Spionul care a "vândut" China americanilor

Spionul care a "vândut" China americanilor

Un oficial bine poziţionat în administraţia de la Beijing a livrat, timp de mai mulţi ani, informaţii secrete Statelor Unite.

Relaţiile şi aşa tensionate dintre SUA şi China sunt greu încercate de cel mai grav scandal de spionaj care a zguduit regimul de la Beijing în perioada recentă. Un consilier al adjunctului ministrului chinez al Securităţii de Stat a fost reţinut pentru spionaj în favoarea Statelor Unite, potrivit unor surse din administraţia comunistă, citate de agenţia Reuters.

Nici la Beijing, nici la Washington, nimeni nu suflă o vorbă despre acest caz care riscă să îngreuneze şi mai mult dialogul bilateral într-un moment şi aşa sensibil, în care cele două puteri îşi dispută supremaţia în Pacificul de Vest şi se privesc reciproc cu tot mai multă suspiciune. "Pagubele sunt masive", a recunoscut un oficial chinez, referindu-se la informaţiile furnizate americanilor, de-a lungul mai multor ani, de spionul bine poziţionat în sistemul chinez de securitate.

Ministerul Securităţii de Stat de la Beijing este cel care coordonează toate operaţiunile de spionaj, atât pe pan intern, cât şi extern. Şcolit în America

Primele informaţii despre suspectul reţinut la Beijing arată că acesta este un vorbitor fluent de engleză şi că ar fi fost racolat de CIA încă din perioada în care acesta îşi făcea studiile în SUA. Presa din Hong Kong a dezvăluit însă că oficialul chinez ar fi fost constrâns să spioneze pentru SUA după ce CIA l-a şantajat cu fotografii în care acesta apărea alături de o femeie.

În orice caz, spionul ar fi primit sute de mii de dolari în schimbul informaţiilor livrate americanilor, scrie şi ziarul francez "Le Figaro".

Arestarea suspectului, care s-ar fi produs în primele trei luni ale anului, a declanşat o adevărată vânătoare de "trădători" în aparatul de stat de la Beijing. Regimul a interzis imediat orice deplasare în străinătate a experţilor unui institut de relaţii internaţionale apropiat de Ministerul Securităţii de Stat.

Mai mult, China încearcă acum să îşi recupereze spionii activi în Statele Unite şi demascaţi, cel mai probabil, de consilierul reţinut. China desfăşoară, în special, operaţiuni de spionaj industrial pe teritoriul american. Anul trecut, un inginer american a fost arestat după ce a livrat chinezilor date tehnice ale bombardierelor tip B-2. Citiți și:

  • China către SUA: militarismul vostru pune în pericol pacea
  • SUA ţintesc ambiţiile militare ale Chinei
  • Asaltul Chinei în Pacificul de Vest

Ne puteți urmări și pe Google News