Evenimentul Zilei > International > Statele Unite încearcă să pună sechestru pe un avion de 90 de milioane de dolari, deținut de un oligarh rus
Statele Unite încearcă să pună sechestru pe un avion de 90 de milioane de dolari, deținut de un oligarh rus

Statele Unite încearcă să pună sechestru pe un avion de 90 de milioane de dolari, deținut de un oligarh rus

Un judecător din SUA a autorizat procurorii americani să sechestreze un avion Airbus de 90 de milioane de dolari deținut de oligarhul rus, Andrei Skoch. Acesta ar fi cel mai bogat membru din Duma de stat rusă.

Efortul de a sechestra avionul privat al lui Andrei Skoch, un Airbus A319-100, a făcut parte dintr-o urmărire de luni de zile a oligarhilor ruși sancționați și a proprietăților lor blocate, a anunțat procurorul american Damian Williams.

Skoch era un membru al Dumei, camera inferioară a parlamentului rus, și a fost inițial sancționat de Trezoreria SUA în anul 2018 pentru presupuse legături de crimă organizată cu Rusia. Noi sancțiuni au venit în urma războiului declanșat în 24 februarie în Ucraina.

Skoch este un magnat al oțelului și unul dintre cei mai bogați bărbați din Duma de stat sau parlamentul Rusiei. Averea lui este evaluată la aproximativ 6,6 miliarde de dolari, potrivit Forbes.

Whashingtonul a încercat să exercite presiuni asupra președintelui Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului din Ucraina, prin înghețarea activelor unor ruși bogați.

SUA încearcă să sechestreze și alte proprietăți ale magnatului rus

Skoch deține avionul prin intermediul unor companii fantomă și al unor trusturi legate de partenera sa. Autoritățile au spus că avionul valorează chiar mai mult de 90 de milioane de dolari.

Mandatul de confiscare a avionului, care se află acum în Kazahstan, a fost semnat de judecătorul de district american Robert W. Lehrburger la New York, după ce un agent federal a depus o declarație pe propria răspundere în care explica modul în care Skoch este proprietarul Airbusului.

„Încă o dată, forțele de ordine din SUA au demonstrat că jocurile internaționale nu vor fi suficiente pentru a ascunde roadele corupției și spălării banilor”, a declarat Andrew C. Adams, directorul unui grup de lucru care urmărește bunurile oligarhilor ruși.

Statele Unite au mai dezvăluit că încearcă să sechestreze un superyacht în valoare de 156 de milioane de dolari, Madame Gu, aparținând tot lui Skoch. Iahtul de 98 de metri are o platformă pentru elicopter, sală de sport, club de plajă și lift.

În iunie, Trezoreria a emis sancțiuni suplimentare împotriva lui Skoch și a activelor sale, interzicând entităților americane să facă afaceri cu superyacht-ul. Iahtul este înregistrat în Insulele Cayman, dar cel mai recent a fost ancorat în Portul Rashid din Dubai. Skoch este sancționat și de Uniunea Europeană, informează AP News.