Cum a zdruncinat Băsescu PSD prin nominalizarea lui Maior la șefia SRI

Cum a zdruncinat Băsescu PSD prin nominalizarea lui Maior la șefia SRI

Prin nominalizarea lui George Maior pentru postul de director al SRI, Traian Băsescu reuşea, în 2006, dacă nu să ducă PSD în pragul scindării, măcar să creeze mulţi nervi şi suspiciuni în cel mai puternic partid de opoziţie.

Acceptarea necondiţionată de către preşedintele PSD, Mircea Geoană, a nominalizării lui Maior la şefia SRI isca un val de nemulţumiri şi proteste în teritoriu. Filialele PSD îi reproşau liderului de la Bucureşti că a acceptat varianta lui Băsescu fără nicio consultare cu grupurile parlamentare.

Pe de altă parte, pesediștii credeau că Mircea Geoana și grupul de la Cluj, care îl ajutase în 2005 să ia puterea în PSD, erau dispuși să sară în barca lui Băsescu, în condițiile în care li se făceau dosare pe bandă rulantă.

Mulți parlamentari cereau explicații conducerii cu privire la o posibilă colaborare PSD-PD, iar Mircea Geoană și grupul de la Cluj erau suspectați că au fost în contact permanent și secret cu Cotrocenii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nemulțumiții PSD ajunseră chiar la concluzia că Băsescu și Geoană susținuseră teme comune în ultimi de doi ani.

În septembrie 2005, întors de la New York, Băsescu spunea că vrea ca România să aibă Parlament unicameral.

Geoană a reluat subiectul militând pentru desființarea sistemului bicameral. Inițiativa sa a fost taxată in interiorul partidului, Antonie Iorgovan calificând-o ca imbecilitate.

O altă teză comuna a fost cea a anticipatelor. Când Băsescu a vorbit prima oară despre acea posibilitate, Geoană a marșat imediat la ea, majoritatea parlamentara ce teoretic se prefigura la acea vreme fiind PD-PSD.

O alta temere a pesediștilor consta în puterea grupului de la Cluj. În momentul promovării lui George Maior în fruntea SRI, puterea acestei tabere creștea considerabil, ținând cont că senatorul PSD Maior era unul dintre reprezentanții aripii ardelene. Mai mult, surse din PSD vorbeau despre dorința grupului de la Cluj de a "separa trecutul de prezent", adică dinozaurii partidului să faca un pas inapoi. Cei mai vizați erau Ion Iliescu, Viorel Hrebenciuc și Miron Mitrea. Victor Ponta se pregătea de pe margine să ocupe postul de secretar general al PSD deținut de Mitrea.

Pe 3 octombrie 2006, Geoană le-a cerut liderilor PSD să puna umărul la înscăunarea lui Maior. Cu o zi înainte, în ședința de grup parlamentar, Sorin Oprescu și Șerban Nicolae dăduseră glas nemulțumirilor din teritoriu, chestionându-l pe Geoana cu privire la o posibila alianță PSD-PD. Alături de alți colegi, ei au reproșat grupului de la Cluj că nu a fost niciodată vehement în a-l critica pe Băsescu și PD.

Alți senatori, în schimb, nu se declarau deranjați de o apropiere de PD, susținand că sunt foarte mulți primari fericiți că ar ajunge la Putere și ar primi mai mulți bani la primărie.

Ion Iliescu a vorbit de un risc de imagine pe care PSD și-l asuma, conștient fiind însă că partidul nu putea refuza o nominalizare venită la propunerea lor.

În replică, Geoană a ținut să respingă orice colaborare PSD-PD, iar Vasile Dâncu a asigurat că PSD va rămâne tot în Opoziție.

George Maior și-a asigurat colegii că nu era tocmai fericit de nominalizare, mai ales că trecutul lui era "întors pe toate părțile".

George Maior a fost audiat, pe 3 octombrie 2006, de comisiile parlamentare de specialitate, iar ziua următoare a obținut votul plenului reunit al celor două Camere ale Parlamentului, devenind șeful SRI.

Cu acel pilej, președintele Camerei Deputaților, Bogdan Olteanu, acum cu dosar penal, a acuzat implicarea lui Maior în contractul legat de achiziționarea fregatelor de la britanici.