Spitalele din România riscă să ajungă muzee

Spitalele din România riscă să ajungă muzee

Dacă medicii vor continua să plece din ţară în ritmul actual, românii vor merge în unităţile medicale doar ca simpli vizitatori.

Cod roşu în sistemul sanitar din România! Tot mai mulţi doctori vor să plece din ţară, iar efectele pe termen lung vor fi dezastruoase, atrag atenţia autorităţile. Numai în ultimele 9 luni, aproape o mie de medici au solicitat Colegiului Medicilor din România (CMR) certificate de probitate morală pentru a putea lucra în străinătate.

„Vom avea unităţi sanitare cu rol de muzeu, prin care vor trece pacienţi ca vizitatori, dar nu vor exista persoane calificate ca să-i trateze“, avertizează Vasile Astărăstoae, preşedintele CMR. Cu fenomenul migraţiei medicilor se confruntă întreaga Europă, dar cele mai mari probleme sunt în special în zonele de centru, sud şi est, după cum au subliniat reprezentanţi internaţionali ai colegiilor medicilor, prezenţi, ieri, la o adunare generală la Caransebeş. Banii sunt principalul motiv pentru care medicii îşi părăsesc ţara de origine, iar pe locul doi se înscriu mediul neperformant în care lucrează, lipsa facilităţilor şi imposibilitatea de a promova, arată un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Problema s-a extins la nivel global

Migraţia medicilor afectează atât ţările sărace, cât şi pe cele bogate, iar numă rul celor pregătiţi în domeniu este în scădere, a arătat Otmar Klober, secretarul general al World Medical Association. „Un număr mare de medici din Est vin să lucreze în Germania, iar alt număr de medici pleacă din Germania spre ţările nordice“, a spus acesta. Doctori din Asia, în special din China şi din Asia, vin la rândul lor către ţările mai bogate, iar cei din Canada se îndreaptă spre SUA.

Atracţiile principale sunt „o viaţă mai bună“, „remuneraţie mai mare“, „condiţii de lucru de calitate“, „mai mult timp pentru consultaţiile acordate pacienţilor şi pentru familie“. Scăderea numărului de medici va aduce şi în România, dar şi în alte ţări mai puţin dezvoltate, pierderi economice importante. „Investiţiile în sănătate înseamnă investiţii în economie“, este de părere Otmar Klober, secretarul general al World Medical Association. Pregătirea medicilor presupune un efort financiar mare, iar pentru a susţine un sistem medical performant sunt necesare alte investiţii importante. Aderarea la UE a accentuat fenomenul

Un procent de 4% dintre medici au cerut certificate pentru a părăsi ţara, în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu un procent de 4% pe tot anul trecut, ceea ce reprezintă o creştere semnificativă a migraţiei, sunt de părere autorităţile. Anesteziştii şi doctorii de medicină generală sunt în topul celor care vor să plece în străinătate. Medicii de familie se declară sufocaţi de birocraţie şi declară că petrec mai mult timp în faţa computerului decât cu pacienţii. În medie, în Europa, un doctor câştigă 3.500-4.000 de euro pe lună. În România, câştigul minim este de 450 de euro pe lună.

Pentru a stopa migraţia medicilor ar fi nevoie de un salariu de minimum 1.500 de euro, cred specialiştii. Fenomenul migraţiei a căpătat proporţii odată cu aderarea la UE, aşa cum s-a întâmplat şi în Polonia, acum câţiva ani. „Fenomenul migraţiei medicilor nu s-a oprit. Din aproape 130.000 de medici pe care îi avem, 4.000 au obţinut certificate pentru a pleca din ţară“, a spus Romuald Krajewski, reprezentantul Colegiului Medicilor din Polonia. Ţări neafectate de migraţie

În Serbia, care nu este deocamdată membră a UE, se întâlneşte un exces de doctori. „Diplomele nu sunt recunoscute în Europa, aşa că, momentan, ne confruntă m cu migraţia dinspre oraşele mici spre oraşele mari şi dinspre rural spre urban“, arată Tatiana Radosavljevic. Şi în Albania are loc, în special, un fenomen de migraţie internă, iar medicii care decid totuşi să plece în afara graniţelor ajung să lucreze ca asistenţi în Marea Britanie, Italia sau Grecia, pentru că nu le sunt recunoscute diplomele. „Chiar şi aşa, câştigă mai mult decât un doctor în Albania“, a precizat Shaquir Kasta, reprezentant al Colegiului Medicilor din Albania.

PROPUNERI EUROPENE

Doctorii vor mai puţine ore de lucru

Medicii europeni au cerut, prin reprezentantul lor la Comisia Europeană, elaborarea unei directive prin care să fie reglementat timpul de lucru pe zi. Majoritatea doctorilor din Europa se plâng de volumul mare de muncă.

„Este şi motivul pentru care se fac numeroase greşeli. Un medic trebuie să fie odihnit ca să judece bine şi să aibă reflexe bune. Dacă timpul de lucru este reglementat la nouă ore de muncă pentru şoferi, de ce n-ar fi şi pentru medici“, se întreabă Mircea Cinteză, fost preşedinte al CMR. Potrivit propunerilor, timpul de lucru pentru medici va fi reglementat la şapte ore de lucru pe zi, cu tot cu gărzile efectuate.

În prezent, în România, media de lucru pentru un medic este de nouă ore pe zi, fără gărzi, şi de 14 ore pe zi, cu tot cu gărzi. „Rău este că se mai fac şi gărzi împotriva normelor. Nu este normal ca medicul de boli infecţioase să asigure garda şi pentru ginecologie, aşa cum se întâmplă în unele spitale mici“, a comentat dr. Vasile Astărăstoae. În Germania, un medic lucrează 16-18 ore pe zi, cu tot cu gărzi. „Medicii nu văd limitele! Un om nu poate lucra atâtea ore pe zi fără să greşească“, a adăugat Otmar Klober, secretarul general al World Medical Association.

RAPORT PE 2008

1.000 de medici dornici să plece   Numai în ultimele 9 luni, aproape o mie de doctori au solicitat Colegiului Medicilor din România certificate de probitate morală pentru a putea lucra în străinătate. Cele mai multe astfel de certificate au fost eliberate în următoarele oraşe:

Vasile Astărăstoae preşedintele Colegiului Medicilor din România: "Oricât s-ar investi în sistemul de sănătate, dacă nu se ţine cont de resursele umane, atunci nu se obţin rezultate."

Ne puteți urmări și pe Google News