Stantchev: „Ofiţerii SRI mi-au fost bodyguarzi, pe gratis”

Stantchev: „Ofiţerii SRI mi-au fost bodyguarzi, pe gratis”

MONTE CARLO. Consultantul bulgar ia peste picior acţiunea de supraveghere a autorităţilor române. În Principatul Monaco, „Evenimentul zilei” a luat urma spionului bulgar judecat în dosarul privatizărilor strategice, în urma căruia au fost „decapitaţi” doi miniştri.

Acuzat şi judecat pentru spionaj la Bucureşti, consultantul bulgar Stamen Stantchev îşi coordonează afacerile transfrontaliere din Viena, dar locuieşte în Monte Carlo. De altfel, în exclusivistul Principat Monaco, Stantchev s-a plâns reporterilor EVZ de „pericolele“ din România anilor electorali.

El susţine că „arestările televizate“ îi sperie pe investitorii străini, simpatizează natural cu magnaţii români cercetaţi în justiţie şi încearcă să se reabiliteze personal, a run când în derizoriu serviciile se crete de la Bucureşti. Nu s-a mai prezentat la procesul din România de când a fost eliberat din arest şi re cunoaşte că evită să mai vină în ţara noastră. Cel putin până la alegerile prezidenţiale.

„Nu este niciun spionaj, sunt afaceri, consultanţă”

EVZ: De ce nu v-aţi mai prezentat la niciun termen al procesului de când vi s-a permis să părăsiţi Ro mânia? Stamen Stantchev: Nu a fost neapărat nevoie de mine, am avocaţi la Bucureşti care mă reprezintă.

Să înţelegem că dacă veţi fi citat la instanţă, la DNA sau la Parchetul General, vă veţi prezenta? Dar am şi fost citat la DNA şi m-am şi prezentat, acum vreo cinci luni sau cam aşa ceva. Am mers, dar citaţia era pentru o dată de duminică, astfel că la sediul DNA nu era niciun procuror, nici cel care mă citase. Am avut senzaţia că doar îşi bat joc de mine.

Totuşi, aţi evitat să mai veniţi în România, deşi aveţi şi o mică afacere în Bucureşti, o cafenea. În România nu e de venit acum, în plină campanie electorală. Din această cauză este foarte riscant. Nu cred că o să mai vin până după alegeri, aş prefera să n-o fac, sper să nu fiu citat în această perioadă. Dacă o să fiu totuşi citat, o să merg, normal, n-o să mă sustrag.

Ce înţelegeţi prin „riscant”? Am fost consternat când am văzut la TV ce fel de arestări au loc în România. Oameni de afaceri puternici, care au investit sute de milioane de euro şi ani buni din viaţa lor, gen Puiu Popoviciu sau Gigi Becali, sunt arestaţi. În opinia mea, în acest fel, România se îndreaptă vertiginos, din nou, spre anii ’90. Astfel de arestări îi sperie pe oamenii de afaceri, investitorii din Vest, care fie se retrag, fie nu mai vin în România.

Dar atâta vreme cât investitorii nu fac nimic ilegal, nu au de ce să fie speriaţi, nu? Este şi o chestiune de mentalitate, de disconfort pentru oamenii de afaceri străini care nu prea văd aşa ceva în ţările vestice: arestări televizate, la 6 dimineaţa, cu sute de poliţişti şi mascaţi care intră în casele oamenilor de afaceri şi le înspăimântă familiile, soţiile, copiii. Astfel de chestiuni sperie vesticii.

Şi, totuşi, oamenii de afaceri străini nu au fost supuşi niciodată unor astfel de practici. Şi, spre deo sebire de oligarhii români, nici n-au fost implicaţi în acte majore de corupţie. Poate că nu, dar şi acţiunile serviciilor româneşti de informaţii sperie. Pentru mine ofiţerii SRI deveniseră un soi de bodyguarzi, pe gratis. Ştiam că mă urmăresc, îi şi vedeam, de multe ori, câte cincişase. Dar asta era bine, că, în acest fel, eram sigur că măcar nu risc să mă împuşte nimeni, aşa cum se întâmplă în Bulgaria! (Râde - n.r.)

