Editura Evenimentul si Capital

SRI şi DNA, somate să desecretizeze protocoalele penale

Autor: | | 2 Comentarii | 1590 Vizualizari

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a anunţat că astăzi va solicita atât Direcţiei Naţionale Anticorupţie, cât şi Parchetului General să desecretizeze protocoalele semnate cu Serviciul Român de Informaţii. Protocoalele datează din 2009 şi au la bază o decizie a CSAT din 2005, toate fiind secrete.

Despre existenţa acestor protocoale de cooperare au apărut indicii într-un raport al Inspecţiei Judiciare trimis în urma unei plângeri formulate de omul de afaceri Sorin Strutinsky (vezi facsimil). Pe 16 martie, confirmarea că SRI are încheiate protocoale de colaborare cu alte instituţii ale statului a venit de la cel mai înalt nivel. Administraţia Prezidenţială a comunicat că protocoalele au fost încheiate fie la solicitarea SRI, fie la solicitarea celorlalte entități implicate. Astfel, spune Preşedinţia, responsabilitatea desecretizării acestor protocoale ar reveni părţilor implicate: fie SRT, fie instituţiilor respective.

Viorica Dăncilă cere desecretizarea

„Întrucât Consiliul Suprem de Apărare a Țării nu a emis hotărâri prin care să impună încheierea unor protocoale între Serviciul Român de Informații și alte entități sau hotă- râri prin care să aprobe astfel de protocoale, activitatea de desecretizare a acestora nu intră în responsabilitatea Consiliului și, cu atât mai puțin, a Președintelui României”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

În urma acestui comunicat, premierul Viorica Dăncilă a solicitat desecretizarea protocoalelor încheiate de SRI, subliniind că, potrivit legii, „se interzice clasificarea ca secrete de stat a informaţiilor, datelor sau documentelor în scopul ascunderii încălcărilor legii, erorilor administrative, limitării accesului la informaţiile de interes public, restrângerii ilegale a exerciţiului unor drepturi ale vreunei persoane sau leză- rii altor interese legitime”.

Ministrul Justiţiei a declarat că apelul premierului se referă la SRI, iar el va solicita, la rândul său, Ministerului Public să desecretizeze protocolul încheiat cu serviciul secret.

„În opinia mea, înseamnă încă un pas spre normalitate, încă un pas spre reglarea raportului dintre autorităţile publice, încă un pas spre ceea ce ne cere statul de drept, să ne desfăşurăm activitatea numai pe baza legii şi numai în limitele legii. (...) Ministerul Public, DNA, orice autoritate, nu îşi poate desfăşura activitatea în afara legii. Or, procurorul îşi desfăşoară activitatea de urmărire penală numai în baza legislaţiei penale. Nu există un fundament juridic, un temei juridic, care să-i permită procurorului, indiferent de rangul pe care îl are, să constituie alte premise în desfăşurarea urmăririi penale. Eu nu pot decât să fiu de acord cu solicitarea doamnei prim-ministru. Apelul făcut este de ambele părţi. S-a adresat SRI, în egală măsură trebuie să ne adresăm Ministerului Public - componenta DNA, cealaltă parte semnatară a protocolului”, a declarat ministrul Justiţiei la Antena 3.

Reacţia Uniunii Judecătorilor

Pagina 1 din 2
Tag-uri: SRI, DNA, procotol, binom, garbovanStirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI