Spitalul polonez are nevoie de renovari

Spitalul polonez are nevoie de renovari

La "Marie Curie", in Capitala, se fac operatii extrem de complicate in sali care nu au fost modernizate de la deschidere.

De cand a fost infiintat, in 1984, Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Marie Curie", darul poporului polonez pentru Romania dupa cutremurul din ‘77, nu a fost reconditionat niciodata. Asta in ciuda faptului ca aici au loc operatii de anvergura, unele in premiera pe tara. Nici asistentele nu par sa fi fost schimbate de pe vremea comunismului.

Sunt galagioase si prea brutale cu micutii, spun parintii. Singura sectie renovata la standarde moderne este cea de neonatologie, unde sunt tratati nou-nascutii cu probleme grave. "20a dintre cei care sunt adusi aici mor, atat sunt de grav bolnavi", afirma doctorul Catalin Carstoveanu. Tot la standarde europene vor fi si noua Unitate de Primiri Urgente, si Sectia de neurochirurgie, care se vor deschide cel tarziu in vara.

Se fac doar reparatii "de bun-simt" Inaintea modernizarilor majore se fac deocamdata reparatii "de bun-simt", care mentin unitatea pe linia de plutire (schimbarea cearsafurilor invechite, desfundari de tevi). O parte din vina pentru  felul in care  arata spitalul o au si pacientii.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Gradul de civilizatie al pacientilor lasa de dorit. In conditiile in care de-abia am renovat o toaleta, este aberant sa se rupa imediat suportul de prosop", se plange directorul spitalului, avocatul Daniel Ciprian Buzatu.

Pentru energia micutilor o solutie ar fi televizoarele si cateva DVD-uri care sa-i mai deconecteze,  si care urmeaza sa ajunga in spital. Exista deja la fiecare etaj spatii de joaca, iar cei care sunt  internati pentru perioade mai lungi de timp pot sa-si continue educatia la centrul special din curtea interioara.

Centrul educational, infiintat cu sprijinul unei fundatii straine, nu se bucura inca de interes din partea micilor pacienti. Experientele traite de cei care ajung in spitalul bucurestean tin mult de personalul medical peste care au norocul sa dea.

"Nu ma mai intorc in spital vreodata" Stefan Popa a avut fetita internata o saptamana la sectia ORL. In urma cu cateva zile a externat-o, dar promite sa nu se mai intoarca in spital niciodata. Spune ca fusese cat de cat multumit, asta pana in ziua dinaintea externarii. Pentru ca fetita are doar 4 ani, sotia lui a stat cu ea pe toata perioada internarii.

"Au dormit amandoua in acelasi pat. De mancat niciuna nu a mancat din spital. Erau niste laturi. Mi-au zis ca trebuie sa platesc o suma pe zi pentru sotia mea abia inainte de externare. Cand am intrebat despre chitanta, ziceau ba ca se da, ba ca nu se da", se plange barbatul.

Potrivit conducerii spitalului, taxa zilnica pentru insotitorul pacientului este de 10 lei si include cazare in pat separat si masa zilnica. Cu toate ca personalul trebuie sa anunte de la inceput apartinatorii ca vor plati, dar au parte si de masa, si de pat separat, barbatul sustine ca nimeni nu i-a spus. Stefan mai sustine ca daca nu li se bagau in buzunar cate 5-10 lei asistentele "se ratoiau la copii, tipau. Era o galagie ca la balamuc acolo, desi cei mici aveau nevoie de liniste".

Stefania D., in schimb, este o mamica foarte multumita de calitatea ingrijirilor primite in spital. In urma cu 12 ani a ajuns prima data la "Marie Curie" cu baietelul ei abia nascut.

In orasul natal, copilului  i-a fost pus un diagnostic gresit - insuficienta renala. Medicii bucuresteni si-au dat seama foarte repede ca baiatul avea "sindrom de pierdere de sare". De atunci vine anual cu cel mic la doctorita care l-a ingrijit, doar sa-l vada. Pentru ca vine din provincie isi face mereu programare si spune ca nu sta la cozi.

SPECIALITATI MEDICALE

Ce ofera "Budimex" Spitalul "Marie Curie", situat pe Bd. Constantin Brancoveanu, nr. 20 din sectorul 4, este stiut ca "Budimex", insa nu s-a numit niciodata asa. Acesta era numele firmei poloneze care l-a construit.

Acum, unitatea medicala are trei sectii de pediatrie, cate una de nefrologie, oncologie, hematologie, ortopedie, ORL, doua de chirurgie, dintre care una de urologie, o alta de ATI, o sectie de recuperare si una de hemodializa.

Are o capacitate de 600 de paturi (printre care 70 pentru insotitori), in saloane de cinci, sase sau opt paturi. Camera de garda este accesibila non-stop. Relatii suplimentare puteti obtine la numarul 021/460.42.60.