Stancarie pentru peisaj montan

Stancarie pentru peisaj montan

Cativa metri patrati si niste pietre voluminoase sunt de-ajuns pentru a da impresia unui decor de munte.

Nu trebuie sa ai mari denivelari in gradina pentru a incerca sa recreezi o atmosfera montana. Nu este necesar nici sa dispui de o suprafata mare pentru a construi o stancarie. Totusi, nu se poate nici sa dispui pietrele oriunde si oricum.

Cum asezi pietrele Instalarea lor trebuie sa fie cat mai naturala, incat sa dea impresia ca sunt dintotdeauna acolo, iar tu nu ai facut decat sa le acoperi cu plante. De asemenea, trebuie sa tii cont de profilul terenului, fiind nevoie probabil sa modifici planitatea spatiului verde de care dispui.

Este astfel de preferat sa creezi o stancarie profitand de o panta naturala a gradinii. Cand terenul este plat, modeleaza solul creand denivelari prin adaugare de pamant in unele zone.

O stancarie necesita o ingrijire constanta, si pentru aceasta trebuie sa fii in masura sa faci fata tuturor lucrarilor de sezon. Cativa metri patrati iti vor ocupa destule ore.

Pas cu pas

Ideal este sa amenajezi stancaria intr-o zona insorita. Plantele ce vor trai aici au mare nevoie de razele soarelui. Ele nu iubesc nici umiditatea stagnanta. Daca pamantul pe care il folosesti este argilos, este bine sa creezi din start un drenaj eficient. Adauga pamantului nisip si mranita pentru  a-i modifica structura.

Primul pas este sa asezi pietrele cele mai mari la baza viitoarei stancarii. Poti procura pietrele fie de la o firma de amenajari exterioare, fie direct dintr-o cariera de piatra.

Ca sa realizezi aceasta operatie cat mai usor, asaza mai intai un strat de pietris pe care vei rostogoli pietrele. Ele trebuie usor ingropate, dar inainte rasuceste-le in toate sensurile ca sa alegi fata cea mai frumoasa pentru a fi expusa.

Ingramadeste apoi celelalte pietre unele deasupra celorlalte, potrivind laturile astfel incat sa imite fisurile naturale. Umple-le cu pamant. Aici vei instala la final plantele.

Totusi, ideal este sa astepti catva timp inainte de a planta, pentru ca pietrele sa se fixeze, iar pamantul sa se taseze. Fixarea solului se face si cu ajutorul arbustilor pitici.

PLANTARE

Cu plante pitice sau curgatoare

Alege plantele decorative prin flori in functie de perioada lor de inflorire pentru ca decorul sa ramana permanent plin de culoare. Planteaza-le grupate in fisurile create pentru a forma covorase dese, vizibile de la departare.

Plantarea de arbusti pitici cu coloritul frunzisului variat contribuie la mentinerea unui decor permanent chiar si atunci cand nu sunt inflorite multe plante si dau volum alaturi de stancile mari. Foloseste pin pitic, ienupar tarator, chameacyparis, cotoneaster, berberis etc.

Pentru a crea o cascada florala alege Lobelia sp., Aubrieta sp., Alyssum sp., Iberis sp., Helianthemum sp., Sanvitalia sp, irisi pitici, primule, flori de piatra (Portulaca sp.), verbena.

Plantele suculente ce cresc in mod normal pe stanci (Sedum sp., Sempervivum sp.) plantate in mici crapaturi sau direct pe stanci cu putin pamant vor completa atmosfera montana.

Ne puteți urmări și pe Google News