Statele Unite ale Americii și Australia au purtat un dialog cu privire la modul de cooperare pentru o mai bună interoperabilitate în Indo-Pacific. Un comunicat de presă al Marinei SUA a explicat că „Șeful adjunct al operațiunilor navale pentru operațiuni, planuri și strategie al Statelor Unite, vice-amiral Bill Merz și omologul său australian, contraamiralul Chris Smith, Marina Regală Australiană, șef adjunct al Marinei, a găzduit un dialog strategic prin teleconferință video pe 16 februarie.”
Întâlnirea s-a învârtit în jurul modului de a profita de relația americană și australiană din perspectivă navală. „Capacitatea noastră se extinde atunci când navigăm în companie și operăm cu marine similare de pe tot globul”, a spus Merz. „Un aliat cheie precum Australia este esențial pentru îmbunătățirea capacităților noastre comune și a interoperabilității în regiunea Indo-Pacific. Aceasta include securitate și stabilitate, precum și domenii emergente de importanță, cum ar fi inteligența cibernetică și artificială.”
Comunicatul de presă al Marinei a explicat puțin mai detaliat că „în linii mari, cadrul urmărește să consolideze cooperarea existentă, să abordeze probleme reciproc strategice și să promoveze dezvoltarea în colaborare și utilizarea științei și tehnologiei între ambele marine”.
Statele Unite ale Americii și Australia au făcut furori la sfârșitul anului trecut când au anunțat, împreună cu Regatul Unit, că cele trei țări se unesc în dezvoltarea tehnologiei navale. În esență, Statele Unite și Regatul Unit s-au oferit să predea Australiei bijuteriile coroanei tehnologiei lor navale: submarine cu propulsie nucleară.
Mișcarea a venit pe măsură ce tensiunile din Indo-Pacific cresc. China este într-o plimbare de construcții navale, iar cele mai recente estimări plasează navele lor la aproximativ 355 la număr. Și în timp ce Statele Unite își construiesc forțele navale, ritmul lor nu se potrivește cu chinezii – un stimulent puternic pentru a-și uni forțele cu australienii.
Oportunitatea de a dezvolta o relație mai puternică
Marina australiană este un nou venit în tehnologia nucleară. În ciuda faptului că deține aproximativ 33% din zăcămintele de uraniu ale lumii, continentul nu a găzduit niciodată o centrală nucleară, în mare parte datorită rezervelor abundente de cărbune.
Flota de submarine a Australiei este departe de navele americane sau britanice puternice, deși Marina Regală Australiană poate moșteni, sau cel puțin să antreneze, modele mai vechi americane sau britanice care se apropie de pensionare. SUA au fost de multă vreme un partener vital în asigurarea unei regiuni libere și deschise în care noi și vecinii noștri să putem prospera”, a spus contraamiralul Chris Smith, potrivit The National Interest.
În ceea ce privește dialogul naval comun, Marina Regală Australiană a spus următoarele: „Aceste discuții, deși nu sunt față în față, oferă o oportunitate de a construi pe această relație, care formează baza pe care putem lucra împreună pentru a construi o relație mai puternică și mai stabilă în regiune."