Evenimentul Zilei > International > Statele lumii SE ÎNARMEAZĂ, comeţul cu arme atinge cote alarmante. Ne mai garantează cineva PACEA?
Statele lumii SE ÎNARMEAZĂ, comeţul cu arme atinge cote alarmante. Ne mai garantează cineva PACEA?

Statele lumii SE ÎNARMEAZĂ, comeţul cu arme atinge cote alarmante. Ne mai garantează cineva PACEA?

Comerţul cu arme, potrivit rapoartelor internaţionale, este în creştere constantă, iar în ultimii ani a atins nivelul cel mai înalt de la Razboiul Rece până acum. Sunt ţări care exportă tancuri şi avioane de atac, sunt ţări care se "aprovizionează" cu arme tot mai sofisticate, rpg (aruncătoarele de grenade incendiare) şi muniţie care depăşesc orice limită tinând cont că se militează OFICIAL pentru dezarmare, pace, armonie între state. Realitatea este cu totul alta, statele lumii SE ÎNARMEAZĂ îngrijorător de tare.

Aceste lucruri au fost dezvăluite în raportul publicat de Sipri (Institutul de cercetări pentru pace din Stockholm), un institut independent specializat în statistici din sectorul de război începând cu anii '50. Din  acest studiu aflăm că importurile au crescut în principal în Asia şi Orientul Mijlociu. Cei mai mari cumpărători au fost India şi Arabia Saudită, cu o cotă de 13, rspectiv 8% în perioada 2012-2016, urmate de Emiratele Arabe Unite, China şi Algeria.

New Delhi, în particular, a achiziţionat 68% din materialul de război din Rusia, în special arme AK47. Ca o curiozitate, India de una singură reprezintă 13 % din piaţa mondială în domeniu, cu o cotă mult superioară Chinei.

Riadul, capitala Arabiei Saudite, implicat în razboiul brutal din Yemen, împotriva rebelilor şiiţi, şi-a triplat cheltuielile faţă de cele din ultimii cinci ani. Armamentele achiziţionate ajung în special din SUA (50%) şi din Marea Britanie.Importul de arme din regiune a crescut, neţinând cont de taxe şi de preţul scăzut al petrolului, iar trendul este de creştere rapidă, a explicat Wezeman, cercetător la Sipri.

În fruntea listei exportatorilor de armament găsim SUA, Rusia, Franţa şi Germania.Ţara guvernată de Donald Trump rămâne principalul vânzător în sectorul belic. Exporturile SUA au crescut cu 21% faţă de perioada 2007-2011 şi aproape jumătate din vânzări a fost cu destinaţia Orientul Mijlociu.

''Washingtonul furnizează armament către cel puţin 100 de state ale lumii, mult peste orice alt furnizor'' a precizat Aude Fleurant, directorul Institutului independent de cercetări auspra cheltuielilor militare. Şi a adăugat :'' Avioanele de atac avansat cu rachete de croazieră şi sisteme de precizie, cu rachete de apărare aeriană de ultimă generaţie, reprezintă o cotă semnificativă ale exportului de arme al SUA''.

Ca o concluzie: Cele mai mari puternice state ale lumii se înarmează. Semne prevestitoare ale unui nou razboi se pot observa peste tot, de exemplu: neincrederea tot mai mare dintre state, ura rasială şi aici amintim de zidurile lui Trump, gardurile cu sârmă ghimpată din Europa, nelinistea generală întalnita pe toate continentele.

Credeţi că protocoalele de pace semnate de-a lungul timpului mai sunt respectate? De Rusia, Germania, Franţa nici vorbă la cum se înarmează. Şi când ne gândim că tarului Nicolae al Rusiei la Conferinta de Pace de la Haga spunea: "Căutam mijlocul cel mai eficace de a asigura popoarelor binefacerea unei păci adevarate şi trainice si, mai presus de toate, de a se pune capăt progresului continuu al înarmării actuale." Vremuri… trecute.