SPĂLARE DE BANI MADE ÎN CHINA. Asiatici aduşi special în România pentru înfiinţarea de firme

SPĂLARE DE BANI MADE ÎN CHINA. Asiatici aduşi special în România pentru înfiinţarea de firme

Una dintre cele mai mari operaţiuni de spălare de bani pe filiera asiatică se află în vizorul autorităţilor române. După ce au oprit în trafic 40 de TIR-uri cu marfă, poliţiştii şi vameşii au descoperit că o parte din marfă aparţinea unor cetăţeni chinezi aduşi special din China pentru a înfiinţa firme pe care, apoi, le desfiinţau şi plecau acasă.

În urma unei ample operaţiuni care a avut loc în noaptea de 5 spre 6 septembrie, ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor - Poliţia Capitalei, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi în colaborare cu inspectori din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV) au efectuat mai multe controale în zona autostrăzii A2 şi DN3 la autotrenuri care transportă mărfuri din China.

Extinzând cercetările, anchetatorii au stabilit că operaţiunile de import a mărfurilor fac obiectul unor dosare privind infracţiuni de spălare de bani şi evaziune fiscală. Pentru neplata TVA-ului, erau folosite circuite comerciale şi financiare în care sunt implicate peste cincisprezece firme cu sediile în Bucureşti şi judeţele limitrofe. În acest mecanism sunt folosite firme "tampon" care au fost înfiinţate prin intermediul unor persoane aduse în ţară exclusiv în acest scop şi care după derularea respectivelor operaţiuni comerciale părăseau teritoriul României. Echipele de control au acţionat, în noaptea de miercuri spre joi, între orele 21:00 şi 03:00, în zonele autostrăzii A2 şi DN 3, oprind în trafic un număr de 40 de autotrenuri care transportau mărfuri importate din China. Dintre acestea,  8 autotrenuri conţineau textile, mobilă, jucări şi motorină, în valoare totală de aproximativ 300.000 de euro. TIR-urile au fost sigilate de poliţişti şi autorităţile vamale. "Mărfurile  existente  în  aceste  camioane  erau  vădit subevaluate, iar firmele importatoare sunt înfiinţate de curând de către cetăţeni chinezi, existând suspiciunea de evaziune fiscală prin diminuarea valorii în vamă, urmată de dispariţia reprezentanţilor firmelor", au precizat poliţiştii.

O parte din operaţiunile de import a mărfurilor în cauză fac obiectul unor dosare penale pentru spălare de bani şi evaziune fiscală. Pentru deturnarea contravalorii TVA-ului, chinezii foloseau circuite comerciale şi financiare în care sunt implicate cele peste 15 firme cu sediile în Bucureşti şi judeţele limitrofe.  Pentru identificarea întregului grup infracţional care a prejudiciat bugetul general consolidat al statului cu aproximativ 19.000.000 de lei, acţiunea a continuat şi ieri, începând cu ora 09:00, prin verificarea societăţilor comerciale care comercializează mărfurile către consumatorii finali.

Ne puteți urmări și pe Google News