SPIONUL român ARESTAT în Nigeria de care nu s-a mai auzit nimic

SPIONUL român ARESTAT în Nigeria de care nu s-a mai auzit nimic

În urmă cu 10 ani, un român, doi irlandezi, un israelian, un rus şi trei nigerieni erau judecaţi pentru spionaj de un tribunal din Nigeria.

Informaţiile secrete obţinute de spionul român şi asociaţii săi erau, potrivit presei din acea vreme, predate ataşatului militar al Ambasadei Rusiei la Abuja.

Spionul român şi ceilalalţi ar fi obţinut informaţii secrete ale statului nigerian între ianuarie 2004 şi iunie 2006, însă ei au pledat nevinovat în cele douăsprezece capete de acuzare.

Spionul român se numea Bogdan Dumitrescu şi avea 50 de ani. El a fost reţinut de autorităţile nigeriene, însă un irlandez şi rusul reuşiseră să fugă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bogdan Dumitrescu se afla în Nigeria în baza unui contract individual cu o firmă nigeriana cu sediul în Lagos. El, oficial, nu mai lucra pentru statul român. Ministerul Afacerilor Externe a confirmat arestarea şi inculparea unui român pentru spionaj în Nigeria, însă preciza că Dumitrescu nu lucra pentru statul român şi era director regional la o firma locală de anvergură internaţională.

Potrivit unor informaţii neoficiale, Bogdan Dumitrescu fusese diplomat român. În 1994, el se afla la Ambasada Romaniei în Nigeria şi ocupa funcţia de secretar economic I al ambasadei. Nu era exclusă varianta ca el să fi fost ofiţer acoperit al Serviciului de Informaţii Externe. În aceeaşi perioadă, funcţia de secretar III de la ambasadă era ocupată de Silviu Predoiu,  care, în toamna lui 2006, avea gradul de general maior şiajunsese director adjunct al Serviciului de Informaţii Externe.

 

Presa israeliană vorbea despre o "afacere neguroasă", apreciind că nu era vorba de spionaj împotriva Nigeriei. Cotidianul "Yediot Aharonot" titra: "Legătura nigeriană. Un israelian bănuit că a mituit funcţionari superiori nigerieni". Ministerul de Externe din Ierusalim nu avea multe informaţii privind cazul, dar a confirmat arestarea cetăţeanului israelian. Din cele cunoscute în Israel la acea dată, grupul din care făcea parte şi cetăţeanul român a participat la o licitaţie. În urma unui denunţ venit din partea unei firme concurente, cetăţenii străini şi cei nigerieni au fost arestaţi. Licitaţia se referea la o mare lucrare pentru Ministerul Apărării al Nigeriei. Inculpaţii i-ar fi mituit pe câtiva funcţionari superiori ai ministerului, care le-au pus la dispoziţie documente secrete şi i-au informat despre condiţiile oferite de concurenţi. În fata judecatorului toţi cei arestaţi au declarat ca sunt nevinovaţi, afirmând ca ar fi vorba despre o înscenare a concurenţilor care au participat la licitaţie. Lucrurile s-au complicat după ce Poliţia nigeriana a aflat că documentele sustrase au fost fotocopiate şi trebuiau să ajungă la Ambasada Rusiei din Nigeria.

Surse nigeriene citate de cotidianul Haaretz precizau că deşi cetăţenii străini au fost inculpaţi pentru spionaj, infracţiunea comisă de ei ar fi fost de natură comercială.

Haaretz afirma că cetăţeanul israelian inculpat în aceeaşi afacere, Eliav Hommossany lucra în Nigeria pentru companii deţinute de generalul de brigadă în rezervă Shlomo Iliya.

Potrivit cotidianului, Iliya avea legături şi cu alţi fosti generali israelieni care desfăşurau afaceri cu armament în regiune, precum Avigdor Ben Gal şi directorul Mossad din acea vreme, Meir Dagan.

Ciudat este că imediat după inculparea spionului român în Nigeria, poliţiştii clujeni de la Crimă Organizata au reţinut doi nigerieni în timp ce încercau să vândă bilete bancare falsificate. Senzaţional a fost că cei doi nigerieni erau fiul unui fost ambasador al Nigeriei în Romania şi al unui senator nigerian.

Presa română specula că se punea la cale un troc: eliberarea lui Bogdan Dumitrescu în schimbul celor doi nigerieni reţinuti de autorităţile române. Un prim pas a fost făcut imediat, Curtea de Apel Cluj punându-i in libertate pe Okoro John Chukwuemeka şi Samaki Jaro Hassan.

Ministerul Economiei şi Comerţului a dat publicităţii cariera lui Bogdan Dumitrescu în străinătate, în perioada în care era angajat al Departamentului de Comerţ Exterior:

29.09.1994 - plecare la post in Nigeria

10.12.1997 - transfer in Namibia

In 1999 a terminat postul si a revenit in tara

In 19.08 2000 a plecat din nou la post la Lagos in calitate de secretar economic I

La 1.06 2001 a fost numit consilier economic

La 30.09.2002 a incheiat relatiile contractuale cu Ministerul Economiei si Comertului, la cerere, trecand in sectorul privat.

MAE confirma că Bogdan Dumitrescu a fost "diplomat"

Ministerul Afacerilor Externe confirma informaţiile potrivit cărora Bogdan Dumitrescu, spionul arestat in Nigeria sub acuzatia de detinere, preluare si copiere de documente clasificate, a fost angajat al Ambasadei Romaniei de la Abuja. Dumitrescu a indeplinit functia de consilier economic al reprezentantei diplomatice romanesti din Abuja in perioada 10 ianuarie 2001-1 iulie 2002, anterior avand stagii in Nigeria si ca angajat al Ministerului Economiei si Comertului, declara purtatorul de cuvant al MAE, Corina Vinţan. "Bogdan Dumitrescu are statut oficial de rezident in Nigeria, cu aprobarile de munca necesare eliberate de autoritatile nigeriene, ceea ce implica o deplina respectare a legilor locale", mai spunea reprezentantul MAE.

Spionul Bogdan Dumitrescu a fost eliberat pe cauţiune după ce ambasada României a garantat că inculpatul nu va părăsi Nigeria, iar scandalul a fost îngropat, neştiindu-se ce s-a întâmplat mai departe.