Pentru a avea o dietă echilibrată, trebuie să știi ce să eviți și ce alimente să consumi. Un nou studiu arată că unele alegeri așa-zis „sănătoase” ar putea ascunde o cantitate mare de zahăr adăugat și grăsimi saturate. Orientările dietetice pentru americani recomandă limitarea zahărului adăugat și a grăsimilor saturate la mai puțin de 10% din caloriile zilnice.
Cu toate acestea, doar 30% până la 40% dintre adulți îndeplinesc această limită. Iar cei care nu respectă o astfel de dietă se confruntă cu un risc crescut de boli cardiovasculare, diabet și cancer. De ce este atât de greu să reducem consumul de substanțe nocive la minimum? O nouă cercetare de la Universitatea de Stat din Ohio sugerează că sursele „ascunse” sunt de vină. Acestea ne fac să ne depășim limitele sănătoasă fără să știm.
Alimentele care îți pot distruge dieta
Studiul, publicat luna trecută în revista Nutrients, identifică alimentele nesănătoase precum brânza și băuturile răcoritoare. De asemenea, experții au evidențiat surse „ascunse” de grăsimi saturate și zahăr, precum pieptul de pui și ketchup-ul. „Pieptul de pui este promovat ca un aliment cu mai puține grăsimi saturate, dar nu este chiar așa. Este util să știm cum alimentele cu cantități mai mici adaugă, de asemenea, încet grăsimi saturate în dietă”, a declarat primul autor al studiului Christopher Taylor. Acesta este profesor OSU și director de dietetică medicală.
Taylor și echipa sa au analizat datele dietetice de la peste 36.300 de adulți din SUA. Aceștia au participat la un sondaj de nutriție din 2005 până în 2018. Intenția inițială a fost de a dezvolta un instrument de cercetare pentru a raționaliza evaluările dietetice. Dar studiul servește, de asemenea, pentru a încuraja consumatorii să fie atenți la citirea etichetelor nutriționale. De asemenea, îi avertizează pe oameni cu privire la sursele surprinzătoare de grăsimi și zahăr.
Surse principale de zaharuri
Cercetarea surprinde modul în care aceste alegeri alimentare aduc probleme de sănătate. „Aproape jumătate din aportul de zaharuri adăugate de către adulți a provenit din cinci surse: băuturi răcoritoare, ceai, băuturi din fructe, prăjituri sau plăcinte, zahăr sau miere”, au scris cercetătorii în concluziile lor. „Sursele principale de zaharuri adăugate pentru persoanele de peste 70 de ani au fost înghețata și deserturile lactate congelate, prăjiturile și negresele și gemurile, siropurile și toppingurile” au adăugat aceștia.
Condimentele pe bază de roșii, batoanele de cereale, băuturile energizante și pâinea cu drojdie contribuie, de asemenea, la aportul de zahăr adăugat, a constatat studiul. De asemenea, atenție la grăsimile saturate din mezeluri, cartofi prăjiți și lapte integral.
Pe baza datelor și a constatărilor lor, echipa concepe o aplicație care să ajute oamenii să evalueze „nutrienții problematici” specifici din toate alimentele, chiar și din cele considerate sănătoase. Scopul este de a face alegeri alimentare mai inteligente și mai informate, conform New York Post .