în zona telecabinei Peștera. Vor fi trei zile cu muzică pentru toate gusturile și multă voie bună.

Organizatorii și-au propus ca și în acest an să aducă în fața publicului artiști de renume. În cele trei zile de festival spectatorii se vor bucura ascultând mai multe genuri muzicale: muzică populară, rock și latino.

  • Vineri - 18 august 2023, este dedicată muzicii populare. Vor urca pe scenă Gheorghe Turda, Ionuț și Doinița Dolănescu, Nicoleta Vasile, Yuriy Tsiple, Ileana Pavelescu, Loredana Dobrescu, Florentina Mîinea și acordeonistul Marian Mateescu.
  • Sâmbătă, 19 august, vor cânta Direcția 5 și Lovebite, iar duminică, 20 august, vor încinge atmosfera în Bucegi Pepe și Bere Gratis.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Sursa foto: Facebook

În această perioadă se desfășoară cea de-a treia ediţie a festivalului The Jazz Cave, 16 - 18 august.

Festivalul  își propune să promoveze protejarea naturii, să contribuie la educaţia montană a turiştilor și să seteze o direcţie în oferirea de activităţi de divertisment fără a periclita cadrul natural. Prin acest eveniment se urmărește promovarea potenţialului turistic din Masivul Bucegi, realizarea unor spectacole şi a unor momente culturale inedite, educarea participanţilor în protejarea mediului înconjurător şi practicarea mişcării în aer liber.

Prima stațiune montană înființată în ultimii ani

Staţiunea Padina - Peştera, declarată recent staţiune de interes naţional, are toate şansele să devină un punct de atracţie pentru turişti, dar şi cea mai mare staţiune de schi din România. Amplasată în comuna Moroeni din judeţul Dâmboviţa, Padina - Peştera va atrage sute de mii de turişti pe an, spun autorităţile.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Sursa foto: Facebook

Potrivit autorităţilor, în acest moment sunt în lucru două proiectele: cel de iluminat şi cel de realizare a aducţiunii de apă. Camparea a fost interzisă în Platoul Padina așa că turiștii care vor să respire aer curat nu se mai împiedică de gunoaie, cum se întâmpla în alți ani.

De asemenea, CJ Dâmbovița lucrează la proiectul de construcție a pârtiei Peștera – Cocora care ar trebui să aibă trei kilometri și va începe din zona Vârfului Cocora, de la aproximativ 2.160 de metri altitudine.

Ne puteți urmări și pe Google News