Stagiu militar obligatoriu dacă vrei la facultate. Propunerea unui profesor sucevean ce-i consideră pe tineri nespălați

sursa: arhivă EVZ

Rreintroducerea stagiului militar, de trei – patru luni, la finalul liceului, înainte de facultate, este soluția propusă pentru reformarea sistemului educațional. Inițiativa aparține unui profesor universitar din Suceava și a fost făcută în cadrul unei dezbateri asupra proiectelor de legi ale educației, care a avut loc la Brașov, în prezența ministrului Sorin Cîmpeanu.

Profesorul Radu Pentiuc, din cadrul Universității din Suceava, susține ca absolvenții de liceu să urmeze un stagiu militar de câteva luni. Acesta ar fi programat după examenul de bacalaureat, înainte de începerea cursurilor la facultate. Propunerea, pe care o dorea introdusă în legile Educației, a fost primită cu zâmbete și respinsă.

„Ar fi foarte interesant dacă băieţii noştri ar face trei, patru luni de armată. Eu sunt convins că, pentru naţiunea noastră, ar fi un pas imens. Ei vor şti igienă - ca să nu fiu mai direct - administraţie, ierarhie, un program cu trezire la 6-7 dimineaţa, în aşa fel încât să le fie mai uşor să ajungă la cursuri când sunt studenţi”, a solicitat profesorul sucevean.

În replică, reprezentanţii Ministerului Educaţiei au spus că este o problemă foarte serioasă, dar care nu ține de instituția pe care o reprezintă.

În perioada 19 - 20 august, la Hotel Aro Palace, din Brașov s-a desfășurat o dezbatere naţională privind proiectele de legi privind sistemul de educație. Au fost analizate prevederile din Legea învăţământului preuniversitar şi din Legea învăţământului superior. La eveniment, a cărui organizare a fost asumată de PNL, a participat și ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, conform publicației BZB.

Program  de pregătire militară destinat tinerilor

Ministerul Apărării Naționale a propus un proiect de act normativ care va da posibilitatea tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani să se înscrie într-un program de pregătire militară de bază. Stagiul se va desfășura pe parcursul a patru luni, timp în cate voluntarii vore primi diferite beneficii, de la cazare gratuită, drepturi de echipare și de hrană precum și o indemnizație lunară. La finalul celor patru luni de stagiu, ei vor fi recompensați și cu o sumă frumușică, peste 15.000 de lei.

„Pe timp de pace, cetățenii români, bărbați și femei, cu domiciliul stabil în România, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, care nu au îndeplinit serviciul militar activ sau în rezervă, pot solicita Ministerului Apărării Naționale (MApN) participarea, pe bază de voluntariat, la un program de pregătire militară de bază, cu durata de până la 4 luni, în calitatea de militar voluntar în termen”, scrie în proiectul de act normativ.

În acest program se vor putea înscrie doar tinerii declarați apți în urma unei evaluări psihologice și care sunt sănătoși fizic. Ei vor trebui să prezinte o adeverință de la medicul de familie din care să reiasă că sunt clinic sănătoși și nu sunt luați în evidență cu boli cronice.