Spre Cotroceni prin Ochiul boului şi Domeniile Statului

Spre Cotroceni prin Ochiul boului şi Domeniile Statului

La câteva zile o dată apare câte un “Breaking news” care ne inflamează pe toţi. Sub forma unei arestări, a unor stenograme sau pur şi simplu printr-o declaraţie şi cu speranţa că de mâine toate se vor rezolva începe furtuna. De obicei şi fără nimic stabilit opinia publică se împarte în două tabere.

Până pe la orele 19 (căci “Breaking news”-ul se lansează pe la prânz) controversele sunt civilizate şi cu unele argumente. Mai spre noapte, spre deliciul general discuţiile degenerează în jigniri. Toată lumea adoarme cu problema respectivă în minte. Cu rare excepţii această nu revine în atenţia opiniei publice. Trăieşte doar câteva zile că un fluture sau o floare.

În acest timp se fac jocuri, se strâng bani şi oamenii “serioşi” îşi văd de treburile lor. Unii cititori ne semnalează şi alte probleme decât cele de genul “Breaking news”. Şi parcă nimeni nu mai are timp şi atenţie pentru ele. Iată una dintre ele, aşa cum am primit-o(cu ortografia omului):”

Culiţă Tărâță are o datorie la ADS de 100 milioane lei, de asemenea Carabulea din Sibiu are interese mari în Sibiu.

Că să-şi protejeze interesele l-au impus pe Haralambie – care l-au luat de la PDL şi l-au trecut la PNL ( în mandatul PNL a fost şi prefect de Sibiu şi de la Neamţ) şi l-au pus preşedintele ADS

Domnul Preşedinte imediat ce ajunge în fuctie propune  externalizarea active. Juridice şi face contract cu STOICA şi asociaţii, cu toate astea în instanţa se duc tot juriştii angajaţi ai ADS-ului

Practic procesul este tot pe rol….

Când s-a spart USL-ul intervine Tărâţă şi trece la UNPR cu misiunea clară de-a rezolva problemele baronului.

Întrebare??!?!

Ponta şi Oprea cunosc asemenea  amănunte?!

Sunt de accord că statul să piardă 20 milioane?!?

Ştiu de relaţiile lui Haralambie cu Tărâţă şi Carabulea?!??!

Acum , să fim sinceri, pe cine mai interesează câteva milioane posibil furate de oameni aproape necunoscuţi publicului larg. Sau pe cine mai poate interesa ceva despre gunoaie (de această dată mesajul primit de la un cititor este aproape un articol de ziar):” Cum  a supravieţuit „Mafia gunoaielor” din vremea lui Ceauşescu până în U.E.

Dacă în anul 1987, când Ceauşescu începuse să aducă la Sulina nişte gunoaie toxice, după care estima să câştige 300 de milioane de dolari, nu intervenea presă franceză şi italiană, acele reziduuri radioactive ar fi trecut neobservate în istoria milenară a Deltei. Atunci, la indicaţia lui Nicolae Ceauşescu cei vinovaţi de a fi executat operaţiunile respective, ofiţeri de securitate fără excepţie, la ordinul lui, au fost aspru pedepsiţi. Dar întâmplarea a făcut să iasă repede din închisoare, ba să treacă chiar drept un fel de dizidenţi, ai Epocii de Aur.

Urmaşii lor au continuat tradiţia familiei sau a instituţiei. Afacerile cu gunoaie au continuat în ultimele decenii până când presă occidentală a intervenit din nou.

