Spitalele din New York vor trata pacienții infectaţi cu plasmă de la cei vindecați

Spitalele din New York vor trata pacienții infectaţi cu plasmă de la cei vindecați

Lumea este acum disperată să găsească modalități de a încetini răspândirea noului coronavirus și de a găsi tratamente eficiente. Din acest motiv tratamentul cu plasmă sanguină va da prima probă în spitalele din New York.

Aşadar, spitalele din New York se pregătesc să folosească derivate din sânge de la persoanele vindecate de infecția cu coronavirus pentru a-i trata pe pacienții cu forme severe de Covid-19, o metodă bazată pe anticorpi veche de peste un secol și testată deja de mai multe ori, inclusiv în perioada pandemiei de gripă spaniolă din 1918-1919.

Ideea este relativ simplă și se bazează pe conceptul de imunitate pasivă. Persoanele care s-au recuperat din infecția cu COVID-19 au căpătat imunitate puternică. În teorie, acești anticorpi ar putea fi luați de la un pacient COVID-19 recuperat și introdus la cineva recent infectat cu virusul ajutând persoana bolnavă să lupte mai uşor”, spune dr. Bruce Sachais, medic principal al New York Blood (Centrul de sânge din New York).

Abordarea cu plasmă a fost folosită și în perioada epidemiilor de SARS și Ebola, fiind raportate unele succese modeste în tratament. Unul dintre avantajele folosirii plasmei este faptul că este disponibilă imediat în cazul unei noi epidemii, în timp ce pentru dezvoltarea de medicamente și vaccinuri este nevoie de multe luni sau chiar ani. De asemenea, este o metodă sigură, deoarece sângele poate fi analizat pentru a se detecta prezența unor virusuri sau altor agenți infecțioși.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deocamdată, fiecare pacient va primi o unitate de plasmă. Dar, deoarece cantitatea de anticorpi la donatori poate varia, cercetătorii caută în prezent modalități de a produce o doză mai concentrată și mai consistentă. Emergent BioSolutions , o companie biofarmaceutică din Maryland, lucrează la o modalitate de a combina plasma de la pacienții recuperați și de a folosi asta pentru a crea doze concentrate de anticorpi. În acest fel, oamenii de știință nu trebuie să selecteze donatorii cu cea mai mare cantitate de anticorpi și pot accepta plasma dintr-un grup larg de pacienți recuperați, potrivit Laura Saward, șefa unității terapeutice de afaceri Emergent, informează Time.