Eraţi suspectat, aţi fost anchetat şi sunteţi judecat pentru spionaj şi subminarea economiei naţionale, caz în care nu prea mai e de mirare că vă supravegheau. Vedeţi dumneavoastră, este din nou vorba despre mentalitate, diferenţa de gândire dintre estici şi vestici. Nu este niciun spionaj, sunt afaceri, consultanţă, lobby, nu am făcut nimic ilegal, nu sunt singurul care face aşa ceva. Cât despre nevinovăţia mea, sunt atât de convins că mi-o voi demonstra, încât am acţionat România în judecată la CEDO. Sunt nevinovat şi am fost arestat ilegal, am fost vic ti ma unor lupte politice. Nu vreau bani de la ţara România, căci n-au românii de rând nicio vină, ei sunt ca bulgarii, dar nici nu pot să accept ca numele şi reputaţia de con sul tant să-mi fie distruse. Ca să nu mai vorbesc de lucrurile prin care am trecut în arest, de ceea ce a suportat familia mea în această perioadă, soţia, copiii, care sunt foarte mici. Fiica nici măcar nu mă mai re cunoştea când am revenit a ca să.

De ce aţi ales să deveniţi rezident în Monaco? Faptul că aici este unul dintre cele mai permisive paradisuri fiscale? Nici măcar nu am o firmă deschisă la Monaco, şi asta tot din cauza faptului că dosarele de la Bucu reşti nu au fost încă lămurite. Cei de aici nu-mi permit, în si tu aţia aceasta. Compania mea funcţionea ză în Viena. M-am mu tat la Mo naco fiindcă aici viaţa e mai ieftină până şi decât la Bucureşti. Normal, ca turist este foarte scump, dar dacă locuieşti aici nu este chiar aşa. Plus că am copii mici, iar aici gradul de siguranţă este foarte ridicat.

STOP-CADRU. În urmă cu doi ani, Stantchev urca scările sediului DNA Foto: Arhiva EVZ

56 de zile s-a aflat Stamen Stantchev în spatele gratiilor. Încarcerat pe 29 noiembrie 2006, el a stat alături de alţi deţinuţi români şi unul rus. Bulgarul a fost eliberat pe 23 ianuarie 2007.

ÎN BOXA ACUZAŢILOR

„Lotul Stantchev”: miniştri şi funcţionari publici

Dosarul „Trădare şi Spionaj” datează din noiembrie 2006, când procurorii DIICOT au dispus începerea urmăririi penale împotriva a opt persoane, grupate în jurul lui Stamen Stantchev, pentru fapte care ar fi periclitat siguranţa naţională. Atunci, consultantul bulgar a fost arestat sub acuzaţiile de spionaj şi subminarea economiei naţionale.

Potrivit anchetatorilor, activitatea infracţională a inculpaţilor viza obţinerea de informaţii confidenţiale referitoare la privatizarea unor societăţi strategice româneşti, aflate în portofoliile ministerelor Economiei şi Comerţului şi, respectiv, Comunicaţiilor.

Ulterior, dosarul a fost împărţit în şapte cauze separate. Din „Lotul Stantchev” fac parte şi doi foşti miniştri din Cabinetul Tăriceanu, Coduţ Şereş (foto stânga) şi Zsolt Nagy (foto dreapta), acuzaţi că au aderat la grupul infracţional organizat cu caracter transnaţional. Lor li s-au adăugat alţi şase inculpaţi, printre care Dorinel Mucea şi Radu Mihai Donciu, oficiali ministeriali despre care anchetatorii susţin că ar fi „exportat” informaţii confidenţiale.

MONACO

Mărturiile lui Stamen

Stamen Stantchev, consultantul internaţional cercetat penal în România pentru spionaj economic, a fost găsit de reporterii EVZ în Principatul de pe malul Mării Mediterane şi a acceptat să vorbească despre miza dosarului „Trădare şi spionaj”. Misteriosul personaj a mărturisit, în premieră, că se consideră doar un pion într-un „joc” cu implicaţii majore şi personajecheie.

„Cred că am fost prins în războiul dintre Traian Băsescu şi Dan Voiculescu. S-au plătit poliţe prin intermediul meu”, a povestit Stantchev, în ediţia de ieri a EVZ. Bulgarul încearcă azi să-şi reconstruiască identitatea şi să-şi consolideze cariera. Trăieşte împreună cu familia la Monte Carlo, a chemat statul român să dea socoteală în faţa judecătorilor de la CEDO şi a devenit consultantul lui Mirko Cvetkovic, premierul Serbiei. CITIŢI ŞI:

Stantchev, ”prins în războiul dintre Băsescu şi Voiculescu”

Ne puteți urmări și pe Google News