Statele Unite înarmează până-n dinţi Europa de Est. Americanii scot din buzunar miliarde de dolari ca să apere România, Ungaria şi Ţările Baltice de Rusia lui Vladimir Putin

Statele Unite înarmează până-n dinţi Europa de Est. Americanii scot din buzunar miliarde de dolari ca să apere România, Ungaria şi Ţările Baltice de Rusia lui Vladimir Putin

Statele Unite intenţionează să sporească, în mod substanţial, desfăşurarea de armament greu, vehicule blindate şi alte echipamente militare pentru ţările NATO din Europa Centrală şi de Est, mişcare care are ca scop descurajarea unor potenţiale agresiuni viitoare ale Rusiei în regiune. Potrivit The New York Times care citează surse oficiale, Casa Albă se pregăteşte să aloce în acest scop un buget 3,4 miliarde de dolari în 2017, sumă de patru ori mai mare decât cea alocată în momentul de faţă (789 milioane de dolari). Echipamentele militare şi armele vor fi folosite de trupele americane şi forţele NATO, asigurând astfel aliaţilor blindajul necesar în regiune.

Deşi în ultimele luni activitatea militară a Rusiei s-a redus în estul Ucrainei, Moscova este în continuare pezentă acolo, colaborând de zor cu forţele locale proruse. Oficialii americani spun că, prin această mutare, forţele NATO  vor să-i transmită liderului de la Kremlin că Vestul rămâne profund suspicios şi îngrijorat în privinţa intereselor pe care le are Rusia în regiune. “Nu este un răspuns la cele întâmplate săptămâna trecută”, a declarat un înalt oficial american (referindu-se probabil la incidentului petrecut deasupra Mării Negre, când avion de lupta rusesc a hărţuit un avion de recunoaştere american). “Este un răspuns pe termen lung impus de nouă abordare a securităţii în Europa. Vorbim deci despre o situaţie complet diferită în care Rusia a devenit un actor dificil”, a mai declarat sursa pentru The New York Times.

Analiştii militari chestionaţi de publicaţia americană au precizat că nu pot anticipa reacţia lui Putin faţă de consolidarea prezenţei militare a NATO pe flancul de est, în condiţiile în care de la acordul de încetare a focului, de anul trecut, oficialii ruşi au depus eforturi pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu Occidentul.

Analiştii se declară însă surprinşi de “magnitudinea” acestei creşteri de buget pentru Europa, mai ales că, potrivit aceloraşi surse oficiale, preşedintele Obama va merge în Congres pentru a solicita o creştere cu 35% (respectiv 7 miliarde de dolari) a bugetului alocat luptei împotriva ISIS.

Unii analişti estimează însă că această creştere de fonduri va irita, cu siguranţă, Rusia, mai ales că printre ţările care vor beneficia de echipamente şi forţe militare suplimentare se află, după cum menţionează sursa oficială, Ungaria, România şi Ţările Baltice.

“Este o mutare colosală şi în mod cert ruşii se vor enerva teribil. Este un agngajament uriaş menit să descurajeze Rusia, dar şi să întărească alianţa şi parteneriatul cu ţări precum Ucraina, Moldova şi Georgia”, precizează Evelyn N. Farkas, fost expert al Pentagonului pentru Rusia şi Ucraina.

Fostul consilier prezidențial pe probleme de securitate Iulian Fota este de părere că decizia SUA de a spori cheltuielile militare în Europa este o consecință a atitudinii de a-și apăra și mai puternic aliații.

”Americanii au tratat mereu problema securității aliaților. Obama a subliniat în ultimul său discurs că America este puternic convinsă să-și apere aliații. Iar decizia SUA este o consecință a acestei atitudini (...) Apărarea aliaților este un interes vital pentru americani. Toți generalii americani de 4 stele care au trecut în Congres anul trecut au prezentat Rusia ca pe o amenințare. Este nevoie de o înarmare consistentă în special în zona Mării Negre. Pentru că acolo avem un dezechilibru strategic. NATO nu supralicitează, doar răspund rușilor. În ultimii doi ani, Moscova a surprins Occidentul: a anexat abuziv CRimeea, a intervenit în Orientul Mijlociu. Valoarea simbolică a acestui efort este importantă”, a mărturisit Iulian Fota, la Realitatea TV.