Sporturile de iarna te tin in forma

Sporturile de iarna te tin in forma

Schiatul, patinajul sau snow-boardingul mentin spatele sanatos, intaresc muschii picioarelor si aparatul respirator.

Muschii picioarelor, ai bratelor, precum si musculatura spatelui pot fi mentinuti in forma si iarna. Nu ocoli partia de schi si nici patinoarul si obisnuieste-i cu aceste sporturi si pe copii, inca de la varsta de 3 ani, te sfatuiesc specialistii.

Nu-ti fie teama ca s-ar putea lovi deoarece, la inaltimea si greutatea lor, riscul de fracturi este mai scazut decat la adulti. Echipeaza-te corect, nu purta haine prea stramte sau prea largi si nu schia pe partii neamenajate.

Schiatul previne aparitia artrozei la sedentari Schiul alpin solicita musculatura spatelui, muschii picioarelor si pe cei ai bratelor. "Acest sport este recomandat sedentarilor, iar efortul este dozabil si la indemana fiecaruia. Schiul alpin este benefic inclusiv aparatului respirator si circulator. Cererea de oxigen la nivel muscular este mare si se mareste capacitatea sistemului circulator de a transporta oxigen de la plamani la muschi", explica Vlad Haralambie, medic la Institutul National de Medicina Sportiva din Bucuresti.

Schiul alpin este recomandat sedentarilor si pentru ca fortifica musculatura spatelui, prevenind o serie de afectiuni ale coloanei vertebrale. "Cei care lucreaza mult timp la birou isi folosesc mai putin picioarele. La acestia, functiile muschilor se diminueaza in timp, ducand la aparitia artrozei. Schiul, in schimb, mentine muschii picioarelor in parametrii de functionare", mai explica medicul Vlad Haralambie.

Daca te-ai saturat de schi, poti incerca si snow-boardingul. Practicarea acestuia solicita aceleasi grupe de muschi ca si schiul, mai putin pe cei ai bratelor. Desi este mai greu de practicat, viteza este mai mica.

Un alt sport recomandat sedentarilor este patinajul. Acesta mentine in forma muschii picioarelor si ai spatelui, iar riscul de accidentare este mai mic, daca echipamentul este folosit corect.

"Efortul este mai mic decat la schi. Totusi, cel mai bine este sa patinati la limita oboselii, astfel incat pulsul sa nu fie mai mare de 160-170 de batai pe minut", completeaza medicul.  

Sporturile de sezon tonifica oasele copiilor Invatati-va copilul sa schieze sau sa patineze inca de la varsta de 2-3 ani. O cazatura de la o inaltime de un metru, la o greutate de 15 kilograme, nu este dureroasa, spre deosebire de una de la 1,80 metri si o greutate de 80 de kilograme. In plus, la copii, oasele nu sunt prea tari, iar riscul de fractura este mai mic.

"Daca dezvoltarea copilului este normala si nu are probleme ortopedice, poate invata sa schieze si sa patineze dupa varsta de 2-3 ani. Sporturile de iarna ii pot ajuta pe micuti sa-si tonifice musculatura si oasele, in timp ce aerul curat si miscarea dau pofta de mancare", afirma Rodica Lazar, medic pediatru la Centrul de Diagnostic si Tratament Dorobanti din Capitala.

Cum alegi echipamentul potrivit Bocancii de schi nu trebuie sa fie nici prea mari, nici prea mici si nu uita de manusi si de ochelari. Evita sa schiezi singur si nu te aventura pe partii neumblate. Daca simti ca ai obosit, fa o pauza, altfel risti sa cazi.

Regulile se aplica si patinatorilor. Asigura-te ca numarul ghetei este cel potrivit, nu te imbraca nici prea subtire, dar nici prea gros si ai grija ca echipamentul sa nu te stranga.

Sporturile de iarna nu sunt recomandate celor cu afectiuni ale coloanei vertebrale, precum hernia de disc, celor cu boli cardiace severe, cum sunt persoanele cu defecte de coagulare, care nu-si permit sa se raneasca, si nici celor cu artroza in stadiu avansat. De asemenea, nu au voie pe partie sau pe patinoar nici cei cu afectiuni circulatorii grave, precum arterite.

OFERTE

Inchirieri patine si schiuri Pentru partii > Un echipament de schi se poate inchiria cu sume ce variaza intre 25 si 40 de lei noi pe zi pentru adulti si intre 15 si 25 de lei pentru copii. Pentru a inchiria o placa de snowboard trebuie sa platiti 35 de lei.

Patinoare in Bucuresti > Piata Unirii - 10 lei biletul; inchirierea unei perechi de patine 10 lei

> Drumul Taberei: 10-15 lei biletul; inchirierea unei perechi de patine 10 lei

> Titan - 10 lei biletul; inchirierea unei perechi de patine 10 lei;

> Lia Manoliu - 10 lei biletul; inchirierea unei perechi de patine 10 lei;

> Parcul Herastrau - 10 lei biletul; inchirierea unei perechi de patine 10 lei.

"MICROB"

O familie intreaga pasionata de schi Marian (foto) si sotia lui, Cristina, au invatat sa schieze in urma cu zece ani. De atunci, in fiecare iarna, pun deoparte din concediu cam doua saptamani pe an pentru schi. Dupa o vacanta pe partie, se simt foarte relaxati si bine dispusi.

"La inceput, eram singurul de pe partie care urca cu schiurile in spate. Restul schiorilor foloseau teleschiul. In timp ce eu urcam pe jos, ceilalti apucau sa coboare deja de vreo patru ori. Echipamentul era inchiriat si nu mai aveam bani si pentru teleschi", isi aminteste amuzat Marian.

Cristina a invatat sa schieze mai greu si abia dupa trei ani de incercari, la insistentele sotului, a inceput sa-i placa cu adevarat. In urma cu trei ani si-a rupt meniscul pe partia de la Azuga, dar s-a recuperat repede dupa operatie, astfel incat, anul urmator schia din nou.

"Daca tot am lucrat cu creierul tot anul, macar iarna sa pun la treaba si picioarele. Este extraordinar. Dupa ce schiez, ma intorc la serviciu plina de energie", marturiseste Cristina.

Pasiune pentru schi a facut si fetita lor, Irina. Acum are aproape opt ani, dar parintii i-au pus schiurile in picioare pe la trei ani si jumatate. "As sta pe partie toata ziua, nu obosesc deloc. Cand imi dau claparii jos si-mi pun bocancii, imi dau seama ce usori sunt. E ca la role", povesteste Irina.

Ne puteți urmări și pe Google News