Spionii turci îi caută pe inamicii "Sultanului" în toată lumea. Chiar și în România!
- Ovidiu Drugă
- 12 mai 2020, 09:39
Stăpân absolut în Turcia, unde sute de mii de persoane au fost aruncate după gratii sau concediați sub pretextul că ar fi luat parte la lovitura de stat împotriva sa, președintele turc Recep Erdogan nu ezită să-și urmărească adversarii peste tot în lume, în sfidarea oricăror legi. Nu e nicio exagerare. Site-ul Nordic Monitor a intrat în posesia unor documente turcești care purtau mențiunea “secret” și în care se explică pe larg cam ce fel de operațiuni desfășoară serviciile de informații ale lui Erdogan în UE și chiar în România. Televiziunea cipriotă Sigma Live are toate detaliile!
“Supravegherea ilegală, colectarea de informaţii şi activităţile de urmărire desfăşurate de serviciile turceşti de informaţii în Europa, America, Africa şi Asia Centrală au fost dezvăluite în documente cu menţiunea "secret" primite de site-ul Nordic Monitor.
Potrivit documentelor clasificate publicate de Nordic Monitor, Turcia desfăşoară operaţiuni de informaţii pentru a-i spiona pe criticii guvernului islamist al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan în mai bine de douăsprezece ţări din lume. Documentele au fost pregătite de un serviciu secret guvernamental care a fost înfiinţat în 2016 prin dispoziţia specială a preşedintelui Erdogan şi care funcţionează sub egida Direcţiei Generale de Securitate (Emniyet).
Din trecerea în revistă a documentelor rezultă că spionii turci culeg în mod activ informaţii din următoarele ţări: Statele Unite, Canada, Germania, Regatul Unit, Belgia, Italia, Ţările de Jos, Grecia, Norvegia, România, Brazilia, Angola, Africa de Sud, Egipt, Irak, Uzbekistan, Pakistan și Kârgâzstan.
Documentul arată că informaţiile culese din aceste ţări sunt trimise la Ministerul pentru Combaterea Infracţiunilor împotriva Siguranţei Naţionale (Ulusal Güvenliğe Yönelik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü), un departament special înfiinţat la data de 12 mai 2016 la Ankara.
Erdogan a cerut personal înfiinţarea departamentului şi l-a aprobat într-o şedinţă a consiliului ministerial condus pe atunci de premierul Ahmet Davutoglu, prin decizia nr. 2016/8591, aprobată în 14 martie 2016.
Registrul guvernamental oficial nu a dezvăluit numele acestui nou departament, ci vorbeşte doar de unul din cele patru noi departamente create de Direcţia Generală pentru Securitate.
Documentele enumeră numele persoanelor care sunt localizate şi urmărite.
Agenţii turci se pare că au fost mai activi în SUA, Germania şi Grecia întrucât au mai multe nume enumerate ca fiind sub urmărire decât în alte ţări.
Autorităţile turceşti erau îngrijorate în mod evident de posibilitatea scurgerii de documente, după cum reiese dintr-o scrisoare însoţitoare găsită printre documentele clasificate.