Statele Unite s-ar putea inspira, in rezolvarea crizei din Irak, din precedentul stabilit in Coreea de Sud, unde si-au mentinut prezenta militara timp de o jumatate de secol, a anuntat ieri Casa Alba, citata de AFP.
Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Tony Snow, a precizat ca aceasta comparatie este valabila pentru principiul unei simple misiuni de sprijin.
El a incercat sa descurajeze, prin aceasta, speculatiile referitoare la durata angajamentului american in Irak, in conditiile in care majoritatea opiniei publice cere inceperea retragerii trupelor.
"Modelul coreean este un model in care Statele Unite asigura o prezenta pentru securitate, dar ati vazut cum s-a dezvoltat democratia cu succes, in decurs de cativa ani, in Coreea de Sud, iar Statele Unite sunt prezente (in Coreea de Sud) ca forte de stabilitate", a declarat Snow.
Obiectivul este acela de a ajunge la un "model de pura sustinere", a adaugat el. Jurnalistilor care il intrebau daca aceasta inseamna ca americanii vor ramane definitiv in Irak, el le-a raspuns ca "nu este neaparat cazul", deoarece guvernul suveran din Coreea de Nord, ca si cel din Irak, le poate cere oricand sa se retraga.
Reconstructia Irakului si "razboiul impotriva terorismului" vor mai "dura inca mult timp", insa "presedintele a spus mereu ca ceea ce se doreste, in final, este transferul responsabilitatilor importante in sarcina irakienilor", a mai spus Snow. "Nu vrem sa vedem Statele Unite angajate pentru totdeauna in prima linie", a conchis el.
Decizia lui Bush de a suplimenta efectivele din Irak in timp ce majoritatea cetatenilor americani cer inceperea retragerii a inmultit semnele de intrebare referitoare la durata misiunii.
Bush a sugerat el insusi ca angajamentul american nu este pe perioada nedeterminata, dar a precizat ca americanii vor fi prezenti in Irak si dupa incheierea mandatului sau, in ianuarie 2009.
The New York Times a anuntat, recent, ca administratia americana intrevede reducerea, anul viitor, cu pana la jumatate a efectivelor de lupta.