Deși majoritatea site-urilor cu conținut destinat adulților solicită utilizatorilor să valideze că au peste 18 ani, acestea nu au cum să verifice însă vârsta reală a celor care le accesează. Astfel, 22% dintre minorii care accesează astfel de site-uri au sub 10 ani, 36% au între 10 şi 14 ani, iar 42% au între 15 şi 18 ani.

Cele mai frecventate site-uri de către copiii cu vârsta sub 10 ani sunt xvideos.com, xnxx.com și pornhub.com, potrivit raportărilor contorizate de modulul de asistență parentală din suita de soluții de securitate pentru familii.

„Cercetarea arată că, în lipsa unei supravegheri atente din partea părinților, tinerii încep încă de la vârste fragede să acceseze site-uri destinate doar adulților, cu un conținut total nepotrivit unor copii de grădiniță sau școală primară”, spune Bogdan Botezatu, Senior eThreat Analyst în cadrul Bitdefender.

Potrivit acestuia, părinții pot lua cu ușurință măsuri simple de control, prin instalarea unor soluții de securitate care blochează conținutul neadecvat, restricționează navigarea pe internet și notifică părintele atunci când copilul încearcă să nu îi respecte regulile, indiferent de dispozitivul folosit.

Studiul a fost efectuat în septembrie 2016 pe un eșantion de 706 utilizatori ai soluțiilor de securitate Bitdefender.

Recomandări pentru părinţi

Recomandările specialiștilor în securitate cibernetică ai Bitdefender sunt următoarele:
–    Amplasați calculatorul familiei într-un loc de unde să aveți vizibilitate asupra monitorului.
–    Stabiliți reguli pentru utilizarea calculatorului și vorbiți deschis cu copiii despre temerile dvs.
–    Învățați copiii să nu răspundă la mesaje spam sau la mesaje cu conținut agresiv sau obscen.
–    Asigurați că toți prietenii virtuali ai copilului sunt persoane reale, pe care le cunoaște direct.
–    Sfătuiți copiii să fie atenți când instalează aplicații pe telefon. Unele pot conține amenințări informatice care trimit mesaje la numere cu suprataxă și încarcă substanțial factura. 
–    Folosiți o soluție de securitate pe toate dispozitivele și țineți cont și de funcționalitățile pentru protecția copiilor când cumpărați astfel de produse.