Statele Unite s-au ținut de cuvânt. Lansatoarele de tip HIMARS au ajuns în Ucraina: „Urmează o vară fierbinte pentru ocupanții ruși”

Rachetă rusească/ Sursa foto: Twitter

Primele lansatoare de rachetă de tip HIMARS, livrate de Statele Unite au ajuns în dotarea armatei ucrainene. Ministrul apărării de la Kiev, Oleksii Reznikov îi mulţumeşte „prietenului” său Lloyd Austin pentru aceste echipamente foarte puternice. Înzestrată cu aceste lansatoare de rachete, Ucraina speră să întoarcă soarta războiului din Donbas.

Ministrul ucranean al Apărării Oleksii Reznikov a anunțat că primele lansatoare de rachete de HIMARS, cu rază lungă de acțiune, produse și livrate de Statele Unite, au ajuns în Ucraina. Aceste echipamente militare, foarte puternice sunt de natură să consolideze forța de luptă a armatei ucrainene împotriva invadatorilor din Rusia, a afirmat ministrul, după cum relatează AFP. Kievul se bazează pe aceste lansatoare pentru a încetini sau chiar pentru a bloca ofensiva Rusiei.

„Sistemele de tip «HIMARS» au sosit în Ucraina. Îi mulţumesc colegului şi prietenului meu (secretarul american al Apărării) Lloyd Austin pentru aceste echipamente puternce. Urmează o vară fierbinte pentru ocupanții ruși. Și ultima pentru o parte dintre ei”, a salutat, într-un mesaj postat pe Twitter, ministrul Oleksii Reznikov.

El și-a ilustrat mesajul cu o imagine care prezintă un astfel de sistem de rachete în acțiune.

Multă vreme, Statele Unite au ezitat să trimită aceste sisteme de rachete în Ucraina. Experții americani s-au temut că ar putea fi folosite pentru a lansa atacuri pe teritoriul Rusiei, lucru pe care administrația de la Washinghton dorește să îl evite. Președintele Joe Biden a insistat că aceste arme trebuie să fie folosite doar pe câmpul de luptă ucrainean.

„Nu vom trimite în Ucraina sisteme de rachete care pot lovi în interiorul Rusiei”, a subliniat Joe Biden ori de câte ori a avut ocazia.

Ce sunt lansatoarele de tip HIMARS

Lansatoarele de rachete multiple M142 HIMARS, pe care Statele Unite le-a livrat Ucrainei. permit lansarea unui „potop de foc” la o distanță de până la 80 de kilometri.

Sistemele de lansatoare de acest tip au fost folosit pentru prima dată, de către SUA, în timpul Operațiunii Desert Storm / Furtună în deșert. Este vorba de primul război din Irak, care a avut loc la solicitarea Națiunilor Unite, după ce armata lui Sadam Hussein a ocupat Kuweitul.

Într-un raport din 1992 al Departamentului de Apărare, Pentagonul a susținut că „lansatoarele au avut un impact psihologic extraordinar asupra soldaților irakieni. Soldații inamici erau îngroziți de forța lor distructivă, pe care o numeau uneori «ploaie de oțel»”.

Sistemele HIMARS au fost folosite și în timpul războiului din Afganistan. Generalul Nick Carter, comandantul britanic al forțelor coaliției NATO din sudul Afganistanului, citat de New York Times, explica atunci că lansatoarele de acest tip „au o precizie extraordinară, de până la un metru”.