Statele Unite anihilează o operațiune de piraterie informatică gestionată de serviciile rusești de informații
- Alexandru Stan
- 19 februarie 2024, 09:10
Anihilarea se înscrie în cadrul unor eforturi de o mai mare amploare menite să îngreuneze campaniile informatice lansate de Rusia împotriva Statelor Unite și împotriva aliaților acestora, inclusiv Ucraina.
Joi, Departamentul Justiției a anunțat că, în colaborare cu alte țări, FBI-ul a anihilat o operațiune rusească de piraterie informatică infiltrată în peste 1000 de instalații de internet din locuințe și mici firme din SUA și din lume.
În colaborare cu o serie de infractori din domeniu, serviciile rusești de informații au creat un așa-zis ‘botnet’ sau o rețea privată de computere infestate cu viruși, ca să poată spiona organizații militare și de securitate sau companii private din țări ca Statele Unite.
Piraterie informatică cu „botnet”
Împuternicit printr-un ordin al instanței, FBI-ul a copiat și a șters date furate și viruși de pe aparate piratate. Asta a împiedicat Rusia să le poată folosi fără să le afecteze modul de funcționare, după cum afirmă oficialii.
Directorul FBI, Christopher A. Wray, a oferit detalii legate de această operațiune cu ocazia conferinței anuale pe teme de securitate de la München.
Întreruperea se înscrie în cadrul unor eforturi de o mai mare amploare menite să îngreuneze campaniile informatice lansate de Rusia împotriva Statelor Unite și împotriva aliaților acestora, inclusiv Ucraina.
Operațiunile de piraterie din Rusia, anihilate
Detaliile cu privire la această operațiune survin la o zi după ce Administrația Biden a anunțat că a informat Congresul și pe aliații europeni, anunțând că Rusia caută să creeze o armă nucleară spațială având drept scop atacarea rețelelor de sateliți ale SUA.
De săptămâni întregi, Casa Albă și susținătorii săi din Congres au încercat să convingă Camera Reprezentanților să continue finanțarea operațiunilor militare ale Ucrainei în lupta acesteia împotriva Rusiei, un asemenea demers fiind de primă importanță pentru securitatea națională a americanilor. Aflat la München, Wray a spus că Rusia continuă să vizeze infrastructura de primă importanță, cum ar fi cablurile subacvatice și sistemele de control industrial din lume.
“De exemplu, după invadarea neprovocată a Ucrainei, am constatat că Rusia lansează operațiuni de recunoaștere în sectorul energetic al SUA”, a spus Wray. “Or, acest lucru este cu osebire îngrijorător pentru că știm că, odată accesul stabilit, un hacker poate trece de la colectarea informațiilor la un atac și poate face asta rapid și pe neașteptate”.
China, un pericol pentru Occident
Wray a avertizat că și capacitatea Chinei în materie de atacuri informatice a continuat să se perfecționeze.
“Pericolul informatic reprezentat de guvernul chinez e unul masiv”, a spus Wray. “Programul de piraterie al Chinei este mai mare decât al tuturor celorlalte țări importante luate laolaltă”.
Luna trecută FBI-ul a anunțat anihilarea unei campanii similare lansate din China, care viza infrastructură de primă importanță, deseori pătrunzând în firme mici sau strecurându-se printre contractanți și rețele ale administrației locale. În ultimele luni FBI și Departamentul Justiției au avertizat că se semnalează o creștere a atacurilor informatice asupra Statelor Unite lansate din China, Iran și Rusia. (Traducerea-Rador)
Sursa: New York Times