Spectacol de viață și culoare pe Lacul Nuntași, din județul Constanța. După ce a de secat, vara trecută, acum, lacul prins viață și a atras zeci de păsări flamingo roz, o prezență extrem de rară pentru fauna din România.
După ce secase, la finalul verii trecute, lacul a revenit la viață și a devenit casă pentru câteva zeci de păsări flamingo roz, o apariție extrem de rară pentru România. Deși se estima că păsările fac doar un popas de câteva zile în România și vor pleca mai departe, ele încă sunt prezente pe lacurile Tuzla și Nuntași din Dobrogea.
Fabulosul spectacol al naturii
Virgil Runcan, a fotografiat și filmat grațioasele vietăți chiar duminică, 30 mai, pe Lacul Tuzla, aflat în imediata apropiere a Lacului Nuntași. El a postat frumoasa filmare pe YouTube, pentru ca tot mai multe persoane să se poată bucura de spectacolul oferit de natură.
Păsările se află în migrație și în perioada de formare a perechilor, iar zonele de popas alese pentru hrănire sunt ape puțin adânci. Sunt păsări ce trăiesc în colonii formate din sute de exemplare, depun un singur ou de care au grijă deosebită ambii părinți. Specia, cuibăritoare în bazinul mediteranean, are coloniile cele mai apropiate în Grecia, Turcia sau Muntenegru.
Exemplare de flamingo, mai puține, au fost văzute și anul trecut, la mijlocul lunii mai, în zona Meleaua Sacalin.
Specialiștii spun că speciile noi de păsări sau care au fost văzute sporadic în perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării sunt atrase de condițiile prielnice, de diversitatea habitatelor și a ecosistemelor, abundența și varietatea hranei.
Particularitatea păsărilor flamingo
Păsările flamingo sunt faimoase datorită aspectului lor neobișnuit. Această specie nu doar că poate stă într-un picior, dar are pene colorate roz. În realitate însă, penele păsărilor flamingo nu sunt roz, ci albe.
Puțini știu că păsările flamingo se nasc cu pene albe-gri, ce se colorează treptat în natură datorită unui compus de nuanță roz numit cantaxantina. Compusul se găsește în hrană preferată a păsărilor: creveți și alge.
Păsările flamingo din captivitate își pierd culoarea roz a penelor, ce redevin albe, dacă îngrijitorii nu adaugă cantaxantina artificială în dietă lor. Enzimele din sistemul digestiv descompun cantaxantina în pigmenți ce sunt absorbiți de ficat și ajung să coloreze penele în nuanțele vibrante pe care le știm, potrivit Britannica.