Sprijin neașteptat din partea mediului de afaceri pentru Partidul Laburist, înaintea alegerilor

Sprijin neașteptat din partea mediului de afaceri pentru Partidul Laburist, înaintea alegerilor

Peste 100 de lideri de afaceri, inclusiv Jimmy Wales de la Wikipedia, și-au exprimat marți sprijinul pentru Partidul Laburist de centru-stânga din Marea Britanie, cu aproape cinci săptămâni înainte ca țara să meargă la urne, transmite CNBC.

Vor o schimbare: Partidul Laburist la guvernare

Mai mulți oameni de afaceri, printre care fondatorul Wikipedia, Jimmy Wales, fostul vicepreședinte al JP Morgan, Cazenove Charles Harman., fostul președinte al WPP din Marea Britanie, Karen Blackett, președintele JD Sports și British Retail Consortium, Andrew Higginson și foștii directori generali ai Tesco Bank și ai aeroportului Heathrow au semnat o scrisoare deschisă trimisă ziarului The Times, prin care cer o „schimbare” de guvern.

„Noi, ca lideri și investitori în afacerile britanice, credem că este timpul pentru o schimbare,” se arată în scrisoarea deschisă.

Cei care au redactat scrisoarea susțin că economia Marii Britanii a suferit de pe urma unui deceniu de stagnare pe fondul lipsei atât a stabilității politice, cât și a unei strategii economice consistente pe termen lung.

Economia Marii Britanii a crescut cu 0,6% în primul trimestru, după ce anul trecut a căzut într-o recesiune minoră.

Țării i s-a „negat competențele și infrastructura de care are nevoie pentru a înflori”, se spune în scrisoare.

Pe de altă parte, semnatarii scrisorii spun că Partidul Laburist „a arătat că s-a schimbat și vrea să colaboreze cu mediul de afaceri pentru a atinge întregul potențial economic al Regatului Unit”, au spus aceștia.

Totuși, puțini directori executivi actuali din lista de companii care alcătuiesc indicele bursier britanic FTSE 250 se numără printre semnatari.

Conservatorii sunt la putere din 2010

Alegerile din această vară din Marea Britanie se preconizează că vor avea un rezultat „istoric”.

Partidul Conservator de dreapta este la putere din 2010, inițial ca parte a unei coaliții cu Partidul Liberal Democrat, mai mic, de centru. Marea Britanie a avut cinci prim-miniștri în acestă perioadă.

Ultimele alegeri generale din Regatul Unit au avut loc în 2019 și au avut ca rezultat o victorie decisivă pentru conservatori sub fostul premier britanic Boris Johnson, care a demisionat în 2022 în urma unei serii de controverse.

Sondajele politice din ultimii doi ani au indicat o probabilă victorie a laburiștilor, în ciuda fluctuației majore a votului național.

Prim-ministrul în exercițiu, Rishi Sunak, a convocat săptămâna trecută alegeri surpriză pentru 4 iulie. În discursul său și în comentariile adresate presei, Sunak a spus că guvernul său a supravegheat o scădere a inflației și o revenire la creșterea economică.

Partidul Laburist promite plafonări de taxe

Partidul Laburist a pus un accent major pe angajamentul față de disciplina fiscală în mesajele de campanie ale partidului. Într-un comunicat de marți, laburiștii au declarat că angajamentele sale includ înființarea unei noi companii de energie deținută public și aducerea operatorilor de tren în proprietate publică.

Keir Starmer și membrii Guvernului Umbră

Keir Starmer și membrii Guvernului Umbră ai Partidului Laburist. Foto: Partidul Laburist (UK)

Ministrul umbră al Finanțelor, din Partidul Laburist și fosta femeie bancher Rachel Reeves, a depus între timp un efort de lungă durată pentru a-i atrage pe directori din afaceri și din finanțe.

Într-un discurs de marți, Reeves a spus că Partidul Laburist va plafona impozitul pe corporații la nivelul actual, va colabora cu sectorul privat pentru a stimula investițiile din Regatul Unit și va publica o foaie de parcurs privind impozitarea afacerilor în termen de șase luni de la preluarea puterii, a raportat BBC.

Susținându-și propriul discurs în timpul campaniei, Sunak a spus că Partidul Laburist nu va aduce securitate financiară oamenilor, potrivit BBC.

Ne puteți urmări și pe Google News