SUA, avertisment dur după atacurile asupra unei baze americane din Irak.

SUA vor „tot ceea ce este necesar pentru a se apăra” după tirul cu rachete asupra unei baze care adăposteşte soldaţi americani în Irak. Declarația vine de la şeful Pentagonului, Lloyd Austin.

SUA vor face tot ceea ce este necesar pentru a se apăra

Zece rachete au lovit miercuri baza aeriană de la Ain al-Assad, provocând moartea unui subcontractant civil american. SUA s-au abţinut pentru moment să acuze direct una dintre facţiunile armatei irakiene pro-Iran pentru acest atac. Atacurile au fost precedate de mai multe altele cu acelaşi mod de operare în ultimele săptămâni, mai precizează sursa citată.

„Noi îi încurajăm pe irakieni să acţioneze cât mai rapid posibil. Pentru a ancheta asupra incidentului şi ei sunt pe cale să o facă”, a afirmat Lloyd Austin pentru canalul ABC. El a precizat că ţara sa adună încă informaţii asupra autorilor.

„Dar puteţi să vă aşteptaţi ca noi să-i tragem întotdeauna la răspundere pe cei vinovaţi pentru acţiunile lor”, a mai adăugat el. „Mesajul pentru cei care au comis un astfel de atac este să se aştepte că noi vom face tot ceea ce este necesar pentru a ne apăra”.

SUA, avertisment dur după atacurile asupra unei baze americane din Irak

„Vom lovi dacă credem că aceasta este ceea ce trebuie să facem într-un moment şi acolo unde alegem să o facem”, a spus el în continuare. “Ne rezervăm dreptul de a ne proteja trupele”, a subliniat şeful Pentagonului.

Canalul de televiziune citat l-a întrebat pe ministrul american al apărării dacă Iranul a fost informat că represaliile nu înseamnă o escaladare.

„Cred că Iranul este în întregime capabil să evalueze lovitura şi activităţile noastre. Și va trage propriile sale concluzii”, a răspuns Lloyd Austin.

Tensiunile dintre Washington și Teheran au la bază dezvoltarea planului nuclear iranian

„Dar ceea ce trebuie să înţelegem din asta încă o dată este că noi ne vom apăra militarii. Și că răspunsul nostru va fi gândit, adecvat. Sperăm că ei vor face ceea ce trebuie”.

Se presupune că activitatea teroristă crescută în Irak și atacurile cu rachete repetate timp de mai multe săptămâni, sunt alimentate și susținute de Iran. Pe fondul tensiunilor dintre Washington și Teheran și având la bază dezvoltarea planului nuclear iranian și pretențiile Teheranului în zonă.