Spionii serviciilor secrete, scoși din umbră de molimă. Misiune imposibilă?

Unele state își trimit în misiune spionii pentru tot felul de operațiuni: monitorizarea populației, urmărirea bolnavilor, propagandă, modelarea minții oamenilor prin resuscitarea „agitprop-ului” și chiar acapararea piețelor de echipamente medicale.

Lupta împotriva coronavirusului este și un război din umbră. La mijlocul lunii martie, guvernul rus a creat o „task force” împotriva Covid-19. Condus de primul ministru, Mihail Mișustin, acest grup de lucru reunește principalii șefi ai serviciilor de securitate internă și externă.

De partea sa, Vladimir Putin s-a înconjurat de un grup de lucru format din oficiali vamali, ai ministerul Apărării, ai apărării civile, pazei frontierelor și ai FSB (Serviciul Federal de Securitate).

Vladimir Putin a mobilizat, de asemenea, forțele armate și industria de apărare a țării pentru fabricarea de echipamente medicale, precum ventilatoare sau dispozitive de imagistică termică.

Oficial, obiectivul serviciilor ruse este de a coordona colectarea informațiilor despre contagiune, dar și de a urmări evoluția bolii, precum și impactul economic și social al acesteia în lume și, în cele din urmă, protejarea granițelor.

„Nu există niciun dubiu”, a declarat pentru France 24 Alain Juillet, fost numărul doi ai serviciilor secrete franceze. „Rușii își supraveghează propria populație, în special pe cei infectați, și urmăresc îndeaproape reacția altor state în fața pandemiei”.

La fel ca și CIA, care știa de câteva săptămâni că Beijing a subestimat în mare parte răspândirea virusului și daunele sale politice și economice.

Din ianuarie 2020, comunitatea americană de informații a avertizat în mod constant Casa Albă despre amenințarea pandemiei, fără a obține un răspuns clar din partea președintelui Trump.

Această chestiune nu este nouă pentru serviciile americane de informații. De ani buni, aceste servicii își avertizează guvernele cu privire la efectele unei pandemii de tip gripal asupra securității naționale.

La 12 februarie 2009, directorul informațiilor naționale, Dennis C. Blair, a avertizat: „Cea mai presantă provocare sanitară transnațională pentru SUA rămâne potențialul de apariție a unei pandemii severe, cu un virus gripal mortal”.

Și totuși, potrivit unei informații Reuters din 30 martie, spionii americani întâmpină dificultăți în colectarea informațiilor despre impactul Covid-19 în China, Coreea de Nord, Rusia și Iran.

Rusia și Statele Unite nu sunt singurele țări care își lansează agenții în luptă.

În Israel, Shin Bet, serviciul de informații interne, a primit misiune din partea primului ministru de a monitoriza mișcările bolnavilor.

Abilitățile serviciilor israeliene în domeniul supravegherii sunt de renume mondial. Datorită instrumentelor informatice, ele colectează, agregă și încrucișează informații de pe telefoanele mobile, rețelele sociale, camerele de supraveghere video, etc, neavând nici o dificultate de a obține și analiza un volum impresionant de date.

În ultimele săptămâni, spionii israelieni au primit sprijin din partea armatei pentru a face față crizei de sănătate: la sfârșitul lunii martie, Jerusalem Post a dezvăluit că Sayeret Maskal, o unitate de elită a forțelor speciale, a fost dislocată pentru a asigura aprovizionarea spitalelor cu aparate respiratorii.

Spionii israelieni se angajează, de asemenea, în bătălia pentru achiziția de echipamente medicale, cum ar fi măști sau aparate respiratori. Și nu sunt singurii, dacă judecăm după declarațiile făcute la sfârșitul lunii trecute de un oficial al Mossad: „În prezent, toate țările sunt angajate într-o luptă acerbă și secretă pentru a prelua controlul asupra unei oferte limitate de aparate respiratorii, și cu orice preț”.

Chiar dacă asta înseamnă să pună mâna pe materiale comandate și plătite de alte țări, a precizat el.

Idem în China, unde tehnologiile de supraveghere au trecut la un nivel superior. „Chinezii au camere capabile să facă recunoașterea facială a unei persoane care poartă o mască”, se îngrijorează Alain Juillet.

Beijing are, de asemenea, companii de renume mondial în domeniul analizelor de date masive care utilizează software de inteligență artificială: Xiaomi, Huawei, Hikvision...

Recent, guvernul i-a solicitat companiei MiningLamp ajutorul în lupta contra coronavirus prin monitorizarea populației, potrivit Intelligence Online.

Agențiile europene și americane de informații indică activismul serviciilor chineze și ruse pe rețelele de socializare. Ele denunță „fermele de troli” și acuză Rusia și China că activează și alimentează mii de conturi false pentru a manipula opinia publică occidentală.

Obiectivele Beijingului sunt numeroase: să-i facă pe oameni să uite originea chineză a contaminării și confuzia începutului epidemiei, dar și să promoveze modelul său politic în lupta împotriva Covid-19 și, în sfârșit, să laude solidaritatea Chinei cu restul lumii prin trimiterea în Europa și în Statele Unite a sute de de milioane de măști.

Moscova este direct suspectată de tentativă de destabilizare a democrațiilor. La 17 martie, Financial Times a dezvăluit conținutul unui studiu realizat de serviciile diplomatice ale Uniunii Europene. Acesta avertizează Bruxellesul cu privire la propaganda serviciilor ruse destinate să semene „panică, frică și confuzie” pentru a submina moralul populațiilor occidentale în plină criză sanitară.

Între 22 ianuarie și mijlocul lunii martie, europenii au înregistrat 80 de cazuri de conturi false legate de „statul rus” în franceză, engleză, germană, spaniolă sau chiar italiană.

În Marea Britanie, serviciile de informații se pregătesc pentru perioada de post-izolare și subliniază amenințarea puterii chineze.

La jumătatea lunii aprilie, comunitatea de informații a alertat guvernul cu privire la riscurile spionajului și investițiilor chineze ostile în companiile de vârf ale Majestății Sale, în special în comunicațiile digitale și inteligență artificială.

Serviciile de informații au interpelat guvernul cu privire la necesitatea de a limita numărul studenților chinezi în laboratoarele de cercetare.

Potrivit agenției Bloomberg, Paris, dar și Berlin, Viena și Berna au fost abordate de compania Palantir pentru a urmări răspândirea virusului și pentru a urma măsuri post-izolare. Creat cu bani de la CIA, Palantir este un furnizor de software de analiză a big data.

Compania își asumă responsabilitatea pentru legăturile sale cu comunitatea americană de informații. Principalii săi clienți sunt CIA, NSA, FBI, pușcașii marini ai SUA, Forțele Aeriene ale SUA, Forțele Speciale ...

Comunitatea franceză de informații s-a mobilizat totuși pentru a bloca apropierea dintre spitalele din Paris (AP-HP) și Palantir. Compania americană și-a propus să ajute AP-HP să localizeze și să analizeze răspândirea bolii, dar și să gestioneze stocurile de materiale și medicamente.

Pentru Alain Juillet, problema nu este utilizarea serviciilor de informații sau a metodelor acestora. Potrivit lui, totul trebuie făcut pentru a bloca răspândirea pandemiei.

„Problema este că absolut nimic nu garantează că aceste mijloace nu vor fi folosite mâine, cu ocazia altor crize”, spune el.