Sporturi de vara pentru sanatatea ta!

Sporturi de vara pentru sanatatea ta!

Inotul in mare este mai sanatos decat cel in piscina sau bazine deoarece valurile iti maseaza corpul, iti imbunatatesc circulatia si-ti mentin plamanii puternici.

Totodata, alergarile zilnice pe iarba, pamant sau nisip iti intaresc muschii, fara sa-ti agreseze articulatiile, asa cum se intampla daca faci jogging pe asfalt, alunga stresul si imbunatatesc metabolismul oaselor.

Inoata in stilul „bras”!

Inima, plamanii sau muschii se mentin sanatosi datorita inotului. „Inotul activeaza toate grupele musculare si-ti dezvolta armonios corpul. In timp ce inoti, inima pompeaza mai mult sange, iar plamanii aduc o cantitate mai mare de oxigen”, explica Vlad Haralambie, medic la Institutul National de Medicina Sportiva din Bucuresti.

Ne puteți urmări și pe Google News

Stilul „bras” este cel mai recomandat pentru miscarea de intretinere, deoarece efortul se dozeaza mai usor si obosesti mai greu. „Cel mai bun este inotul in mare. Valurile au efect de masaj si imbunatatesc circulatia, previn celulita si tonifica musculatura. Apa sarata ne sustine mai bine si putem face un efort mai mare fara sa obosim repede”, adauga Remus Lupu, medic de familie. Exista si mici riscuri: sa inghiti prea multa apa sarata si sa te deshidratezi sau sa ai greturi.

Alearga dimineata!

Si atletismul este recomandat vara, daca vrei sa-ti intaresti muschii picioarelor si sistemul respirator. Cel mai bine este sa alergi pe suprafete moi cu iarba, nisip sau pamant, pentru ca cele dure afecteaza tendoanele si articulatiile.

Ideal este sa alergi 30 de minute in fiecare zi, dar nu cu viteza. Poarta adidasi cu talpa elastica, pentru a nu pune in pericol articulatiile, si echipament din bumbac, deoarece fibrele plastice nu permit aerisirea pielii. Incearca sa alergi dimineata si consuma inainte o felie de paine si un pahar cu lapte.

Zece kilometri cu bicicleta Si fotbalul intareste aparatul cardiovascular, respirator si sistemul osteoarticular, mai spun medicii. Tenisul de camp solicita musculatura picioarelor si a spatelui, iar cel mai bine este sa joci pe zgura. Bitumul sau parchetul din sala favorizeaza accidentarile.

„Alege o incaltaminte speciala pentru zgura. Aceasta are o talpa cu striatii care lasa zgura sa iasa de sub adidas”, te sfatuieste Cristian Ionescu, antrenor de tenis.

Si mersul pe bicicleta imbunatateste functiile inimii si circulatia. „Mersul pe bicicleta solicita musculatura picioarelor si imbunatateste sistemul cardiovascular si respirator. Ideal este sa mergi cel putin zece kilometri zilnic”, mai spune Vlad Haralambie. Poti sa optezi si pentru plimbari cu rolele, dar poarta un echipament de protectie ca sa eviti entorsele.

MASURI

Bea lichide izotonice dupa efort

Fa dus imediat dupa efort, dar nu te grabi sa bei prea multa apa. „Daca stai dupa ce ai facut efort, muschii se racesc prea repede. Daca faci un dus cald timp de zece minute, sangele circula prin muschi, eliminand toxinele si ferindu-te totodata de febra sau contractii musculare”, spune Cristian Ionescu, antrenor de tenis. In plus, dusurile redeschid porii pielii si-i permit sa respire.

„Dupa efort, pielea este incarcata cu praf si nu mai poate respira, iar o buna parte din toxinele iesite prin piele in urma transpiratiei se pot resorbi”, completeaza Vlad Haralambie, medic la Institutul de Medicina Sportiva.

Si lichidele sunt importante dupa ce ai facut efort. „Bea lichide la zece minute dupa ce ai facut un efort intens, cand pulsul revine la normal. Altfel, celulele se suprasolicita si iau mai multe lichide decat are nevoie organismul, fortandu-l sa elimine apa. Consuma lichide izotonice in loc de apa, deoarece contin minerale, vitamine si glucoza pe care organismul le-a pierdut in timpul efortului”, mai recomanda Vlad Haralambie.

Risc pentru copii Baschetul stopeaza cresterea in inaltime Contrar asteptarilor, sariturile facute in timpul baschetului si voleiului ii pot impiedica pe copii sa creasca in inaltime. „Cartilajele de crestere se osifica mai repede la copiii mai mici de 12 ani care joaca baschet sau volei. Riscul este sa ramana mici de inaltime”, sustine Vlad Haralambie, medic la Institutul de Medicina Sportiva din Capitala.

Cu toate acestea, sporturile de echipa sunt recomandate pentru ca dezvolta atentia distributiva, agilitatea, viteza de reactie si vederea periferica. Joaca volei pe nisip si nu pe bitum sau in sala, te mai sfatuiesc specialistii. Efortul facut pe nisip solicita mai mult organismul, iar musculatura se dezvolta mai bine.