Stațiunea care a renăscut dintre ruine. O bijuterie a Casei Regale

Stațiunea care a renăscut dintre ruine. O bijuterie a Casei Regale Sursa foto:Wikipedia

O stațiune din Ardeal, preferată odinioară de Casa Regală a României, a renăscut și e pe cale să revină la gloria de altădată. În prezent este inclusă în traseele de vacanță ale multor europeni.

În urmă cu numai un deceniu, staţiunea Băile Lipova părea să aibă o soartă tristă, căci ajunsese o ruină. În prezent a renăscut ca în vremurile sale de glorie și deține un camping la nivel european, iar turiştii din întreaga Europă o includ în traseele lor de vacanță.

Cum a renăscut stațiunea, acum

Statiune. bai temale, Baile Lipova, Regina Maria

Stașiunea Băile Lipova a renăscut din propria cenușă

La doar 3 kilometri de oraşul Lipova, situat lângă Podgoria Aradului, se află staţiunea Băile Lipova, care a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă. Stațiunea are o poveste neobișnuită. Apa sa minerală a fost descoperită de ciobani, la începutul secolului al 19-lea. Este creditată de oamenii de știință cu calităţi certe, care se conservă timp de cel puţin 6 luni de zile. În tot acest interval de timp, apa își menține gustul proaspăt și fin.

Casa Regală bea exclusiv apă minerală de Lipova

În perioada interbelică, Casa Regală a României consuma numai apa minerală de la Lipova. Staţiunea a fost construită în urmă cu peste 100 de ani, în apropierea izvoarelor cu apă minerală, care erau folosite în tratamentele medicale de specialitate. Din păcate, în primii ani după Revoluţie, staţiunea a împărtășit destinul altor obiective ale României și a intrat în paragină.

Ne puteți urmări și pe Google News
Băile Lipova, bai termale, Regina Maria

Stațiunea Băile Lipova are o istorie bogată

Deși nimeni nu îi mai dădea o șansă, Lipova a fost revitalizată de un investitor român. Constantin Miloş. Acesta a constatat că nu mai poate reabilita vechile pavilioane şi a reconstruit infrastructura turistică, după modelul maghiar al băilor termale. A pus accentul pe partea de agrement și a construit un camping de nivel european. Acesta include bungalow-uri excelent dotate, un ştrand cu apă termală popular printre turişti, 3 terase, săli de conferinţe cu peste 500 de locuri.

Icoana făcătoare de minuni de la Radna

Foarte aproape de staţiune, după ce treci Mureşul, se află Mănăstirea catolică Maria Radna. A fost prima biserică construită la Radna, în anul 1520. În anul 1695 a fost incendiată de turci. Legenda spune că din incediu a scăpat neatinsă o singură icoană făcătoare de minuni. Biserica actuală a fost construită în anul 1756, turnurile ei urcând spre cer până la 67 metri.

Băile Lipova, bai termale, Regina Maria

Stațiunea Băile Lipova este încărcată de istorie

După 1990 s-au reluat pelerinajele de Sfânta Maria, luate cu asalt de mii de oameni. Slujbele sunt oficiate în mai multe limbi, inclusiv română.

Manastirea Maria Radna, icoana facatoare de minuni

Mănăstirea catolică Maria Radna este luată cu asalt de pelerini

În spatele bisericii a fost amenajat un Drum al Crucii, urcat de credincioşi la marile sărbători creştine.

Drumul Vinului va fi refăcut cu fonduri europene

Zona Podgoriei Aradului va cunoaște o dezvoltare accelerată datorită proiectelor cu finanţare de la Bruxelles. Astfel, Drumul vinului va fi refăcut pe bani europeni, inclusiv infrastructura. Valoarea totală a proiectului este de  aproape 57 milioane lei, dintre care suma nerambursabilă se ridică la peste 46 milioane lei. Proiectul va dura în total 32 de luni.

În acest proiect este inclus Miniş, locul unde se produce faimosul vin roșu Cadarca, premiat la multe concursuri. Aici există una dintre cele mai moderne staţii de vinificaţie din Europa de Est, dar şi o pensiune modernă, care are forma unui butoi de vin. Prin fonduri europene, va demara și un program de reconversie viticolă, respectiv replantarea suprafeţelor îmbătrânite de la Miniş. Turiştii pot participa activ la culesul viei și la producerea vinului.

Sursa foto: TurismLipova.ro