Începe demolarea vechii arene din municipiul de sub Tâmpa. La finele lui 2010, braşovenii vor avea stadion cu tribună acoperită, nocturnă şi gazon încălzit.
Stadionul Municipal Braşov va fi transformat, printr-un proiect de asociere între municipalitate şi FC Braşov, într-un stadion de cinci stele, la standarde UEFA. Primarul George Scripcaru şi patronul clubului FC Braşov, Ioan Neculaie, au prezentat ieri proiectul noului stadion. Cei doi au asistat şi la demararea oficială a lucrărilor pentru dezafectarea vechiului stadion.
„Astăzi începem lucrările de desfiinţare a ceea ce este acolo. Este o asociere între Municipiul Braşov şi FC Braşov, pentru construirea unui stadion la standarde UEFA, pe actualul amplasament“, a anunţat Scripcaru. Investiţia va fi de aproximativ 30 de milioane de euro, iar participarea la proiect va fi de 50% pentru fiecare parte. „Discutăm aici de investiţii directe şi indirecte. Municipalitatea va veni cu amplasamentul, lucră rile de infrastructură, nocturna şi instalaţia de încălzire a gazonului, iar FC Braşov va asigura utilajele, dezafectarea actualului stadion, materialele de construcţie şi manopera pentru noua structură. Vom face o evaluare exactă şi vom stabili cu ce sumă trebuie să mai participe fiecare parte“, a declarat primarul George Scripcaru.
Stadionul va avea o capacitate de 23.000 de locuri, cu tribună acoperită, nocturnă şi gazon încălzit, pentru a nu fi probleme în perioada rece a anului, care durează destul de mult la Braşov. Va fi un stadion exclusiv destinat fotbalului, în plus fiind prevăzute spaţii comerciale şi de alimentaţie publică, săli de conferinţă, spaţii expoziţionale, birouri, parcări sub şi supraterane, cu aproximativ 4.000 de locuri.
„Va fi al doilea stadion ca dotări din ţară, după „Lia Manoliu“ din Bucureşti. La Braşov va putea juca şi echipa naţională“, au declarat ambii parteneri în proiect. Complexul va cuprinde şi o sală de sport, cu o capacitate de până la 6.000 de locuri, iar sediul FC Braşov va fi mutat tot în incinta complexului. Trei etape în proiect Investiţia se va derula pe trei etape, care vor dura aproximativ doi ani şi jumătate. În prima etapă, începută ieri, va fi dezafectat actualul stadion şi va fi pregătit amplasamentul pentru viitoarea construcţie. Apoi, se va trece la construcţ ia efectivă a noului stadion, a tribunelor şi a vestiarelor, iar în ultima etapă vor fi construite celelalte dotări. Ioan Neculaie spune că dezafectarea va dura două-trei luni, „pentru că sunt acolo peste 250.000 de metri cubi de pământ, care va trebui dislocat şi cărat“.
Etapa a doua va dura aproximativ un an, iar în ultima etapă, care va dura un an şi jumătate, vor fi construite celelalte dependinţe şi funcţiuni complementare - restaurante, săli de expoziţie, birouri. Neculaie s-a gândit şi ce va face cu betonul şi pământul rezultate din dezafectarea actualului stadion.
„Cu betoanele o să regularizez cursul unui râu care a ieşit din matcă astă-primăvară, iar pământul îl vom utiliza într-un proiect de reabilitare peisagistică la cariera de la Cristian“, a explicat Neculaie. ILEGAL Arenă fără autorizaţii Stadionul Municipal a fost construit în a doua jumătate a anilor ’70, la construcţia sa participând toate întreprinderile braşovene, după sistemul heirupist comunist. De altfel, tribuna stadionului mai păstrează încă sloganul comunist „Tinerii României doresc pacea!“. Ultimul meci de fotbal jucat pe municipalul braşovean a fost, în 1991, un amical România - SUA, pe care echipa noastră l-a pierdut cu 0-2 şi la care au asistat 5.000 de spectatori.
Potrivit primarului George Scripcaru, stadionul vechi nu are nici măcar autorizaţii de la primărie. Pentru noua construcţie însă, primarul spune că va elibera toate autorizaţiile şi avizele necesare. Luni a fost eliberat avizul unic pentru demolare.