Sputnik V, nouă dispută UE-Ungaria. Un vaccin, sau propagandă pentru Orban și Putin?

Și în privința vaccinurilor împotriva Covid-19, Budapesta face figură separată de blocul comunitar, stârnind iar iritare la Bruxelles.

În urmă cu câteva zile, un avion aparținând companiei rusești de stat Aeroflot a aterizat la Budapesta aducând doze de vaccine rusesc Sputnik V.

Ungaria pariază pe vaccinul rusesc Sputnik V și face public asta, în ciuda criticilor de acasă și de la Bruxelles.

„Suntem prima țară a Uniunii Europene (UE) care a primit un astfel de eșantion”, a declarat ministrul de externe Peter Szijjarto.

Astfel, Ungaria se alătură Belarusului, Indiei sau Emiratelor Arabe Unite pe lista țărilor care testează acest vaccin, cu care Moscova se mândrește afirmând că are o eficiență de 95%, spunând totodată că este deschisă vaccinurilor europene și americane.

După primele zece doze, dacă autoritățile de la Budapesta dau undă verde, livrările la scară mai mare sunt planificate înainte de o producție potențială de către un producător maghiar, anul viitor, scrie France 24.

Având în vedere acest lucru, experții din Budapesta vor fi în curând trimiși în Rusia, a explicat, vineri, Peter Szijjarto, care l-a primit  pe ministrul rus al Sănătății, Mihail Murașko.

Între timp, Uniunea Europeană  acumulează contracte cu companii occidentale - Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sanofi-GSK, Pfizer-BioNTech și CureVac - în timp ce Ungaria, pe de altă parte, s-a angajat într-un conflict cu privire la bugetul blocului comunitar cu Bruxelles.

Avertismente de la Bruxelles

„Ar fi iresponsabil din partea maghiarilor să renunțe la una dintre opțiuni”, a justificat șeful diplomației maghiare, subliniind „voința de a oferi populației un vaccin sigur cât mai repede posibil”.

„Din acest motiv, Ungaria trebuie să privească și spre est”, adaugă un oficial al Ministerului Afacerilor Externe, Tamas Menczer, eliminând criticile alimentate, potrivit lui, de către companiile farmaceutice multinaționale și „lobby-ul de la Bruxelles”.

S-au făcut contacte și cu dezvoltatorii chinezi și israelieni, spune Budapesta.

Însă Comisia Europeană a avertizat: „un vaccin nu va putea obține autorizație de introducere pe piață decât numai după un studiu aprofundat” de către autoritatea de reglementare, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), a subliniat un purtător de cuvânt la începutul lunii noiembrie.

„Se va lua măsuri” împotriva membrilor UE care utilizează un produs neaprobat, a adăugat acesta. Deoarece, în cazul unei probleme, încrederea populației în campaniile de vaccinare ar fi zdruncinată.

În Ungaria, nu toată lumea salută sosirea lui Sputnik V

„Poate fi sigur și eficient, dar este mai ales o modalitate pentru guvern să-și facă propagandă”, a declarat Gabriella Lantos, expert medical în cadrul partidul de opoziție New World.

„Dacă avem îngrijorări, rușii sunt prietenii noștri, cei care zboară în ajutorul nostru, acesta este mesajul transmis”, a spus ea.

Premierul suveranist Viktor Orban, în vârstă de 57 de ani, continuă să promoveze o abordare „pragmatică” a politicii externe. Până la punctul la care Orban să fie acuzat că este „calul troian” al lui Putin în cadrul UE și NATO.

„Este greu să nu o vezi ca pe o decizie politică”, recunoaște Tamas Denes, purtătorul de cuvânt al sindicatului medicilor Reszasz, dar „să refuzi vaccinul Sputnik V doar pentru că a fost dezvoltat în Rusia nu este de asemenea o idee bună”.

Cu toate acestea, va trebui ca ungurii, printre cei mai reticenți din Europa, să fie convinși să se vaccineze. Dar faptul de a apăra un produs care nu este validat poate „alimenta acest scepticism și poate genera riscuri ridicate pentru sănătatea publică”, susține analistul Peter Kreko, șeful grupului de reflecție Political Capital.

În cele din urmă, potrivit acestuia, Ungaria va ajunge probabil să opteze pentru milioanele de doze de vaccinuri comandate de UE.

În acest caz, experimentul Sputnik V „va rămâne domeniul bluf-ului și retoricii interne”, a spus Kreko.

Cel puțin dacă nu există o întârziere din partea UE, care ar împinge Budapesta în brațele rușilor: „guvernul s-ar prezenta atunci ca salvatorul populației”.