Cât adevăr și cât mit există în obscura legătură dintre MISA și Dacian Cioloș? Într-un podcast live, transmis pe pagina de Facebook evz.ro şi pe canalul de YouTube Evz-Capital, Robert Turcescu, Mirel Curea şi Simona Ionescu au analizat unul dintre subiectele fierbinți ale momentului pe baza informațiilor concrete pe care le dețin încă din anii 90.
Câștigător al primului tur al alegerilor pentru poziția de președinte USR PLUS, Dacian Cioloș a oferit pentru prima dată o explicație publică legată de acest episod din trecutul lui.
„A mers pe recunoașterea bagatelizată"
„A mințit execrabil", a comentat jurnalistul Mirel Curea, care a remarcat că Cioloș nu a muncit nici măcar 5 minute în viața lui conform pregătirii sale (Liceul Agricol, apoi Facultatea de Silvicultură). „De-aia s-a și plimbat de colo colo, era în căutare de ceva". Cât despre declarațiile făcute în fața jurnalistei Denise Rifai, Mirel Curea crede că policianul „a mers pe recunoașterea bagatelizată. A văzut ce-a pățit Cîțu".
Potrivit moderatorului Robert Turcescu, co-președintele USR PLUS „s-a văzut tot timpul în funcții la stat, în sinecuri. Ăștia care nu au nicio meserie intră în politică, ca Mara Mareș, taică-su e regele cartofului".
Simona Ionescu: Au fost multe drame
Simona Ionescu, redactor-șef EVZ.RO, a invocat tulburele deceniu 9, când MISA făcea ravagii, iar adepții ei, mulți tineri și chiar minori, erau în centrul unor mari suferințe provocate deopotrivă lor și familiilor. „Problema nu e yoga. Am scris foarte mult despre MISA, am avut și proces cu ei. Gregorian Bivolaru a rupt mișcarea de la Mario Vasilescu, apoi încet încet a degenerat.
Au fost multe drame. Am fost în camerele copiilor, tinerilor. Mulți plecau de acasă. S-au produs dezechilibre psihice. Unii se mutaseră în ashramuri. Poliția a făcut razii, dar nu au găsit minori. Bivolaru a scăpat atunci de acuzații". Abia la mulți ani distanță au survenit declarațiile care l-au trimis în închisoare pe liderul MISA.
Lui Cioloș i-a fost deschis dosar de urmărire informativă
Jurnalista a subliniat că în acea perioadă MISA era frecventată de mulți intelectuali, inclusiv de procurori, judecători, polițiști, medici: „Încercau să promoveze MISA ca o mișcare democrată de tineri. Cioloș a intrat ca student și probabil că a rămas și după. Era ceva cool să fii acceptat, erau mulți copii și de diplomați, de judecători etc. Era normal ca Cioloș să recunoască că a participat la spirală, la Costinești, fiindcă în acei ani se filma, se făceau poze, nu risca să apară azi ceva de genul acesta".
Monica Macovei și Renate Weber reprezentau conducerea APADOR-CH, președintă și vicepreședintă. Din perspectiva drepturilor omului, ele au apărat membrii mișcării. Simona Ionescu a explicat și de ce crede că Dacian Cioloș a ales, ca strategie, să recunoască acum, în plină alegere a viitorului președinte USR-PLUS, faptul că a practicat yoga în MISA.
Jurnalistul Mirel Curea a adăugat că activitatea lui Cioloș în MISA a fost documentată de un ofițer SRI: „Unora le-a fost deschis dosar de urmărire informativă. Erau orgii sexuale".
Versiunea completă a emisiunii poate fi vizionată aici: