Sprijin pentru femeile din Republica Moldova, care suferă de cancer la sân. Cum vor primi medicamente

Sprijin pentru femeile din Republica Moldova, care suferă de cancer la sân. Cum vor primi medicamente Medicamente. Sursa foto: Arhiva EVZ

În Republica Moldova, conform unui anunță făcut de oficialii de la Compania Națională pentru Asigurări în Medicină, cu cancer mamar beneficiază de medicamente compensate din fondurile de asigurare medicală obligatorie.

Femeile din Republica Moldova, diagnosticate cu cancer mamar, beneficiază în premieră de medicamente compensate din fondurile de asigurare medicală obligatorie. Compania Națională pentru Asigurări în Medicină anunță că începând cu prima zi a anului în curs, acestea pot ridica două preparate oncologice compensate la cea mai apropiată farmacie.

Lista medicamentelor compensate a fost completată cu preparatele anastrozolum și tamoxifenum. Care sunt indicate pentru tratamentul neoplasmului mamar în stadiu avansat și, respectiv, ca adjuvant în cancerul de sân precoce.

Nouă schemă de distribuire a medicamentelor, în Republica Moldova, pentru femeile diagnosticate cu cancer la sân

„Preparatele sunt prescrise de medicul oncolog sau de medicul de familie, în baza indicației specialistului în oncologie. Pacientele care au nevoie de aceste medicamente nu vor mai trebui să se deplaseze la Institutul Oncologic pentru a le obține. Preparatele pot fi ridicate gratuit din orice farmacie contractată de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM)”. Se arată în comunicatul transmis de reprezentanții Companiei Naționale pentru Asigurări în Medicină.

Ne puteți urmări și pe Google News
Farmacie

Medicamente în farmacie. Sursa foto: Arhiva EVZ

Așadar, conform datelor puse la dispoziție de reprezentanții Institutului Oncologic, de aceste medicamente urmează să beneficieze circa 2.500 de persoane.

Vor beneficia și persoanele care sunt asigurate în sistemul de sănătate, dar și cele care nu sunt incluse

Medicamentele oncologice vor fi disponibile gratuit atât pentru persoanele asigurate, cât și pentru cele ce nu sunt asigurate.

La fel, începând cu data de 1 ianuarie a acestui an, lista medicamentelor compensate a fost extinsă cu un alt preparat - ticagrelorum, indicat în asociere cu acidul acetilsalicilic pentru pacienții cu sindrom coronarian acut sau infarct miocardic acut, după implantarea protezei endovasculare. Medicamentul este parțial compensat.

Pentru compensarea celor trei medicamente, care au fost amintite mai sus, în anul 2024, în fondurile de asigurare medicală obligatorie a fost planificată o sumă de peste cinci milioane de lei, conform jurnaliștilor de la siteul radiomoldova.md.