"Am spus clar că vom avea îngrijorări serioase dacă Rusia va lovi zonele unde nu se desfășoară operațiuni ale SI și ale grupărilor afiliate al-Qaida", a subliniat șeful diplomației americane la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, prezidată de omologul său rus Serghei Lavrov, reuniune desfășurată la câteva ore după ce președintele Vladimir Putin a anunțat că forțele aeriene rusești au început raidurile asupra pozițiilor grupării jihadiste SI în Siria.

"Dacă ultimele acțiuni ale Rusiei și cele aflate în desfășurare reflectă un angajament autentic în direcția înfrângerii organizației SI, atunci suntem dispuși să primim favorabil aceste eforturi" a maispus Kerry.

Cu toate acestea, el a apreciat că jihadiștii din SI nu vor putea fi învinși în Siria atât timp cât președintele Bashar al-Assad rămâne la putere: "Nu trebuie să amestecăm lucrurile și nu vom amesteca lupta împotriva SI cu sprijinul pentru al-Assad".

Dacă Rusia va ataca alte poziții decât cele ale teroriștilor, atunci "raiduri de acest fel ar ridică semne de întrebare asupra intențiilor reale ale Rusiei: lupta împotriva SI ori susținerea regimului al-Assad", a avertizat John Kerry.

Înaintea declarației sale, un responsabil de la Pentagon a declarat, sub protecția anonimatului, că avioanele rusești au atacat forțele opoziției moderate, nu cele ale SI, iar un lider al acestei opoziții a acuzat Rusia că raidurile au provocat zeci de victime în rândul civililor.

În replică, un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, citat de agenția EFE, a declarat că aviația rusă a atacat opt obiective aparținând SI în zonele muntoase din Siria, fără să fi produs victime colaterale în rândul populației și nici pagube în infrastructurile civile.

Și televiziunea de stat siriană a anunțat la rândul ei că aviația rusească a atacat numai 'poziții teroriste' ale SI și ale Frontului al-Nusra (ramura siriană a organizației al-Qaida) din provinciile Hama, Homs și Latakia.

După apariția acestor informații contradictorii a intervenit și Casa Albă, purtătorul de cuvânt al acesteia, Josh Earnest, declarând că este prea devreme pentru a se putea determina țintele ce au fost vizate de aviația rusă, precum și țintele care au fost efectiv lovite.