Cu câţiva ani în urmă săptămânalul italian "L'espresso" a publicat o amplă anchetă despre cea mai recentă şi extrem de profitabilă afacere a Camorrei. Cu ajutorul şi cu binecuvântarea autorităţilor române, La Camorra aducea ilegal, în România, sute de tone de gunoaie. Publicaţia italiană demonstra că deşeurile italienilor erau aduse în România, de la Napoli, prin strâmtoarea Dardanele, până în Portul Constanţa. De aici, din momentul în care au fost descărcate, dispar că prin farmec şi nimeni nu mai da de urmă sutelor de camioane care transporta periculoasele gunoaie. Tot de la gazetarii italieni aflăm că Interpolul se află în alertă maximă din cauza faptului că  sub Carpaţi, a înflorit o imensă reţea de firme ale Camorrei care se ocupă de gunoaie. Au mai trecut ani buni şi în România nu s-a întâmplat nimic. Atunci a izbucnit chiar un scandal internaţional, după ce Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a fost acuzată de judecătorii italieni că protejează interesele reprezentanţilor Mafiei italiene.

La vremea respectivă gazetarii români au publicat sute de articole pe această tema. În Bucureşti şi în multe zone ale României au fost identificaţi numeroşi colaboratori dubioşi ai italienilor. Coincidenţa a făcut că aceste personaje să fie aceleaşi. Adică lideri locali amestecaţi în multe afaceri dubioase şi mai nou în deturnarea unor fonduri europene.

Italienii, care administrează în continuare Groapa de la Glina, principalul “motor” al afacerilor cu gunoaie, au căutat să-şi piardă urmă. Nepoţii liderilor Mafiei, din Palermo  s-au stabilit în România şi trec drept persoane onorabile, în ciuda numeroaselor dosare pe care procurorii italieni le expediază omologilor români.Deşi iniţial s-a impus sechestru asiguratoriu doar asupra unor bunuri fizice, ulterior, la presiunea organelor de anchetă italiene, care acuzau autorităţile de la Bucureşti că favorizează infractorii DIICOOT a impus sechestru pe acţiunile deţinute de societatea Azienda 21, principalul acţionar în Sc ECOREC SA.

Ceea ce ridică serioase semne de întrebare, şi potrivit informaţiilor noastre va duce la extinderea anchetei penale, este faptul că în ciuda acestei realităţi juridice, societăţi importante de pe piaţă gunoaielor cum ar fi ROSAL, SUPERCOM, SALPREST, REVITAROM, ELECTRICĂ SERV, PRIMĂRIA VOLUNTARI, ECOVOL etc, alimentează de peste 10 ani conturile italienilor cu zeci de milioane de euro.

Acționarii acestor firme nu pot spune că nu ştiu unde se duc banii lor atât timp cât anchetele penale sunt de notorietate şi cât presă din România a scris tomuri întregi despre mafia italiană din spatele Gropii de gunoi de la Glina.

Într-o ecuaţie simplă rezultă că cetăţenii bucureşteni, de bună credinţă, alimentează societăţile de colectare care, mai departe, virează banii către ECOREC şi această la rându-i către acționarii ei, mafioţii sicilieni.

De ce acceptă primarii de sectoare acest circuit imoral şi la limita legii este un mister?

Mai mult decât atât, acest sistem este valabil şi în alte oraşe ale României. De pildă, de curând, primarul Emil Boc a încredinţat la Cluj  un contract de deszăpezire firmei SUPERCOM care face parte cu bună ştiinţă din circuitul financiar al cărui beneficiar final este mafia italiană.

În aceeaşi situaţie sunt şi oraşele Suceava şi Baia Mare unde Rosal a câştigat licitaţiile pentru servicii de salubrizare. Concluzia este simplă: fără ajutorul firmelor de salubrizare, mafia italiană nu ar fi înflorit într-atât de mult  încât să determine autorităţile să extindă investigaţiile transfrontaliere, indiferent de costurile enorme plătite de statul italian.

”Nu-i  aşa că pare plictisitor? Aproape că nici nu-ţi vine să citeşti până la capăt, ce mai contează că sunt bani mulţi în joc şi aceştia provin chiar din impozitele noastre. Doar că noi nu mai avem timp de asemenea mărunţişuri. Noi suntem doar cu “Breaking news”-uri. Şi uite aşa, ne trezim mâine, poimâine cu cine ştie cine la Cotroceni de o să ne plângă toată Planetă de milă!